PROJEKT VRIJEDAN 145 MIL. KUNA

ZAGORJE DOBILO NOVU VAŽNU PROMETNICU Plenković i Butković otvorili dionicu Zlatar Bistrica – Andraševec koja će skratiti dolazak do Marije Bistrice

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2019. u 19:10

Kastela, 130719.
Zracna luka Split-Kastela.
Novi terminal u splitskoj zracnoj luci danas je svecano otvoren u nazocnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica i ministra prometa Olega Butkovica. Povrsina novog terminala tri puta je veca od starog a investicija je stajala oko450 milijuna kuna.
Na fotografiji: premijer Andrej Plenkovic, ministri Oleg Butkovic i Tomislav Coric
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak su u promet pustili novoizgrađenu cestovnu dionicu Zlatar Bistrica – Andraševec, duljine 6,4 kilometara, ukupne vrijednosti gotovo 145 milijuna kuna.

Zadovoljan još jednom dovršenom investicijom, premijer je naglasio važnost te prometnice jer će ona značiti brži protok ljudi iz Zlatar Bistrice i brži dolazak do jednog od najpoznatijih svetišta u Hrvatskoj - Marije Bistrice.

"Ovdje u blizini vidimo crkvu u Mariji Bistrici, samo tri kilometra su ostala do svetišta. Protok ljudi, brži dolazak hodočasnika, ali i opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju, u Krapinsko-zagorskoj županiji", izjavio je premijer.

Dodao je da su Hrvatske ceste samo u izgradnju novih cesta u protekle tri godine na području Krapinsko-zagorske županije investirale oko 400 milijuna kuna, a dodatnih 100 milijuna kuna utrošeno je u održavanje postojećih cesta.

"To znači da su jedan veliki dio sredstava Hrvatske ceste alocirale upravo u Krapinsko-zagorsku županiju i Hrvatsko zagorje. Mislim da je ovo sjajan uvod u daljnje pripreme predstojeće sjednice Vlade, koju ćemo održati u Krapini", rekao je Plenković.

Najavio je nastavak gradnje prometnice prema Kašini, a potom sve do Popovca, čime bi se, zaključio je,  stvorio pravi zagrebački prsten.

Ministar Butković pobrojao je sve investicije u prometnoj infrastrukturi u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Trenutno ulažemo više od milijardu kuna u infrastrukturne prometne projekte ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Znači, uz svu ovu cestovnu infrastrukturu i ovu cestu koju smo danas otvorili, tu je veliki projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje pruge Zaprešić-Zabok, koja ide jako dobro. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura koji se financira od strane EU 85 posto", izjavio je Butković.

Istaknuo je da se danas u Hrvatskoj ulaže oko 20 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, što se vidi na rastu BDP-a i na aktivnosti svih građevinskih tvrtki.

Što se tiče nastavka gradnje ceste prema Mariji Bistrici, Butković je najavio da će Hrvatske ceste sredinom sljedeće godine imati građevinsku dozvolu, raspisat će se javni natječaj i slijedi nastavak gradnje prema Mariji Bistrici, odnosno prema Popovcu.

Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je da je otvorenjem dionice do Zlatar Bistrice realiziran još jedan u nizu kapitalnih projekata aktualne Vlade.

"Ovo su generacijski projekti, projekti koje Hrvatsko zagorje zaslužuje i sve nepotrebne političke polemike koje su se vodile oko toga hoće li ili neće ti isti projekti biti realizirani, bile su potpuno nepotrebne i promašene", poručio je Tušek.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je danas otvorena dionica Andraševac-Zlatar Bistrica, ali je izrazio sumnju u brzi nastavak izgradnje prema Mariji Bistrici. Bio je uvjeren u držanje dinamike gradnje, ali ga brine što je dionica prema Mariji Bistrici tek u fazi projektiranja.

Inače, premijer je na otvaranje dionice stigao helikopterom MUP-a, sletjevši na obližnji sportski aerodrom, udaljen kilometar od čvorišta, na kojem je održana svečanost otvorenja dionice.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo