ISTANBULSKA KONVENCIJA

ZAGREB PRIDE 'S interpretativnom izjavom servirana je transfobija i homofobija'

 Damjan Tadic / CROPIX

Iz Zagreb Pridea u četvrtak su pozvali Vladu Republike Hrvatske da iz Istanbulske konvencije ukloni interpretativnu izjavu te da se prihvati tekst konvencije kakav je i potpisan jer smatraju kako je tom izjavom "servirana transfobija i homofobija".

- Zagreb Pride osuđuje Vladu RH i Hrvatsku demokratsku zajednicu što su u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, 'podlo ugurali' interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice - stoji u priopćenju.

- Zagreb Pride snažno se zalaže za borbu protiv nasilja nad gay osobama, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Ta borba, između ostaloga, uključuje zalaganje za poboljšanje postojeće procedure zakonskog priznanja roda tako da se ona temelji isključivo na principu samoodređenja, zalaganje protiv transfobije i homofobije u sustavu obrazovanja te zalaganje za potpunu jednakost životnih partnerica i partnera s bračnim drugovima i drugaricama - naglasili su.

Pritom su ocijenili kako, u vezi iskustava nasilja, posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju te opresiji i kao žene i kao transrodne osobe.

- Dosadašnje kampanje klerikalne desnice protiv Istanbulske konvencije izričito su napadale upravo najranjivije i nasilju najizloženije osobe, a u obrani Konvencije nerijetko se sveprisutnu transfobiju podvlačilo pod tepih u ime trenutnoga cilja ratifikacije Konvencije.

Ne samo da izrazito osuđujemo širenje transfobne histerije od strane klerikalne desnice, nego odbacujemo i bilo kakvo marginaliziranje pitanja prava transrodnih osoba pod zastavom borbe za prava žena, neovisno o tome što o pravima trans osoba kaže Konvencija. Bilo kakva borba za prava žena, koja trans žene ostavlja na margini, ne može se smatrati postignućem za sve žene niti pravim savezništvom s LGBTIQ osobama - drže u Zagreb Prideu te poručuju kako zaštititi transrodne osobe od nasilja treba svima biti prioritet.

- Vlada i HDZ 'istanbulskom krpicom' legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane 'rodne ideologije' čime otvaraju mogućnost aktivistima i aktivistkinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih žena (članak 12. Konvencije) nazivaju 'rodnom ideologijom'.

To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imali prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije 'prirodno okruženje' (Željka Markić u emisiji Veto na Jabuci TV, 12.11.2013.) - navodi se u priopćenju.

Zagreb Pride smatra i kako interpretativna izjava vodi Hrvatsku u istome smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj, a čija interpretativna izjava navodi da će se Konvencija provoditi u skladu s poljskim ustavom te navode kako poljska vlada Konvenciju uopće ne provodi, a da je Hrvatska s interpretativnom izjavom na istome putu te će, kažu, o tome obavijestiti međunarodnu javnost i Vijeće Europe.

Od zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora traže da uklone interpretativnu izjavu u članku 4. Zakona o ratifikaciji i usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan, priopćeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:01