Nagrada

Zaposlenicima javnih i državnih službi upravo je uplaćen iznos od sto eura, riječ je o novom pravu...

Riječ je o pravu ugovorenom lani, a pripada svim zaposlenicima bez obzira rade li u punom ili nepunom radnom vremenu

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Za više od 240 tisuća zaposlenika javnih i državnih službi u ponedjeljak je po prvi puta isplaćena uskrsnica, službenog naziva "godišnja nagrada za uskršnje blagdane", a čiji je iznos 100 eura. Riječ je o novom materijalnom pravu dogovorenom lani kroz pregovore predstavnika Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru, a pripada svim zaposlenicima bez obzira rade li u punom ili nepunom radnom vremenu.

Iz proračuna je za novo pravo izdvojeno oko 25 milijuna eura. Prema informacijama sindikata, u novim pregovorima tražit će i dodatno uvećanje prava, konkretno – jubilarne nagrade.

Podsjetimo, lanjskim je pregovorima dogovoren rast drugih prava, pa primjerice, zaposlenici imaju pravo na regres i božićnicu u iznosu od po 300 eura te dar za dijete od 100 eura. Kada je riječ o novom pravu (uskrsnici), sindikati su tražili od Vlade iznos od sto eura za sve zaposlenike, odnosno 200 eura za članove sindikata. Ustavni je sud takvo razlikovanje proglasio neustavnim, a Vlada se odlučila uskrsnice isplatiti u ovoj godini, umjesto retrogradno u prošloj, na čemu su insistirali sindikalni predstavnici.

Prema dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja poslanom školama i učeničkim domovima, zaposlenici koji rade u dvije ili više škola uskrsnicu isplaćuje jedna škola, a ravnatelji su dužni voditi brigu o tome da se ne dogodi dvostruka isplata godišnje nagrade za uskršnje blagdane.

– Zaposlenici imaju pravo i na jubilarnu nagradu, čija se osnovica nije mijenjala 15-ak godina i iznosi 238,90 eura. Sindikati će kroz iduće pregovore tražiti novi obračun za jubilarnu nagradu, najavljuje Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Jubilarna nagrada isplaćuje se zaposlenicima ovisno o godinama staža, pa primjerice učitelj s deset godina staža ima pravo na visinu 1,25 osnovice, odnosno na 298 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:11