BEZ DOGOVORA

ZAŠTO SE LJEVICA NIJE UJEDINILA ZA IZBORE? Mrsić: 'Presudio je ego nekih ljudi' BENČIĆ 'Stranka s imenom i prezimenom? Pogledajte tko stoji iza njih'

 
Mirando Mrsić
 Goran Mehkek / CROPIX

Koncem siječnja Mirando Mrsić iz Demokrata i službeno je pozvao sve stranke ljevice i lijevog centra da se okupe oko programa i zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore jer je to “jedini način da se zaustave HDZ i SDP u stvaranju velike koalicije, osigura smjena vlasti HDZ-a i ‘žetončića’”.

Inicijativa za okrupnjavanje svih koji dišu lijevo računala je na baš sve, kako je tumačio Mrsić: od Glasa koji je formirao Amsterdamsku koaliciju, Pametnog, Starta, Demokrata, Laburista i ORaH-a, preko Nove ljevice, Radničke fronte, Zagreb je naš, koji se nametnuo kao jasna opozicija u Zagrebu i Bandiću i HDZ-u, do Marka Vučetića, Bojana Glavaševića, Marka Torjanca i, na koncu, IDS-a... Susreta i razgovora je bilo, ali do ozbiljnih pregovora zapravo nije došlo.

Nestabilnosti

Unatoč svim matematičkim računicama koje pokazuju da mrvljenje glasova vodi do velikih gubitaka, umjesto stvaranja jedinstvene fronte formiralo se nekoliko opcija na lijevoj strani političkog spektra. Bazen iz kojeg će se “hvatati” birači ljevice sada je proširen na Stranku s imenom i prezimenom, formaciju oko Možemo, Nove ljevice, Radničke fronte, ORaH-a i Zagreb je našte Demokrata udruženih s Laburistima. -

Presudio je ego vodećih ljudi, malo straha od konkurencije i precjenjivanje vlastitih utjecaja na birače. Neke pregovore je vodio Bojan Glavašević, ali nisu daleko odmaknuli... Rada Borić je bila najrealnija, otvorena za pregovore, ali njezini nisu - kaže Mrsić.

- To sa stvaranjem fronte vam je kao odlično napisan komad s krivim glumcima; nekima se nije svidjelo što je glavni incijator Mrsić, neki su, pak, zamjerali Daliji Orešković neuspjele pregovore s Pametnim, neki, pak, nisu htjeli s Antom Pranićem koji je bio vezan s Mostom - svatko je imao svoje razloge. To je kao lista čudnovatih kljunaša koji ne mogu jedni s drugima i tek se trebaju učiti parlamentarnoj demokraciji - rekla nam je jedna sugovornica.

“Ne bi bilo pošteno”

Sandra Benčić iz Možemo priznaje skepsu koja je blokirala potencijalne pregovore sa Strankom s imenom i prezimenom. - Iza njih stoji Ivica Relković, koji je stvorio Hrast, koji je izrastao u najklerikalniju, desnu stranku, i Most. I da sad Relkoviću pomognemo treći put? Ne može se stalno raditi isto i očekivati drugačiji rezultat - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:57