SPORNA PROSLAVA

ZAŠTO JE VLADIN DUŽNOSNIK IŠAO U MOSTAR SLAVITI OSNUTAK HERCEG-BOSNE Državni tajnik Zvonko Milas: 'Na jubilej sam išao privatno'

Zagreb, 200910.
Hrvatska televizija, Prisavlje.
54. sjednica Programskog vijeca HRT-a.
Na slici: Zvonko Milas.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Unatoč prošlogodišnjoj inkriminirajućoj presudi Haaškog tribunala, u utorak je u Mostaru obilježena 25. godišnjica utemeljenja tzv. Herceg-Bosne (HR HB), i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a u službenom dijelu sudjelovao je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Slavilo se to što je u kolovozu 1993. formalno osnovana Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kao “hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike BiH, koja je izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u BiH”.

Prema izvještajima, vijence je pred Spomenikom hrvatskim braniteljima uime Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo RH. Pritom nije navedeno tko su bili članovi hrvatskog izaslanstva, ali moglo bi se raditi o ozbiljnom propustu. Naime, u spomenutoj presudi “haaškoj šestorki”, Pretresno i Žalbeno vijeće su utvrdili da je Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog pothvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom.

Proslava utemeljenja Herceg-Bosne izazvala je i brojne negativne reakcije bošnjačkih političara, ali i nekih hrvatskih, primjerice Željka Komšića, kandidata za Predsjedništvo BiH, koji smatraju da su se u Mostaru okupili zagovornici podjele BiH. Na službenim stranicama Vlade i Sabora nema informacija da su ove institucije nekoga poslale u Mostar, a u Banskim dvorima su nam rekli da Vlada nije nikoga poslala na proslavu. Ali, u Mostar je otišao Zvonko Milas, koji je državni tajnik, dakle Vladin dužnosnik. Međutim, u razgovoru za Jutarnji list Milas je decidirano izjavio da njegovo sudjelovanje u proslavi nema veze s Vladom, nego da je na nju otišao kao privatna osoba.

- I kao državni tajnik i kao bivši branitelj, želio sam izraziti počast poginulim pripadnicima HVO-a, kao i svim tamošnjim Hrvatima koji su na referendumu 1992. i u kasnijem ratu pomogli opstanku BiH. Moj boravak u Mostaru nema veze s politikom, nego je to zahvala Hrvatima koji su branili slobodu - tvrdi Zvonko Milas. Osim toga, i glavni govornik na skupu posvećenom Herceg-Bosni bio je Božo Ljubić, HDZ-ov zastupnik iz dijaspore u Hrvatskom saboru. Prema neslužbenim informacijama iz Vlade, Ljubić je istupio isključivo kao čelnik HNS-a, a ne kao saborski zastupnik, što bi bio skandal.

Ured predsjednice Republike također je imao izaslanika. “Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, bio je izaslanik predsjednice”, glasi odgovor s Pantovčaka gdje nisu bili voljni komentirati političke implikacije spomenute odluke.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo