SMJENA SAVJETNIKA

ZAOKRET U ZAMJENU ZA PODRŠKU VLADE: INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a Konzervativni dio već osuđuje predsjednicu, iz vrha tvrde: To je kraj frakcija

 
 Danijel Bartolić / CROPIX

Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku. U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pritom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu - reakcija je s Pantovčaka na tvrdnje Mate Radeljića, bivšeg savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović, o tome da mu je agent SOA-e prvi priopćio da će biti smijenjen.

U Uredu predsjednice ističu kako ona “svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani”.

- Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima - naveli su jučer u Uredu predsjednice.

Zanimljivo je, međutim, da Radeljić u svom očitovanju nije naveo da su na njega vršeni pritisci da podnese ostavku, nego je ustvrdio da mu se prijetilo ukoliko bude djelovao protiv predsjednice kad ode iz Ureda.

Tinjajući sukob

Od vodećih ljudi HDZ-a jučer se nije mogao dobiti komentar na “slučaj Radeljić”, no jedan od izvora iz stranke blizak vrhu kazao je kako je to što je Grabar-Kitarović smijenila svog savjetnika za unutarnju politiku jedan od njenih najboljih poteza.

- Ovom smjenom predsjednica je najavila novi smjer, okretanje budućnosti, te otvorila vrata boljim odnosima s Plenkovićem - smatra naš sugovornik. Da Grabar-Kitarović radi zaokret u svojoj politici, vidjelo se u petak navečer u intervjuu za HRT gdje je, među ostalim, istaknula kako “ovu godinu želi obilježiti pozitivnim inicijativama kojima će pomagati Vladi i Saboru u suočavanju s problemima”.

Predsjednica je u petak izjavila i kako se “ne smatra liderom desnice”.

- Predsjednik ne može biti ni na ljevici ni na desnici. Predsjednik mora pokušati kombinirati sve politike koje su bitne za hrvatsko društvo i državu. Mi jesmo i socijalna država, i tržišno gospodarstvo, i država hrvatskog naroda, ali isto tako država i manjina i svih ostalih koji žive ovdje - navela je predsjednica, koja je ne tako davno izjavljivala i kako oni kojima ovdje nije dobro, mogu otići.

Predsjednica već par tjedana intenzivno radi na popravljanju odnosa s Plenkovićem, a pokušava se riješiti i stigme da je ona lider desnice. Upućeni u odnose u vrhu, koji brane poteze predsjednice, ističu kako situacija s Radeljićem nije bila dobra.

- Bio je sklon konfliktima. Predsjednica mu je još ranije rekla da će morati otići - kaže jedan od izvora. Dodaje da je predsjednica možda sad oslabljena u odnosu na Plenkovića, ali da ovime osigurava podršku HDZ-a za drugi mandat.

- Mislim da ove smjene predstavljaju kraj frakcija u HDZ-u. Jedinstvo u zamjenu za podršku na izborima - ističe naš sugovornik.

Vidljiva podjela

U samom HDZ-u mišljenja oko posljednjih poteza predsjednice su podijeljena. Konzervativniji dio već ju je napao.

- Uvjeren sam da će predsjednica ovime izgubiti izbore za drugi mandat.

Veliki dio bodova na desnici dobila je upravo zbog kritika na račun Vlade. Sada će to izostati, a nije sigurno hoće li te glasove kompenzirati na centru. Ona je trebala zahvaćati širi dio od HDZ-a, trebala se boriti za glasove Mosta i Živog zida s kojima bi uz desne birače sigurno pobijedila. Pa, čak u slučaju da ju je HDZ i opstruirao. Ovako, približavanjem Plenkoviću i centru, pogotovo pojavi li se jak kandidat s centra i ljevice, ona nema šansi - kaže jedan od članova HDZ-a, te ističe da bi se izbori mogli pretvoriti u referendum u kojem će se o njoj i Plenkoviću odlučivati u paketu.

Oni iz stranke koji, pak, podržavaju približavanje predsjednice Plenkoviću, ističu da će Grabar-Kitarović uz jaku potporu HDZ-a sigurno ući u drugi krug, a da onda nema problema jer će svi na desnici u drugom krugu glasati za Grabar-Kitarović.

- Jasno je da će sada na predsjednicu uslijediti i jaki udari s desna - smatra jedan HDZ-ovac blizak vodstvu stranke.

Otvorena pitanja

Gotovo svi s kojima smo jučer razgovarali istaknuli su kako je glavni problem za Grabar-Kitarović hoće li glasove koje izgubi na desnici, moći nadoknaditi na centru. Osim toga, ostaje upitnim i to koliko će se ozbiljno u njenoj kampanji angažirati HDZ. Po mišljenju nekih iz stranke, vrh HDZ-a posao oko njene kampanje vjerojatno će odraditi tek reda radi, dok se veći angažman može očekivati tek od nižerangiranih HDZ-ovaca koji se iskreno zalažu za nju. A ostaje tu i još jedan bitan problem - osobna netrpeljivost Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, iako je, kako neki kažu, za očekivati da će se njih dvoje na kraju ipak prilagoditi novonastaloj situaciji.

Nove teze Kolinde Grabar-Kitarović

O odnosima s Plenkovićem

- Odnose s predsjednikom Vlade i Vladom ocjenjujem dobrima. Voljela bih da u ovoj godini još više komuniciramo, i kao što sam rekla voljela bih svojim radom i inicijativama pridonijeti i radu Vlade.

O razinama ideoloških podjela u hrvatskom društvu

- Žao mi je što sam nekad i ja, koliko god samoj sebi obećala da neću ulaziti u ideološke rasprave, ipak bila pod pritiskom i počesto su se neke izjave stavljale u pogrešan kontekst ili izvlačile iz konteksta i pogrešno interpretirale. S druge strane dobro je bilo da sam uspjela, ne samo ja nego svi koji su radili na tome, velikim dijelom odmaknuti se od ideologije i staviti naglasak na životne probleme koji muče hrvatske građane.

O političkim stranama

- Predsjednik ne može biti ni na ljevici ni na desnici. Mora pokušati kombinirati sve politike koje su bitne za hrvatsko društvo i državu. Mi jesmo i socijalna država, i država hrvatskog naroda, ali isto tako država i manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02