AFERA U ZADRU

ZADARSKI PODSTANAR ŠIME BRKLJAČA 'Osjećam se prevareno, bio sam prvi na listi, a stan ode Žunićima. Rezultati natječaja nikad nisu objavljeni'

 
 Jure Mišković / Hanza media

Stan koji je kupio direktor APN-a htio sam iznajmiti krajem 2018. godine, no, iako sam bio prvi na listi čekanja, rezultati natječaji do danas nisu objavljeni, a ja sam ostao bez stana - kaže Šime Brkljača (24) iz Zadra.

On je kao mladi otac sa suprugom u prosincu 2018. godine razgledavao stan POS-a u Ulici Ive Mašine 3b na predjelu Crvene kuće u Zadru, isti stan koji su 14. svibnja 2019. kupili Krešimir Žunić, tadašnji zamjenik direktora državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), i njegov sin Marko Žunić.

Jure Mišković / Hanza media

Kako im je to pošlo za rukom, nije potpuno jasno, pa čak ni mladom Brkljači koji se živo sjeća kako je izgledao njegov pokušaj da za svoju mladu obitelj osigura smještaj u državnom stanu.

- Javio sam se na natječaj koji je bio objavljen 13. studenoga 2018. Davala su se u zakup, s mogućnošću otkupa, tri stana na adresi Ulica Ive Mašine 3, 3a i 3b na Crvenim kućama. Riječ je bila o stanovima POS-a, izgrađenima 2012. godine, za koje nije bilo interesa.

Sva tri stana bila su iste veličine, nešto malo više od 53 kvadratna metra i davala su se u najam po cijeni od 25 kuna po kvadratu (oko 1350 kuna mjesečno). Odnosno, ako ste ih htjeli kupiti, cijena kvadrata je bila 1225 eura - kaže za Slobodnu Dalmaciju Šime Brkljača.

Nema rezultata

- Prilikom obilaska stanova, onaj na adresi 3b bio je slobodan, a za ostale stanove nam je rečeno da će uskoro biti slobodni. Nakon toga osobno sam podnio svu potrebnu dokumentaciju u Zagreb, u zgradu APN-a, gdje su mi dali i potvrdu. Na Badnjak 2018. godine dobio sam e-mail da sam prvi na listi čekanja. Od tada do danas, a prošlo je više od godine dana, rezultati natječaja nisu objavljeni.

Nikad nisam pozvan da kao "najbolji kandidat" uđem u stan, niti znam što je s njima kasnije bilo. Žena i ja samo mjesecima pratili APN-ove stranice, nazivali, ali nikakvu informaciju o natječaju više nismo našli, niti dobili. Tako smo i danas još uvijek podstanari - kaže mladi Brkljača koji se, nakon svega što je prošao, osjeća prevareno.

Jure Mišković / Hanza media

Posebnost javnog poziva objavljenog 13. studenoga 2018. je, među ostalim, i u tome što se u njemu navodi da rok za predaju ponuda počinje 26. studenoga i "traje neograničeno". Kada se i po kojim uvjetima, pretpostavljamo, na taj natječaj javio Marko Žunić, odnosno Krešimir Žunić, nije poznato, ali je između njih dvoje i APN-a u svibnju u Zagrebu potpisan kupoprodajni ugovor za stan na adresi Ive Mašine 3b od 53,33 kvadrata vrijedan 52.000 eura, što je znatno ispod iznosa od 1220 eura po kvadratu.

Točnije, oko 980 eura po kvadratu, što je znatno povoljnija cijena, koja odgovara cijeni za kandidate s liste POS-a. Odluku o prodaji donijelo je peteročlano povjerenstvo APN-a, a Krešimir Žunić je tada bio u funkciji zamjenika direktora te državne agencije, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor

Grad Zadar u srijedu je izdao priopćenje u kojem se ograđuje od prodaje stana POS-a u Zadru Žunićima. Ističu da je sve prodaje stanova POS-a isključivo vodio APN, a da je Grad sudjelovao u osiguranju zemljišta, komunalne infrastrukture te sastavljanju lista prvenstva, preko jasnih i transparentnih kriterija.

Lista za stanove koji su se našli na prodaji formirana je 2008. i 2010. godine i na njima je bilo 154 zainteresirana kandidata. Među njima, naglašavaju u zadarskoj gradskoj upravi, nije bilo ni Marka ni Krešimira Žunića.

Jure Mišković / Hanza media

POS-ova zgrada sa 65 stanova završena je 2012. godine i u nju se uselilo 56 korisnika. Za ostalih devet stanova interesa nije bilo, odnosno kandidati s liste su odustali jer im stanovi nisu odgovarali, nisu bili zadovoljni kvalitetom gradnje i arhitektonskim rješenjima, neki su u međuvremenu uspjeli riješiti stambeno pitanje, a dio ih je odustao jer nisu bili kreditno sposobni.

APN nakon toga ponovno kreira listu zainteresiranih za preostalih devet stanova i prodaje ih pet, ukupno 61, tako da četiri stana na koncu ostaju neprodana. Ta četiri stana APN će ponovno pokušati prodati 2014., odnosno u ožujku 2018., ali će uspjeti prodati samo jedan. Tri preostala stana naći će se na natječaju za najam s mogućnošću otkupa u studenome 2018. godine.

Krešimir Žunić je u međuvremenu postao v.d. direktora APN-a. Njegov sin Marko, prema istom ugovoru, imao je prebivalište u Splitu, a on u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:45