IAKO SE RADI O DOGAĐAJU VISOKOG RIZIKA POLICIJA OČEKUJE DA ĆE SVE PROĆI MIRNO

Zagreb Pride osiguravat će 1500 policajaca. Očekuje se najbrojniji Gay Pride dosad!

Prema neslužbenim najavama, u izravnom i dubinskom osiguranju sudjelovat će 1500 policajaca

ZAGREB - Nasilje koje se prije tjedan dana dogodilo u Splitu senzibiliziralo je javnost pa organizatori današnjega Zagreb Pridea očekuju da će im se pridružiti više građana nego ikada do sada. Sudjelovanje u povorci iz podrške pravima seksualnih manjina preraslo je, naime, u javnu manifestaciju odlučnosti da se nikoga u Hrvatskoj ne smije gađati kamenom u glavu zato što je drukčiji.

Videoporuka Milanovića

- Lani je sudjelovalo 1000 ljudi, najviše do sada, a za deseti Zagreb Pride očekujemo ih i više - rekao je Franko Dota, glasnogovornik Udruženja Zagreb Pride koje organizira skup. Deseta, slavljenička povorka održava se pod sloganom “I budućnost je naša”. Ni jedan Pride do sada u Hrvatskoj nije bio tako osiguran kao što će biti ovaj zagrebački, najavio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Prema neslužbenim najavama, u izravnom i dubinskom osiguranju sudjelovat će 1500 policajaca.

Zagreb Pride jučer je podržao predsjednik SDP-a Zoran Milanović u posebno snimljenoj videoporuci.

- Ovo je itekako politička tema, pravo na različitost je vječna politička tema. Oni koji su za pravo na različitost neka izađu na ulice, njima ulica i pripada. Oni koji su za nasilnu isključivost i isključivu nasilnost, neka ostanu doma. Palac gore za Zagreb Pride!”, poručio je Milanović. On sam neće doći. Predsjednik Ivo Josipović jasno je poručio da podržava prosvjed, ali da ne može doći jer putuje u Šibenik. Premijerka Jadranka Kosor preko glasnogovornika je poručila da je u subotu na proslavi 22. obljetnice HDZ-a.

Pozdrav sudionicima

Dan prije Vesna Pusić i Radimir Čačić u ime HNS-a pozvali su sve građane da vlastitim primjerom, a ne samo deklarativno, podupru ustavna prava hrvatskih građana, a Milan Bandić posebnim je priopćenjem pozdravio sudionike povorke i zaželio dobrodošlicu svima koji dolaze u Zagreb.

- Dopustimo drugima da iznesu svoje mišljenje i da se bore za svoja prava - poručio je Bandić.

Ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je da očekuje da će sve proći mirno. Policija i SOA procijenile su da se radi o događaju visokog rizika, a znaju i da je najavljeno anti-gay okupljanje.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNEJG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 10:07