MULJAŽE

ZAŠTO SU UHIĆENI BIVŠI ŠEFOVI ULJANIKA I 3. MAJA? Prvo izvješće o malverzacijama napravljeno je još 2017. godine, u pitanju su milijarde kuna...

CROPIX

Uhićenja Giannija Rossande i Antona Brajkovića

 

Kada je riječ o istražnim radnjama koje se provode, treba kazati kako je Ministarstvo financija još u prosincu 2017.  napravilo izvješće o proračunskom nadzoru 3. maja, kojeg je dostavilo Ministarstvu gospodarstva, a to izvješće je pokazalo da se može posumnjati u nenamjensko trošenje sredstava za restrukturiranje u 3. maju.

Navodno je taj izvještaj o proračunskom nadzoru upućen u DORH tek u travnju 2018., istovremeno kada je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljena anonimna kaznena prijava o nenamjenskom trošenju sredstava za restrukturiranje u 3. maju, na štetu 3. maja, a u korist pulskog škvera i Uljanika d.d.

Kaznena prijava se odnosila na direktora 3. maja Maksimilijana Percana i njegova dva prethodnika, Domagoja Klarića i Zdravka Pliška, te na Giannija Rossandu, tadašnjeg predsjednika uprave Uljanika d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, te njegove najbliže suradnike Marinka Brgića i Veljka Grpca.

Osim na Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, adresirana je i na čitav niz drugih institucija - od USKOK-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva gospodarstva i ministrice Martine Dalić, saborskih zastupnika, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, sindikata, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine do gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i saborske zastupnice Mosta Ines Strenje-Linić.

Članove uprava tvrtki unutar Uljanik grupe se sumnjičilo da su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, a prijava se odnosi na cijelo razdoblje otkad je Uljanik preuzeo 3. maj, pa do 1. siječnja 2018. s tvrdnjama da su kontinuiranim odobravanjem davanja pozajmica 3. maja prema drugim društvima unutar Uljanik grupe i potom prolongiranjem rokova njihova povrata ugrozili financijsku stabilnost 3. maja.

To je, ističe se u prijavi, 3. maj dovelo u situaciju da nije mogao izvršiti plaćanja materijala potrebnog za gradnju brodova iz svoje knjige narudžbi, došlo je do rasta duga prema kooperantima.

Tako je krajem 2017. godine 3. maj potraživao 523 milijuna kuna od drugih Uljanikovih društava, dok je dug prema kooperantima i dobavljačima iznosio 181 milijun kuna.

Uz to, predmet istrage bi moglo biti i to što je oko milijardu kuna jamstava (od ukupno 3,1 milijardu kuna koliko je plaćeno prošle i ove godine) država platila za kredite Uljanik grupi koji su poslužili za gradnju prethodnih brodova koji su kasnili u gradnji, a ne za brod za koji je kredit podignut, a država dala jamstva.

O uhićenjima u Uljaniku prvi je jutros izvijestio Jutarnji, a više detalja o velikoj policijskoj akciji pročitajte OVDJE

Ministar Božinović: 'Policija uhićene u akciji Uljanik sumnjiči za štetu veću od milijardu kuna'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je izjavio da se, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

"Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.

U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od vise od jedne milijarde kuna", kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je i kako je informiran da se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je ranije izvijestila da je u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području započela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je kriminalističko istraživanje vezano uz "provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća". Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju "da će radnje trajati tijekom cijelog današnjeg dana". (Hina)

 

FOTOGALERIJA: Uhićenja bivših šefova Uljanika

VIDEO: Uhićenje Giannija Rossande

VIDEO: Uhićenje Antona Brajkovića

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo