JEDNOSTAVNO, BRZO I SIGURNO

ZAŠTO SU APLIKACIJE ZA PRIJENOS NOVCA LOGIČAN IZBOR? Sedam razloga zašto više nikad ne morate u banci ogorčeno gledati u redni broj na papiriću

 
 Profimedia, Wavebreak

Čovjek u prosjeku provede dva tjedna svog života čekajući zeleno svjetlo na semaforu.

Ovo je podatak koji se često vrti po društvenim mrežama, a prenosi se vjerojatno godinama. Iza njega ne stoje tisuće istraživanja i mjerenja, već je, iako je bilo onih koji su pokušali mjeriti čekanja na semaforu u kraćim vremenskim razdobljima, postao dio legende.

Čekanje na semaforu još je nekako razumljivo i ne bi nas trebalo toliko frustrirati. Naime, tko zna kakav bi kaos nastao u gradu da semafori ne uređuju masovni promet i sve moguće različite sudionike u njemu.

No čekanje u redovima, osobito u bankama, danas je postalo krajnje besmisleno, a evo i sedam razloga zašto.

1. Sve što vam treba je na internetu

Ako pretpostavimo da u banku ne idete na obavijesni razgovor o otvaranju štednje ili dizanja kredita, nego uplatiti/isplatiti novac, to je nešto za što vam danas treba samo pristup internetu.

Jedna od najčešćih 'kočnica' je što su mnogi jednostavno naviknuli na to da stanu u red u banku, ogorčeno gledaju u papirić s rednim brojem nadajući se da će netko tko je došao prije vas odustati, i da na kraju svega razgovaraju s "pravom osobom" na šalteru.

No taj osjećaj navike, sigurnosti i "poznatog" vrlo lako ćete zamijeniti kad prvi put putem mobitela počnete, u svako doba dana i noći, obavljati sve što morate.

2. Aplikacije su isplativije

Aplikacije za prijenos novca su uglavnom besplatne, a naknade za novčane transakcije često manje od onih u bankama. Među besplatnim aplikacijama koje su dostupne u Hrvatskoj od prošle godine je i Aircash.

AIRCASH.EU

3. Ne ovisite više samo o bankama - sami određujete svoj tempo

Banke više nisu jedini način da upravljate svojim novcem. Danas sami određujete u koje vrijeme ćete, kome i koliko novaca uplatiti.

Isto kao što račune možete platiti preko mobitela u 23 sati navečer, a ne više ustajati ujutro da biste u poštu stigli prije posla, tako će vam biti smiješno i što ste zbog uplate novca otišli u banku.

Za primjer uzmimo samo brojne studente u Hrvatskoj koji studiraju 'u drugom gradu'. Koliko mladih je toliko disciplinirano da će vam na vrijeme najaviti da su potrošili više novca nego što su očekivali jer im je upao neočekivani trošak? I koliko nas se stigne isti tren baviti time da ode u banku i uplate im novac? Ovako ćete, kad je potrebno, u svako doba dana i noći, moći prebaciti željeni iznos i 'nastaviti sa životom'.

4. Jednostavno je

Aplikacije su dizajnirane da budu jednostavne, tako da uopće nema izlika da ih netko ne može 'shvatiti'. Baš kao što smo nekad morali pogoditi podatke u kućice na uplatnici, tako danas možemo naučiti dva klika da obavimo transakciju na mobitelu. Tvorci aplikacija razmišljali su upravo kako da ona na mobitelu bude pregledna, jasna i k tomu najčešće traži potvrdu prije zadnjeg koraka kako biste bili sigurni da ste sve dobro upisali.

Makarska, 130516. 
Topao i pretezno suncan proljetni dan s vise od 20 C je izmamio kupace na makarsku plazu.
Na fotografiji : Kupaci na makarskoj plazi.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / HANZA MEDIA

5. Sigurno je

Nadovezujući se na sigurnost, iako će brojni biti u strahu da će im netko ukrasti podatke iz aplikacije i tako potencijalno ukrasti novac, nitko ne može samo tako uzeti mobitel i, primjerice, isplaćivati si novac bez kontrole. U slučaju da vam netko ukrade ili izgubite mobitel, nitko se ne može ulogirati u aplikaciju bez PIN-a.

6. Stalno je dostupno

Današnji tempo rada i života diktira da nećete uvijek imati slobodan dan tijekom tjedna da biste 'obavili sve što morate'. Zbog toga je aplikacijama omogućeno da u realnom vremenu, tijekom večeri, blagdana i vikenda, prenesete novac ili da ga netko uplati vama. Ovo je praktično i zbog nepredvidivih situacija.

Ako se, primjerice, nađete u gabuli i od nekoga trebate primiti novac za popravak automobila dok ste na putovanju.

Konkretno, kod Aircasha je dovoljno da svratite u jednu od 400 INA benzinskih crpki diljem Hrvatske, od kojih mnoge rade 24 sata dnevno, pa tamo možete podići novac koji vam je netko uplatio.

7. Ovo je najbrža opcija, bez obzira na to gdje se nalazite

Brzina kojom možete obaviti prijenos novca broji se u sekundama, računajući ulogiravanje u aplikaciju. Samo je bitno upisati iznos i, ako ste već upisali podatke ranije, odabrati primatelja i potvrditi transakciju. Osim što više nitko nema vremena na trošenje, zašto bi ga proveli u banci, čak i da imate? Ne čini li se logično uštedjeti to vrijeme i iskoristiti ga za - bilo što drugo?

Besplatnu aplikaciju Aircash možete skinuti na Google Playju i na App Storeu, a jednostavne upute ranije je isprobala novinarka Jutarnjeg lista koje je o svemu izvijestila na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:24