DANI HRVATSKOG TURIZMA

ZAGREB U ŽESTOKOJ KONKURENCIJI PROGLAŠEN ŠAMPIONOM HRVATSKOG TURIZMA Ovo je prvi put da tu titulu nije osvojila neka primorska destinacija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2018. u 22:12

Split, 251018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma u Hvaru su dodijeljene nagrade najuspjesnijima u turizmu.
Na fotografiji: Sampion turizma je grad Zagreb. Nagradu je peuzeo Milan Bandic iz ruku Andreja Plenkovica.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / CROPIX

 

Šampion hrvatskog turizma ove je godine ni više ni manje nego Zagreb, koji je tu titulu zaslužio u konkurenciji s Malim Lošinjom, Krapinskim Toplicama, Sutivanom i Dalmatinskom zagorom.

Ovo je prvi put da je Zagreb proglašen šampionom, ali i prvi put da neka od primorskih destinacija nije zaslužila to visoko priznanje. Nagrada je to koja je dodijeljena na finalnoj večeri Dana hrvatskog turizma na Hvaru, na kojoj je prisustvovao i sam premijer Andrej Plenković, koji je nagradu uručio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

 

Zagreb, koji je ujedno proglašen i najboljom city break destinacijom, je svojim cjelogodišnjim radom na osmišljavanju sadržaja i programa za goste, ali i domaće stanovništvo pokazao kako i destinacije bez mora mogu biti iznimno uspješne u turističkoj ponudi. Osim iznimnog rasta turističkog prometa od predsezone preko ljeta do Adventskih dana, Zagreb je rijetka turistička sredina u Hrvatskoj koja je taj rast popularnosti uspjela pretvoriti u sadržajno turističko obogaćivanje sadržaja i ponude za domaće i goste.

- Pozdravljam sve vas turističke djelatnike koji ste doprinijeli najboljoj turističkoj godini. Turizam ima posebno značenje za Hrvatsku, a ova Vlada je to prepoznala kroz niz mjera i poticaja koji bi trebali osigurati pozitivno poslovno okruženje za investicije. Nakon lanjskih rekorda, ove godine ćemo imati 19,5 milijuna gostiju, 106 milijuna noćenja i oko 12 milijardi eura prihoda od turizma, rekao je Plenković u govoru pred uzvanicima.

FOTOGALERIJA: Dodijeljene nagrade na Danima hrvatskog turizma

 

- U idućoj godini očekujemo u tom sektoru oko 1,1 milijardu eura investicija. U mandatu ove Vlade one su porasle za 55 posto, prihodi od turizma su veći za 20 posto, a turistički promet za 16 posto. Uložili smo 30 milijuna kuna u nove aviolinije i sve naše zračne luke bilježe dvoznamenkasti porast prometa. Zahvaljujem vam još jednom na svemu učinjenom u ovoj godini i najavljujem sa zadovoljstvom Dane turizma 2019. u Slavoniji čime ćemo objediniti i povezati cijelu našu turisticku ponudu - kazao je premijer Plenković.

U četvrtak navečer su dodijeljene nagrade onima najboljima po svim kategorijama.

Tako je kulturnom turističkom atrakcijom godine proglašen Maškovića Han, najbolja turistička manifestacija je Rabska fijera, a inovacija Muzej vučedolske kulture. Najboljom marinom proglašena je marina Frapa u Rogoznici, a restoranom Sveti Nikola u Poreču. Kamp godine je zadarski Zaton, a najbolji hrvatski hotel je Esplanade u Zagrebu.

Kada govorimo o DMK turističkim agencijama, ove godine nagrada za najbolju išla je u ruke splitskoj agenciji Calvados Club Luxury Travel. Na kraju je dodijeljena i nagrada za životno djelo "Anton Štifanić", koju je zasluženo dobio legenda hrvatskog kampinga Jerko Sladoljev.

Izdvajamo