SVI SU ZGROŽENI TRAGEDIJOM

ZAPREŠIĆKO GRADSKO VIJEĆE ODBILO HITNOJ DATI DODATNI NOVAC 'Da smo ga i dali, to ne bi značilo da ćemo dobiti doktora koji će raditi samo ovdje'

 
 CROPIX

Problem nefunkcionalne Hitne pomoći u Zaprešiću nije od jučer, pojavio se još 2011. kada je posao reorganiziran tako da liječnici iz domova zdravlja više nisu po potrebi radili i u Hitnoj pomoći. Zato se odgovornost sada s lokalne razine, odnosno Grada Zaprešića i Zagrebačke županije, prebacuje na državu jer gradonačelnik Željko Turk (HDZ) i župan Stjepan Kožić (donedavno HSS) tvrde da su tražili pomoć sve ove godine, ali bez uspjeha.

- Organizacija Hitne pomoći na terenu u nadležnosti je županije, ali režim propisuje Vlada. Gradovi i općine sufinanciraju nabavu vozila, dežurstva ljekarni i nabavu defibrilatora, pa i da smo omogućili veće financije za Hitnu pomoć, to ne bi značilo da ćemo dobiti liječnika koji će raditi samo u Zaprešiću. Mrežu Hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva - tvrdi gradonačelnik Turk, što potvrđuje i župan Kožić.

Nažalost, dodaje, možda će tek sada ovaj nesretni slučaj natjerati odgovorne da nešto poduzmu.

Na problem nefunkcionalne Hitne pomoći u Zaprešiću upozoravali su i u oporbenom SDP-u. Ta je stranka, naime, pri izglasavanju ovogodišnjeg proračuna na sjednici Gradskog vijeća još u prosincu prošle godine predložila dva amandmana.

Tražili su da se ukine Savjet gradonačelnika i da se 300.000 kuna usmjeri na "sufinanciranje dodatnog tima Hitne medicinske pomoći", a u drugom amandmanu da se sa stavke turizma za istu namjenu preusmjeri gotovo 200.000 kuna, što bi onda bilo dovoljno za sufinanciranje dodatnog tima. Amandmani su odbijeni, a Sandra Sabol Valenčak, gradska pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, odgovorila je kako "postoji dovoljan broj timova Hitne pomoći", dok gradonačelnik u ponedjeljak kaže kako se time ne bi ništa riješilo jer to ne bi značilo da će liječnik raditi samo u Zaprešiću.

Ali na istoj sjednici Gradskog vijeća, uz protivljenje oporbe, izglasano je i povećanje vijećničkih naknada s 400 na 600 kuna po dolasku, što godišnje stoji oko 200.000 kuna.

- Mi nemamo ni dežurnu ljekarnu koja radi cijelu noć, nego samo do ponoći, a prva u koju možemo ići je na Trešnjevci u Zagrebu - kaže predsjednik zaprešićkog SDP-a Danijel Saić. Na istoj su sjednici, dodaje, dignute vijećničke naknade, a uvedena je i naplata parkinga, protiv čega su također bili.

- Prestrašna je ova tragedija koja se dogodila, ali ne bih sada politizirao i nekoga prozivao, jer mladi život neće ništa vratiti. Ali mi ćemo predložiti kod rebalansa proračuna ponovno isti amandman, idemo to zajedno izglasati i ne daj Bože da se ovako nešto ponovi - poručuje Saić.

Zaprešić i okolne općine, u kojima je ukupno 60.000 stanovnika, imaju pet timova Hitne pomoći, ali samo jednog liječnika danju, dok dva dežuraju po noći. Grad Zaprešić, rekao je Turk, zatražio je točne podatke o okolnosti smrti mladića.

- Ovo sve upućuje na nužnost promjene organizacije Hitne pomoći. Nažalost, zbog toga se ugasio jedan mladi život, zbog čega izražavam sućut obitelji, a nadam se da će se nakon ove tragedije neke stvari napokon promijeniti. Mi u Gradu i dosad smo sufinancirali opremu, vozila i defibrilatore, pa tako i na glavnom gradskom trgu imamo jedan defibrilator - kaže zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36