RIJETKI DOGAĐAJI

Zaraza nakon dvije doze smatra se neuspjehom cijepljenja: ‘U Hrvatskoj je takvih slučajeva 58‘

‘Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi‘, kazao je ministar zdravstva
 Aris Messinis/AFP

Nakon što je primio dvije doze Pfizera, potpredsjednik Vlade Boris Milošević otkrio je da je pozitivan na koronavirus.

Na Facebooku je opisao kako se osjeća te kazao da više nema temperaturu i da osjeća samo blagi umor.

- Cjepivo me štiti od jačih simptoma i nadam se da će tako ostati - napisao je Milošević.

Ministri su cijepljeni pa nitko ne mora u samoizolaciju, a Vili Beroš ističe da cjepivo nema alternativu, iako nema onog koje je stopostotna zaštita, piše N1.

- Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi, i gospodin Capak je o tome pričao. Međutim, u takvim se slučajevima ipak očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom, komplikacijom i teškim oblicima - objasnio je Beroš.

Zaraza unatoč dvije doze – smatra se neuspjehom cijepljenja, kažu epidemiolozi, koji su dosad u Hrvatskoj pobrojali ukupno 58 takvih slučajeva.

Većina su bili asimptomatski, slijede blage kliničke slike i na prste jedne ruke, kažu, mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani. 57 neuspjeha odnosi se na Pfizer, jedan na Modernu.

- Imamo više zabilježenih slučajeva s Pfizerovim cjepivom jer smo ranije počeli s cijepljenjem - kazala je Sanja Kurelić Filipović iz HZJZ-a.

Prema podacima, učinkovitost cjepiva Pfizer i Moderna je, kažu, 90 posto te ta cjepiva sprečavaju bolest u 9 do 10 slučajeva. AstraZeneca štiti u 60 do 70 posto slučajeva i sprečava bolest kod 6 do 7 osoba, ali u 100 posto slučajeva štiti od hospitalizacije, dok jedna doza cjepiva Johnson & Johnson štiti u 67 posto, od teškog oblika i više – 77 posto, a od hospitalizacije u 93 posto slučajeva.

Kurelić Filipović tvrdi da se vjeruje da je učinkovitost svih cjepiva dobra u sprečavanju svih sojeva no da ima naznaka da je na južnoafričku i brazilsku varijantu nešto manja učinkovitost.

- U ovom slučaju ne možemo govoriti da se kod tih ljudi to dogodilo zato što se ukazao neki drugi soj - kazala je Kurelić Filipović.

Beroš ističe kako svakim danom imaju sve više informacija o utjecaju pojedinih cjepiva na različite varijante virusa te da bi ona trebala pokrivati sojeve u cirkulaciji, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:05