PORAZNI REZULTATI

ZAŠTO SU HRVATSKI 15-GODIŠNJACI TOLIKO NEPISMENI? Ne znaju pronaći ni knjige u knjižnici

Ne razumiju zbog čega zeko plače u pjesmici ‘Zeko i potočić’, kaže profesorica X. gimnazije
Osijek, 020209.Ucenici Trgovacke skole tijekom subotnje dopunske nastave na kojoj se ucenici strukovnih skola pripremaju za polaganje drzavne mature.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Ispod razine dva, koja se smatra osnovnom razinom znanja i sposobnosti u čitalačkoj pismenosti, našlo se 20 posto hrvatskih učenika. Međunarodno istraživanje pokazalo je da je dobar dio učenika u obrtničkim školama do te mjere nepismen da nisu sposobni nastaviti obrazovanje.

Profesore je sram

- Mene je kao profesoricu hrvatskog jezika sram - komentira profesorica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Goranka Lazić. Uzrok slabih rezultata, pogotovo u pitanjima otvorenoga tipa, gdje se od učenika traži razmišljanje i logičko zaključivanje, vidi u premalom radu s učenicima na zadacima ovakvoga tipa.

Većina njih nikada nije vidjela pitanja kakva su dobili u PISA istraživanju, pa tako nisu znali uz detaljan plan knjižnice pronaći - nove naslove.

Knjigu opet u ruke

Da je potrebno temeljito promijeniti način rada s učenicima, ali i vratiti im knjigu u ruke, smatra i profesorica hrvatskog jezika X. gimnazije u Zagrebu, Neli Mindoljević.

- U našim školama ima učenika koji u prvome srednje ne znaju čitati, no češći je problem da pišu kao da to rade zatvorenih očiju. Rukopis je znak zrelosti, no dio učenika piše vrlo nezgrapno, tako da dobijem dojam da nisu pisali godinama - primjećuje Mindoljević, uvjerena da gotovo u svakom razredu postoje dvojica učenika koje se može izvesti pred ploču i tražiti od ostatka učenika da dešifriraju što su napisali.

Loše predznanje iz osnovne škole vidi i u nepoznavanju pisaca, pa se događa da učenici u srednjoj nikad nisu čuli za Vesnu Parun, Mihalića ili Slamniga.

- Naprosto nisu navikli na ovakav tip pitanja. Ne znaju zastati na odlomku, pročitati ga s razumijevanjem i prepričati, a kamoli izvesti zaključak. Nasmiju mi se kad im kažem da oni ne bi razumjeli ni zbog čega zeko plače u pjesmici ‘Zeko i potočić’ - kaže Mindoljević.

Toga kod nas nema

PISA rezultate analizirala je i profesorica Škole za medicinske sestre Vrapče, Tajana Matejić, i došla do zaključka da učenici najbolje rješavaju zadatke zatvorenog tipa. - Bolje rješavaju zadatke na koje su navikli, dok PISA-ine zadatke, s kakvima se ne susreću, čak i preskaču. U našim udžbenicima takvih zadataka nema, pa je logično da djeca nisu ni pripremljena za njih - kaže Matejić.

Pali na testu osnovne čitalačke pismenosti

Primjer težeg pitanja iz čitalačke pismenosti:

KNJIŽNICA

(dan je detaljan opis s planom - tlocrtom - knjižnice):

Gdje se nalaze novi naslovi?

A) Na odjelu književnosti

B) Na odjelu publicistike

C) Pored ulaza

D) Pored informacija

Odgovor: C, na vidljivom mjestu

Prvi primjer lakših pitanja iz čitalačke pismenosti:

BUENOS AIRES

I tako su se tri poštanska zrakoplova iz Patagonije, Čilea i Paragvaja vraćala u Buenos Aires s juga, zapada i sjevera. Tamo ih je čekao teret kako bi, oko ponoći, mogao uzletjeti zrakoplov za Europu. Tri pilota, svaki iza kućišta motora teškog poput tegljača, izgubljena u noći, razmišljala su o svome letu i, približavajući se golemom gradu, želeći se polako spustiti s olujnog ili mirnog neba, poput čudnih seljaka koji se spuštaju sa svoje planine. (...)

Pitanje: U koje doba dana se odvija priča? Potkrijepi svoj odgovor služeći se tekstom.

Odgovor: Po noći

Drugi primjer lakših pitanja iz čitalačke pismenosti:

OBAVIJEST U SAMOPOSLUŽIVANJU

Upozorenje osobama alergičnima na kikiriki

Datum proizvodnje: 4. veljače

Naziv proizvođača: Fina hrana d.o.o.

Podaci o proizvodu: Keksi s kremom od limuna od 125 g

Pojedinosti: Neki keksi u toj seriji proizvodnje mogu sadržavati komadiće kikirikija koji nisu navedeni u popisu sastojaka. Osobe alergične na kikiriki ne bi smjele jesti ove kekse.

Preporuka potrošačima: Ukoliko ste kupili ove kekse, možete ih vratiti na mjesto kupnje uz povrat cijelog iznosa. Za više informacija: 0800 034 241

Pitanje 1: Koja je svrha ove obavijesti?

a) - Oglašavati kekse s kremom od limuna

b) - Obavijestiti ljude kada su keksi proizvedeni

c) - Dati ljudima upozorenje o keksima

d) - Objasniti gdje se mogu kupiti keksi s kremom od limuna

Odgovor: c

Pitanje 2: Kako se zove tvrtka koja je izradila kekse?

----------------------------

Pitanje 3: Što bi učinio da si kupio te kekse?

--------------------------

Odgovor (više je mogućih): da sam alergičan, vratio bih uz traženi povrat novca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:21