RADELJAKOVA KĆI (9)

Zašto je Dikan prisilio kći da svjedoči na sudu?

Ako je tužiteljstvo optuži, zapriječena joj je kazna do pet godina zatvora. Jučer je videolinkom svjedočila kći Josipa Radeljaka i pokojne Ene Begović
 Mateo Rilović/CROPIX

ZAGREB - Nakratko su im se samo susreli pogledi kad je završilo svjedočenje. Vlatka je odmah izišla iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda. Devetogodišnja kći Josipa Dikana Radeljak i Ene Begović, njegov sin Leo i odvjetnik Branko Šerić izašli su nešto kasnije, koju minutu prije 11 sati.

Traumatizacija djeteta

Time je praktički okončan predistražni postupak protiv Vlatke Pokos (39), bivše supruge Josipa Radeljaka, koju se sumnjiči da nije bila druga majka i odgajateljica, već zapravo zlostavljačica svoje pokćerke. Kad bi joj se takvo što dokazalo, prijetila bi joj kazna do pet godina zatvora. I to je zlostavljanje prema navodima tužiteljstva trajalo od rujna 2003. do svibnja 2007., a sve to vrijeme Josip Radeljak živio je s Vlatkom Pokos.

Navodno se zlostavljanje očitovalo u vrijeđanju pogrdnim izrazima, fizičkom kažnjavanju i ponižavanju.

Postupak koji je počeo kaznenom prijavom je tajan i stoga nijedna strana jučer nije željela iznositi komentare. Izjave nije htio dati ni Radeljakov zastupnik, odvjetnik Šerić, a Vlatka Pokos samo je potvrdila da je bila u sudskoj zgradi. Radeljakova kći nije ispitivana u kancelariji sutkinje Amande Snoj jer je bila u posebnoj sobi i svjedočila je videolinkom da bi se izbjegla njezina daljnja traumatizacija. Zbog toga je ispitivanje trajalo oko sat i pol.

Pogrdne riječi

Iako se činilo da bi u početku njezino svjedočenje moglo ići u prilog Vlatki Pokos jer je na prvo pitanje kakav je bio njihov odnos odgovorila: “Dobar!” -poslije je djevojčica ipak potvrdila navode tužiteljstva.

Rekla je: “Vlatka je vikala!”, “Vlatka me tukla!”

U svome je svjedočenju navela da joj se obraćala riječima: Glupačo!”, “Kozo!”. Prisjetila se da ju je tukla vilicom kada nije htjela jesti...

Defektologinja je primijetila da je djevojčici bilo neugodno svjedočiti, te da je koristila izraze neprimjerene svojoj dobi. Služila se izrazima kao što su “po potrebi” ili “taj čas kad je nisam poslušala”. Defektologinja zaključuje da je vrlo vjerojetno da je djevojčica bila instruirana što će i kako reći.

Radeljakova kćer, kako smo doznali, nije navela konkretne primjere zlostavljanja, kao ni kada su se događala. Sudionici postupka na djevojčici su primijetili zbunjenost i nelagodu.

- Dijete uvijek želi udovoljiti roditeljima, pa uglavnom govori ono što misli da njegovi roditelji žele čuti - kažu stručnjaci koji se bave problematikom dječjeg zlostavljanja. Ističu kako su često imali slučajeve da dijete kada dođe s mamom govori protiv oca ili obrnuto. Na pitanje kako objašnjavaju da je Josip Radeljak navodno zlostavljanje djeteta prijavio tek sada, iako se ono, prema tužiteljstvu događalo još od 2003., naši sugovornici ističu ‘kako je zlostavljanje i činjenje i nečinjenje’. Drugim riječima, Josip Radeljak bi i sam mogao biti prijavljen zbog zanemarivanja djeteta jer nije odmah prijavio zlostavljanje ako ga je bilo.

Odšteta za smrt majke

No, vjerojatnije je da zlostavljanja nije bilo na što upućuje nalaz vještaka. Psiholozi i psihijatri su, prema izvještaju iz lipnja 2007., utvrdili da dijete nije bilo zlostavljano. Naprotiv, utvrdili su da se djevojčica jako zbližila s Vlatkom za koju je iskazala izrazitu privrženost i ljubav.

U razgovoru s psihologom, kako je tada objavljeno u jednom tjedniku, djevojčica je rekla ‘da joj je najljepše provoditi vrijeme s Vlatkom, da zajedno idu u šetnju, igraju se, te pišu zadaću, idu na balet i jahanje’. Radeljakova kćerka tada je priznala kako joj je pomajka jako važna, dok je o ocu izjavila da puno radi. Ispričala je i da je otac u istoj kući, ali da živi u drugom stanu, kamo ona odlazi, ali tada mora biti mirna. Ispričala je i da ne smije u kući imati životinje jer imaju bijeli tepih.

