PROPUST U PODNEVNOM DNEVNIKU

ZASTUPNICA ALBANSKE MANJINE NAKON SASTANKA S VRHOM HRT-a Dogovorili smo da će ubuduće HRT kao izvor vijesti o Kosovu koristiti isključivo kosovski RTK

 
 Screenshot HRT

Na Kosovu su jučer održani parlamentarni izbori, peti u posljednjih 12 godina, a na njime je tijesno pobijedio kosovski oporbeni pokret Samoodređenje, nekadašnjeg studentskog vođe Albina Kurtija ispred ispred Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ise Mustafe.

U jučerašnjem HRT-ovom podnevnom Dnevniku uvod o izborima na Kosovu popraćen je srpskom zastavom. Podsjetimo, Kosovo je u veljači 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, a dosad ih je priznalo više od stotinu od 193 države članica UN-a, uključujući i Hrvatsku.

Na HRT-ov gaf promptno je reagirala saborska zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj koja je na svom Facebook profilu objavila da joj se HRT ispričao zbog grafičkih problema te da su ispriku obećali uputiti i veleposlanstvu Republike Kosova u Hrvatskoj.

Zagreb, 300519.
Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora raspravom o dodjeli statusa pridruzenog clana CERN-a.
Na fotografiji: Ermina Lekaj Prljaskaj.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Ermina Lekaj Prljaskaj

Također, zastupnica Lekaj Prljaskaj danas je izvijestila da je u prostorijama HRT-a zajedno sa veleposlanikom Republike Kosova Gezimom Kasapollijem održala radni sastanak s ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem te s dvojicom urednika.

- Zatražili smo javnu ispriku od strane HRT-a koju su obećali uputiti veleposlanstvu Republike Kosova te da se pokrene stegovni postupak protiv trojice djelatnika koji su 'nehotice' napravili propust! Nadalje, HRT će pozvati kao goste informativno-političkog programa Nj. E. Gezima Kasapollija i mene kao saborsku zastupnicu za albansku nacionalnu manjinu te će jedan sastav HRT-a posjetiti Kosovo i snimiti jednu dokumentarno-edukativnu emisiju o Kosovu danas. Također, zatražili smo da direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK - televizija sa Kosova. Naime, HRT i RTK imaju sporazum o suradnji, ali se ta suradnja ne primjenjuje u praksi dovoljno pa zato i dolazi do ovakvih propusta, napisala je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:59