'KRALJ RIBARA'

Zadarski Bog i batina, faraon s jakim političkim zaleđem

Bio je sudac, postao je šef Zadra, ima uhodan posao s ribom, gradi lokalno medijsko carstvo
 Jure Mišković/Cropix

ZAGREB - “Je li Sinovčić zaista primio iznuđeni novac i drži li Zadrane u reketu?”, vrištala je u lipnju 1999. godine Slobodna Dalmacija nakon što je policija krenula na novigradskog ‘kralja ribara’.

Siva eminencija

I je li mjesec dana ranije bio podmazan da, kao jedan od viđenijih hrvatskih nogometnih sudaca, nategnutim odlukama u finalu Kupa oštetio Cibaliju i pokal centrira u naručje osječkom gazdi Antunu Novaliću? Kontroverze, optužbe i sumnjičenja dio su obavezne prtljage Rena Sinovčića otkako je zakoračio na javnu scenu. Gađali su ga optužnicama i redovito - promašivali. Sinovčiću sumnje i prozivanja definitivno nisu naštetili. Nakon sudačkog umirovljenja postao je siva eminencija NK Zadra. Premda se godinama diskretno predstavlja kao vanjski suradnik, javna je tajna da je ovaj 50-godišnjak s čvrstim političkim vezama klupski bog i batina zadužen za donošenje strateških odluka u klubu (transferi Tomasova, J. Buljata) i njegovo financiranje.

Kao zadarski nogometni faraon Sinovčić se sudario s optužbama za kladioničarske namještaljke još 2003. godine. Tada se javnost nekoliko dana skandalizirala nad rezultatskim preokretom u dvoboju Zadra i Marsonije (iz 0-1 na poluvremenu u 3-2 na kraju), koji je bio praćen visokim koeficijentima i bogatim uplatama u - Zadru i Slavonskom Brodu. Slučaj nikada nije ozbiljnije istražen i brzo ga je prekrila prašina.

Sukobi s Markovićem

Sinovčić je kasnije gradio nogometni imidž sukobima s Vlatkom Markovićem, čiji je najžešći suparnik u Skupštini HNS-a, te Zdravkom Mamićem. Razmjenu rafala s maksimirskim bossom kasnije je zamijenio javnim ljubakanjem uz tamburaše.

Iza kulisa Reno Sinovčić godinama gradi medijsko carstvo. Vlasnik je televizije Vox, tjednika Zadarski list, a 2008. počeo je izdavati i lokalni dnevnik Vox - glas Zadra. Sinovčić je i vlasnik zaštitarske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:46