VELIKI SKUP

ZAGREB POD OPSADOM POLICIJE, HOĆE LI DOĆI DO PROMETNIH GUŽVI? U hrvatsku metropolu danas stiže brojno ugledno društvo

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Sedmero europskih premijera, od kojih petero iz država članica EU, te europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti bit će glavne zvijezde sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji će se danas i sutra održati u Zagrebu.

Tim sastankom Hrvatska će završiti jednogodišnje predsjedanje Inicijativom. U članstvu Srednjoeuropske inicijative je 18 europskih država, no uz Hrvatsku i još sedam država članica, službeno još nije poznato tko će predstavljati ostalih 10 država na ovom sastanku. Tijekom jučerašnjeg dana još se dogovarao točan popis predstavnika država članica Inicijative koji će doći u Zagreb, pa će tek danas biti i službeno poznat. Tako do jučer i dalje nije bilo poznato tko će u Zagrebu predstavljati Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Austriju...

Prema neslužbenim informacijama, Sloveniju bi trebao predstavljati ministar kulture. Toliko premijera na sastanku SEI-ja već dugo nije bilo, no ove je godine na hrvatsku inicijativu to ipak dogovoreno.

Iako u Vladi već danima naglašavaju važnost ovog summita, koji se održava pod nazivom “Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka”, mediji su zapravo u najvećoj mjeri usmjereni na dolazak mađarskog premijera Viktor Orbán u Zagreb i bilateralni sastanak s premijerom Plenkovićem koji će se održati danas u popodnevnim satima. Nakon Plenkovića s Orbánom će razgovarati i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prema nedslužbenim najavama, tema za razgovor je mnogo - odnosi MOL-a i Ine, hrvatski planovi za LNG terminal, ulazak Hrvatske u schengenski prostor, ali i mađarsko traženje pronalaska kompromisa u slučaju Zsolta Hernádija. U Zagreb dolaze i premijeri Albanije i Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev. Premijer Plenković bi s albanskim kolegom trebao potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu Hrvatske i Albanije. Na susretu Plenkovića i Zaeva možda bude govora i o ideji kosovskog vicepremijera o stvaranju zajedničkog pakta Kosova, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske protiv Srbije. O Kosovu bi moglo biti riječi na marginama sastanka s obzirom na to da europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u Zagreb dolazi iz Prištine, gdje će pokušati uvjeriti kosovske čelnike da ukinu 100-postotne carine koje su uveli na uvoz srpske robe na Kosovo.

Dolazak velikog broja visokih europskih predstavnika bit će i novi izazov za sigurnosne službe koje će osiguravati njihov boravak. Kako se istodobno u Zagrebu održava Advent, policijske snage će biti dodatno opterećene osiguravanjem ta dva događaja.

Prvi premijeri u Zagreb počinju dolaziti već danas rano ujutro, a PU zagrebačka jučer nije izdavala posebna prometna uputstva za danas i sutra vezano uz boravak europskih čelnika u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:21