DRAMA NA PLANINI

ZAROBLJENI Zbog mećave 100 učenika ne može sa Sljemena: 'Djeca su uplašena i plaču'

Snijeg je zabijelio velik dio zemlje pa je na brojnim cestama promet otežan. U Zagrebu je popodne vladao kaos
 Ivan Klindic / CROPIX

ZAGREB - Snijeg je zabijelio velik dio Hrvatske pa je na brojnim cestama promet otežan ili potpuno obustavljen. Stotinjak učenika 3. razreda OŠ Retkovec ostalo je odsječeno na Sljemenu zbog snijega koji je zatrpao sljemensku cestu, javlja Dnevnik.hr.

Oni su se danas trebali vratiti iz škole u prirodi, no cesta zbog prevelikog snijega nije prometna. - Čula sam se sa svojim djetetom, djeca su uplašena i plaču - rekla je jedna od majki, dodavši kako organizatori zavlače djecu oko odlaska svojim domovima. - Djeci svakih pola sata jave da će ralica doći svaki čas i da će krenuti, pa vuku kofere, da bi se ponovo vratili u dom i tako nekoliko puta - dodala je. Napominje kako je telefonski signal slab te da je komunikacija s đacima i učiteljicom stoga otežana.

FOTOGALERIJA: GUŽVE NA ZAGREBAČKIM CESTAMA

- Puhao je olujan sjeverni vjetar tijekom prijepodneva te srušio dosta stabala uz sljemensku cestu. Zato je ona i zatvorena. Dosta vozača je ostalo zarobljeno na samoj sljemenskoj cesti. Naše ralice pokušavaju ih izvući van cijeli dan - izjavio je za RTL direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić.

- Što se tiče djece, u ranim jutarnjim satim, oko 2, 3, krećemo u proboj kroz sljemensku cestu i nadamo se da ćemo ih spustiti u grad sutra prije podneva - uvjerava Gospočić.

- Svih 215 ekipa Zagrebačkih cesta su na terenu, čiste grad, no snijeg se pojačao tijekom popodnevnih sati i to baš u vrijeme popodnevne špice, petak je, ljudi se vraćaju s posla. Zato su ralice ostale u tim prometnim gužvama, zajedno s cijelokupnim prometom. To je uzrok cijelog prometnog kaosa. Pred zagrebačkim cestama i svim djelatnicima je duga snježna noć, borit ćemo se. Ukoliko snijeg tijekom noći stane, imate moju riječ da će zagrebačke ceste biti čiste ujutro - kazao je direktor Zagrebačkih cesta.

Zbog prometne nesreće prekinut promet na zagrebačkoj obilaznici ( A3) između čvorova Buzina i Kosnice ( na nadvožnjaku Mičevec) u smjeru istoka, javlja HAK.

ZBOG SNIJEGA ZATVORENA SLJEMENSKA CESTA Ruše se stabla, palo više od 20 cm snijega

Na autocesti A4 Zagreb- Goričan kod čvora Novi Marof u oba smjera promet je otežan zbog prepriječenog teretnog vozila, a otežano uz zastoje vozi se i na državnoj cesti D1 kod Slunjskih Brda.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 Sveti Kuzam- Hreljin zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I.skupina), a na Krčkome mostu i Jadranskoj magistrali ( D8 ) od Senja do Karlobaga zabrana je dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Snijeg pada u Gorskome kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i dijelu središnje Hrvatske.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorska područja. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Do kraja dana očekuje se snježni pokrivač većinom od 10 do 15 centimetara, a u Gorskom kotaru i Lici ponegdje i više od 40 centimetara.

HRT javlja kako se do 13 sati ponegdje se već stvorio snježni pokrivač, primjerice u Koprivnici 6 cm, Virovitici i Bednji 8 cm, Delnicama 10, te Otočcu čak 15 cm. Ponegdje je moguća i snježna mećava te snježni zapusi jer će puhati jak i olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka i olujna, na udare orkanska bura, a u Dalmaciji jako i olujno jugo.

Foto: Čitatelj

Postupno će biti sve hladnije pa će se temperatura u unutrašnjosti od jutarnjih pet stupnjeva do kraja dana spuštati prema ništici. Na sjevernom Jadranu temperatura će se od jutarnjih sedam stupnjeva spuštati prema dva stupnja, a u Dalmaciji od 13 prema osam stupnjeva potkraj dana.

Problemi i na cestama u Zagrebu

Zbog zimskih uvjeta i čišćenja snijega te smanjene protočnosti prometa privremeno skraćenom trasom voze i mnoge ZET-ove autobusne linije:

- 164 (Savski most - Horvati) do okretišta u Horvatima

- 163 (Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci) do Donjih

- 263 (Dubec - Kašina - Planina Gornja) do Kašine

- 262 (Dubec - Planina Donja) do Kučilovine

- 129 (Mandaličina - Vrhovec) do "starog okretišta"

- 160 (Savski most - Lipnica) do "starog okretišta"

- 205 (Dubrava - Markuševec - Bidrovec) do Markuševca

Konfiguracija terena kojim prolaze neke autobusne linije, uz okolnosti uzrokovane vremenom i mogućnostima čišćenja, onemogućuju trenutno polaske na linijama:

- 140 (Mihaljevac - Sljeme)

- 150 (garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Jelačića)

- 226 (Kaptol - Svetice)

- 106 (Kaptol - Mirogoj - Krematorij)

- 201 (Kaptol - Kvaternikov trg)

- 238 (Kaptol - Kozjak)

- 128 (Črnomerec - Lukšići)

- 105 (Kaptol - Britanski trg)

- 202 (Kvaternikov trg - Kozjak)

- 137 (Črnomerec - Perjavica - Borčec)

- 127 (Črnomerec - Mikulići)

Vremenske prilike usporavaju cjelokupan promet pa teče uz povremena zaustavljanja, osobito na većim gradskim raskrižjima. Od reda vožnje, zbog gustog prometa, odstupaju i tramvajske linije.

Imate zanimljive fotografije snježne mećave? Šaljite nam ih na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:44