ŠTO TRAŽE

Zahtjev Svjetske banke za nove kredite: Likvidirajte najmanje 200 državnih tvrtki!

Vlada je uspjela izboriti 150 milijuna eura zajma Svjetske banke na temelju programa oporavka
 CROPIX

ZAGREB - Iako je hrvatska Vlada navikla od Svjetske banke dobivati ponajprije kritike , danas je to jedna od rijetkih adresa s koje joj stižu pohvale za provedbu Programa gospodarskog oporavka.

Socijalna skrb

Ta institucija prepoznaje rezultate u brojnim područjima, poput javne uprave, zdravstva, mirovina, socijalne skrbi, tržišta rada, privatizacije i ukupnog poslovnog okruženja.

Zahvaljujući poduzetim mjerama koje Svjetska banka detaljno pobraja, Vlada je izborila kredit u iznosu od 150 milijuna eura. Riječ je o “Zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka” koji se sastoji od dva dijela i glavni mu je cilj poduprijeti reforme za smanjenje potrošnje i sređivanje javnih financija te razvoj “dinamičnog privatnog sektora”.

Povlačenje drugog dijela zajma predviđeno je za 2012. godinu , a njegov iznos tek će biti definiran. Hoće li ga uzeti, ili ne, o tome će odlučivati neka nova Vlada. Ukoliko ga želi dobiti Hrvatska će morati provesti dodatne reforme u svim naznačenim područjima.

- Veseli nas što hrvatske vlasti postižu napredak u provedbi Programa gospodarskoga oporavka te što su važne reforme s ciljem promicanja održivosti javnih financija u tijeku. Istovremeno potičemo vlasti da ubrza reforme jer će Hrvatska snažnijom provedbom reformi prije ulaska u EU izvući maksimalnu korist od članstva - kazao je Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku prilikom potisivanja Ugovora o zajmu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55