U KRUGU APSURDA

ZAŠTO JE NESTAO DOMAĆI BIJELI LUK? Domaći češnjak ubio je uvoz, a želimo li ga jesti, morat ćemo obnoviti zadrugarstvo

Ipak se kreće. Iako Hrvatska godinama uvozi čak 90 posto (1800 tona vrijednog tri milijuna dolara) bijelog luka ili češnjaka za domaće potrebe, sve više je poljoprivrednih proizvođača koji se okreću njegovoj proizvodnji. Velika potražnja za domaćim bijelim lukom tako je u protekle dvije godine rezultirala udruživanjem proizvođača u Dalmatinskoj zagori, ali i Slavoniji, gdje su klimatski i pedološki (tlo) uvjeti odlični za sadnju.

Sedam tona po hektaru

- Ja sam sa sadnjom češnjaka počeo prije tri godine, kada nas je bilo samo troje, a već ove godine planiram osnovati slavonsko udruženje proizvođača češnjaka u kojem bi moglo biti tridesetak proizvođača koji su se počeli ozbiljnije baviti proizvodnjom - kaže nam Miroslav Kurcinak, mladi poljoprivrednik iz Đakovač...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 19:20