PITANJE LJUBLJANSKE BANKE

Zar su zaboravili? U Basel moraju ići sve bivše republike

Za rješenje pitanja štediša Ljubljanske banke nije dovoljno da u Baselu sjednu samo Hrvatska i Slovenija nego se moraju okupiti sve države sljednice bivše Jugoslavije
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Jadranka Kosor i Borut Pahor lijepo su se međusobno dogovorili da že problem stare devizne štednje Ljubljanske banke riješiti u Baselu, kod Banke za međunarodna poravnanja, a danas će, tijekom susreta u Opatiji, vjerojatno potvrditi taj dogovor.

Josipovićeva podrška

U tome ih podržava i predsjednik Ivo Josipović koji je slovenskom portalu Siol rekao da ne zna detalje dogovora, ali ga podržava ako je cilj rješenje problema.

- Hrvatski državljani imaju pravo doži do svog novca. U hrvatskoj javnosti postoji osježaj da je Ljubljanska banka izvela jedan manevar kad je riječ o Ljubljanskoj banci Zagreb, zanemarujući obaveze prema štedišama bez obzira na njihovo državljanstvo - rekao je Josipoviž.

No, Kosor i Pahor u svojim bi dogovorima morali biti svjesni temeljnog problema: na pregovore u Basel ne mogu ići samo dvije države sljednice bivše Jugoslavije, nego se moraju okupiti sve.

Pitanje Kosova

Srbija i Makedonija jesu za nastavak pregovora, no mali je broj njihovih državljana štedio u Ljubljanskoj banci. Međutim, državljani BiH imaju velika potraživanja (glavnica je 135 milijuna eura), a Sarajevo ni ranije nije bilo sklono nastavku pregovora u Baselu. Pitanje je i kakav že biti tretman Kosova.

Za Hrvatsku do 14. listopada povrat duga štedišama Ljubljanske banke nije bilo sukcesijsko, nego privatno-pravno pitanje. No, slovenski premijer Pahor zadovoljan je hrvatskim pristankom. - Nakon mnogo godina postigli smo ono što je Slovenija i željela, da se pregovori vrate u Basel - rekao je uoči današnjeg sastanka.

Agonija štediša još će potrajati

Iako je Zagreb, nakon osam godina odbijanja, zapravo prihvatio zahtjev Ljubljane da se spor riješi pred BIS-om, malo tko u Hrvatskoj očekuje da će biti riješen prije potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.

Agonija oštećenih štediša mogla bi trajati još dugo, posebno zbog krize, pa ni Slovenija ni Hrvatska ni BiH nemaju novca kojim bi ih obeštetile, kaže dobar poznavatelj problematike iz Vladinih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:12