Opovrgnula optužbe

Tijekom jučerašnjeg ispitivanja djevojčice Vlatka Pokos i Josip Radeljak bili su u sudnici s odvjetnicima, a Leo Radeljak čekao je ispred sudnice. Vlatka Pokos tako je drugi put bila na Županijskom sudu zbog navoda o navodnom zlostavljanju kćeri Josipa Radeljaka i Ene Begović. Prvi put o navodima tužiteljstva očitovala se krajem ožujka kad je opovrgnula sve tvrdnje da je bila zlostavljačica. Nije opovrgnula da je ponekad povisila glas ili podviknula na djevojčicu, pa i lagano je udarila, no tvrdila je da nikad nije bila njezina zlostavljačica, već da se o njoj brinula i odgajala je kao da joj je biološka majka. No, u prilog tome da je navodno zlostavljala Lanu tužiteljstvo je predložilo niz svjedoka.

Što će se dogoditi ako se utvrdi da je Vlatka Pokos lažno optužena i da je Josip Radeljak zluopotrebio vlastitu kćerku u obračunu s bivšom suprugom? Hoće li biti pokrenut postupak protiv Radeljaka za oduzetimanja skrbništvo nad djevojčicom? Stručnjaci kažu da je to radikalna mjera koja se primjemnjenjuje odmah samo kada je u pitanju seksualno zlostavljanje. No, u ostalim slučajevima, Centar za socijalnu skrb najprije ide na mjeru nadzora. Ukoliko ta mjera ne da rezultat moguća je pod određenim uvjetima i mjera oduzimanja djeteta.

Kako se ponaša Dikan

  • javno iznosi ‘prljavo rublje’ iz braka
  • baca burmu pred tv kamerama
  • zbog prijetnji obitelji Živković svojedobno je i priveden
  • javna vrijeđanja i barem desetak sudskih tužbi koje je pokrenuo
  • dodatna vještačenja djeteta zbog odštete koju traži od Chryslera
  • ograničavanje viđanja djeteta baki Terezi i teti Miji Begović
  • ljetni noćni izlasci do sitnih sati s Alkom Vuicom i djetetom
  • ljubakanja na jahti s polugolom Dolores Lambašom
  • medijska prepucavanja s vlastitom majkom
  • nedovoljna zaštita maloljetnog djeteta od medija

Odvjetnica Vlatke Pokos: Neviđena manipulacija

- To je neviđena konstrukcija i jednostavno je nevjerojatno da je Državno odvjetništvo prihvatilo navode kaznene prijave. Činjenica je da se brak Josipa Radeljaka i Vlatke Pokos raspao zbog nekih drugih razloga, a ne zbog zlostavljanja djeteta, a da je takvo što postojalo, onda vjerojatno ne bi ni egzistirao. Ne mogu shvatiti kako Državno odvjetništvo može dopustiti da se njime tako manipulira - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković, braniteljica Vlatke Pokos. No, o pojedinostima iz postupka nije željela govoriti jer je tajan. Najavila je također da će, ako dođe do obustave postupka, razmisliti o tome da Radeljaka tuži za klevetu i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Dadilja: Danima plakala za Vlatkom

Bliski prijatelji Vlatke Pokos i Josipa Radeljaka Dikana kažu kako je upravo Vlatka bila ta koja se, dok je bila u braku, najviše brinula o djevojčici. Njih dvije su, navodno, bile vrlo povezane, a kako je Radeljak često bio na putu Vlatka je s njom provodila i najviše vremena. Često su znale same i ljetovati u Radeljakovoj vikendici na Braču, a Vlatka je djevojčicu svakodnevno vodila u školu i razne aktivnosti. Odlazile bi u štenje, kupovinu, kazalište...

Upućeniji u obiteljski život Radeljakovih kažu kako je Vlatka svakodnevno ustajala u šest sati kako bi djevojčici napravila doručak i odvela je u školu. Potom bi odlazila po nju, igrala se s njom i pomagala joj sa školskim zadaćama. Vlatka je bila ta koja je djevojčicu kad je krenula u prvi razred, sama odvela prvi dan u školu.

- Vjerujte, nikakve, ni najmanje znakove zlostavljanja djevojčice od Vlatkine strane nikad nisam primijetila - kaže prijateljica Vlatke Pokos (podaci poznati redakciji), i nastavlja: - Lana je u vrijeme kad joj je Vlatka bila pomajka, bila zaigrano i zadovoljno dijete - kaže Vlatkina prijateljica.

Prijatelji para ističu kako Josip Radeljak, čak i kad bi boravio u Zagrebu, nije provodio previše vremena s Vlatkom i svojom kćerkom.

Navodno je najveći dio vremena boravio, pa čak i spavao u stanu na vrhu zgrade na Cvjetnom trgu koji koristi kao ured, iako je stan u kojem je boravila njegova obitelj bio nekoliko katova niže.

- Tijekom boravka u domu obitelji Radeljak nikad nisam zamijetila da bi gospođa Pokos maltretirala ili zlostavljala Lanu. Dapače, gospođa Vlatka po cijele se dane brinula o njoj, a kada ju je gospodin Radeljak izbacio iz kuće, curica je bila neutješna. Danima je plakala, pitala gdje je njezina Vlatka. Pisala je ceduljice s porukama Vlatki da se vrati, te njezine poruke nalazila sam svuda po stanu - kaže bivša domaćica obitelji Radeljak. (podaci poznati redakciji). (Kl. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:57