PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Zašto nismo stvorili Hrvatsku kakvu je on sanjao? Zašto nismo slijedili njegove ideale?

Danas smo na našoj stranici objavili najslavniji govor Vlade Gotovca kao prisjećanje na 80 godina od pjesnikovog rođenja.
 CROPIX

Govor koji možete vidjeti na videu održan je jednog vrućeg i kišnog kolovoškog dana 1991., u vrijeme kad je za dobar dio naših sugrađana rat već bio dnevna realnost, a onima drugima postajao je svakog dana više izvjesna i skora prijetnja. Tog kolovoza, Vlado Gotovac pred komandom je vojne oblasti na Krešimirovom trgu održao govor koji će obilježiti jedno vrijeme i jednu epohu.

Od dana kad je pred svjetinom pod kišobranima Vlado Gotovac održao svoj slavni govor, prošlo je nešto više od devetnaest godina. U tih devetnaest godina, naša je zemlja ostvarila većinu krupnih, temeljnih težnji o kojima je tada sanjala masa namočena ljetnim pljuskom. Hrvatska je ušla u rat i izišla iz njega, pobijedila je i stekla neovisnost, ima svoju stolicu ne East Riveru, svoje sportske ekipe, svoju valutu i svoju – makar nesavršenu - demokraciju.

Pa ipak, čudno je nakon 19 godina nanovo slušati slavni Gotovčev govor pred komandom pete oblasti. Čudno je ponajprije zato jer smo se u ovih 19 godina odvikli riječ Hrvatska slušati u istoj rečenici s riječima kao što su dostojanstvo ili ponos. U ovih devetnaest godina previše smo se navikli uz vlastitu zemlju vezivati lopovluk, primitivizam, bahatost i stid – toliko navikli, da se danas nestvarnim čini ono doba kad su pametni ljudi Hrvatsku dočaravali drukčije: kao pitomu, uljuđenu arkadiju, pokošeni panonski vrt urednih lijeha i obojene ograde. To je bio ideal jedne generacije, ideal koji za razliku od nekih drugih nismo ispunili.

Ovaj govor najslavniji je od političkih govora Vlade Gotovca, ali i govor koji pomalo falsificira njegovu osobu. Govor pred komandom oblasti predstavlja ga kao prijekog i krutog čovjeka, što on nije bio. Predstavlja ga kao tvrdog političara, što također nije bio. Ali – u jednoj stvari ovaj video dobro reprezentira Gotovčev politički kredo. Za njega, naime, Hrvatska je imala i ima smisla samo ako je gotovo perfektna, ako obrazovanjem, radišnošću i čestitošću ispunja mjeru sebe same kao ideala. Zato sablasno proročanski zvuči drugi dio Gotovčeva govora, onaj u kojem kazuje kako bi vojska „htjela da postanemo kao oni“, da „mrzimo kao oni, ubijamo kao oni, živimo u tuđim kućama kao oni“. To je točno ono što se u narednim godinama dogodilo, a Hrvatska majki pod kišobranima pretvorila se u Hrvatsku u kojoj će istog tog Vladu Gotovca tijekom političkom mitinga vojnik isprebijati opasačem.

Tijekom današnjeg dana, zakačili smo na našu stranicu govor Vlade Gotovca , kao prisjećanje na 80 godina od pjesnikovog rođenja. Ali – zakačili smo ga i kao prisjećanje na doba kad smo sami sebi postavljali više ciljeve, kad je ova zemlja još uvijek bila ideal, kad se vjerovalo da može i mora biti čista poput svečarskog stolnjaka.

TOP 10 VAŠIH FACEBOOK KOMENTARA

'Oprosti što smo vjerovali u pogrešne ljude, a ne u tebe, iskrenog domoljuba. Sada svi plaćamo ceh'.

Laufer Šahist

S pok. Gotovcem sam prošao sve patnje Hrvatskog proljeća. Poštujem ga i cijenim kao izuzetnog domoljuba i čovjeka, a iznad svega vrhunskog govornika. Jedina mu je mana bila nedostatak samopouzdanja - otići do kraja. Njegova kasnija sprega s osobama, koje su ga otpremile na robiju, kao i razočaranost odnosom suradnika, možda su ubrzale njegov odlazak s ovog svijeta. Ali do kraja je ostao vjeran svojim načelima, poštenju i domovini. U tome i jest njegova veličina.

Ivan Baričević

Pošten i pametan čovjek i političar, vizionar. nije, dakle, imao nikakve šanse.

Zoran Sambol

Najbolji govor ikad održan na Hrvatskom jeziku. Pokoj mu duši.

Borna Knez

Pošten i moralan čovjek...no svojim profilom salonskog intelektualca i nepraktičnog čovjeka mogao je biti samo marginalac u turbulentno vrijeme.Dakako da se sjećam govora koji me je i oduševio i razočarao...Oduševio zbog ljepote govora razočarao zbog toga što je vjerovatno izazvao podsmjeh jugo oficira i nije zbog toga pao na plodno tlo.No tako to ide.Sasvim sigurno,tada,bi jači utisak ostavio Šime Đodan sa glupostima u stilu "barjak na Romaniji"i slično...

Anna Lane

R.I.P.Istinski domoljub i liberal,politicar, intelektualac, vizionar ispred svog vremena, no prije svega velik covjek. Zivio je casno i posteno, otisao je tiho i u politickom miljeu ostavio ogromnu prazninu koju do dana danasnjeg nitko dostojan njegovog intelekta nije popunio, a bojim se da i nece.

Zoran Jukić

Oprosti, što sam vjerovao u pogrešne ljude, a ne u tebe istinskog domoljuba. Sada plaćamo ceh.

Gianni Frasca

Od svih političara možda jedini iskreni domoljub!!! Svakako meni najdraži.

Saša Cvetić

Ovaj govor se moze i danas ponoviti.. samo na markovu trgu uprt pogledom prema banskim dvorima. steta sto nema vise tako jake licnosti koja bi ponovo povela masu...

Otto Von Grunt

Dobro kaže Saša,govor je aktualan i za sadašnju vlast.Problem kod obljetnica ovakvih ljudi,koji jesu bili ljudska i moralna vertikala, je što se odmah čovjek počne propitkivati: "A što bi bilo da je Vlado Gotovac učinio HSLS centralnom i ujedno liberalnom strankom u nas i da je pobijedio na izborima ?" No,iz ove perspektive danas,prije me podsjeća na što smo sve propustili i kako smo ideale,moral i etiku bacili u kontejner za smeće ,usput negdje , u ovom "divljem" društvu.

Irena Džepina

Kad bi bar 1% ovih današnjih političkih lopina osjetilo sram kad pogledaju ovo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15