UGOVOR O NAJSTARIJEM KREDITU

ZAŠTO JE UNESENA STAVKA O UTJECAJU NA ODLUKE Kreditori se zaštitili od utjecaja vjerovničkog vijeća?

Andrea Pavlović, Damir Mehić, Miljenko Živaljić, Zagrebačka banka, Christoph Schofbock, Erste banka i Mario Henjak i Sergej Volk iz Sberbanka.
 Dragan Matić / CROPIX

U Ugovoru o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi eura propisano je da će Agrokor osigurati da u Vjerovničkom vijeću, koje će odlučivati o novoj podjeli vlasništva nad koncernom, "u mjeri u kojoj je to zakonito zajmodavci budu tretirani kao poseban razred vjerovnika s posebnim pravom glasa te s najvišim pravom prvenstva za sve svrhe". Agrokor će, nadalje se navodi u Ugovoru, "osigurati da se društvo i povjerenik savjetuju sa zajmodavcima i savjetnikom restrukturiranja u utvrđivanju bilo kojih razreda vjerovnika i sastavu bilo kojeg Vijeća vjerovnika ili Savjetodavnog odbora za potrebe bilo kojeg postupka izvanredne Uprave u koncernu, a u svrhu izbjegavanja dvojbe". Međutim, iz Vlade i Agrokora jučer su poručili da "prema zakonu ne postoji mogućnost da se formira poseban razred za novog vjerovnika jer će se razredi u Vjerovničkom vijeću formirati samo na temelju starih dugova kako propisuje zakon".

- Ta je stavka u ugovoru jer se kreditor u uvjetima u kojima je dao pozajmicu želio zaštititi na sve moguće načine - komentirao je izvor iz Agrokora.

Dakle, u novom Vjerovničkom vijeću, koje će odlučivati o budućem vlasništvu nad koncernom, sjedit će, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije, isto kao i u Privremenom vijeću, pet članova Vijeća, predstavnika pojedinih razreda. Iako zakon dopušta da u Vijeću sjedi čak devet članova, u ovom će se slučaju, kako doznajemo, ipak ići na manji broj. Neslužbeno doznajemo da će se najvjerojatnije ići na podjelu u pet razreda te da će se vjerovnici po razredima dijeliti na temelju starog duga, odnosno duga nastalog do 10. travnja ove godine. Sljedeći tjedan će se znati sve tražbine spram Agrokora te bi ukupna slika trebala biti malo jasnija. Tek kad to bude poznato, ići će se na podjelu vjerovnika po pojedinim razredima, stoga, neslužbeno doznajemo u Agrokoru, ne znači da će svi sudionici roll-up kredita biti u istom razredu. Također treba reći da se u Vjerovničkom vijeću odluke neće donositi preglasavanjem s obzirom na broj glasova u Vijeću, nego s obzirom na "težinu" samog potraživanja određenog razreda. Privremeno Vjerovničko vijeće, naime, ima pet razreda: male dobavljače te velike dobavljače, potom su u Vijeću predstavnici tzv. obvezničara predvođenih Knighted Capital Managementom te Sberbanka, neosigurani vjerovnici i osigurani vjerovnici. Jedan pravni stručnjak rekao nam je da mu je vrlo neuobičajena formulacija koja se navodi u ugovoru o roll-up kreditu, posebno dio u kojem se navodi "u mjeri u kojoj je to zakonito" jer lex Agrokor, kaže naš sugovornik, uopće nije definirao kriterije prema kojima će se određivati članovi Vijeća.

- Najavili su da će se prikupljati punomoći za ulazak u Vjerovničko vijeće, ali mislim da će u konačnici u Vijeću ostati oni koji su sada u Privremenom vjerovničkom vijeću - rekao nam je jedan pravni stručnjak.

Podsjetimo, članovi Vjerovničkog trenutačno su: Mato Brlošić i Stočarstvo Raič predstavljaju male dobavljače, Marica Vidaković iz Kraša predstavlja velike dobavljače, treći član je Knighted Capital Management kao predstavnik skupine "Imatelji obveznica", četvrti član je ruski Sberbank kao predstavnik neosiguranih vjerovnika, a Zagrebačka banka je predstavnik osiguranih vjerovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:18