ALARMANTNA STATISTIKA

ZASTUPNICA IZ VLADAJUĆEG HNS-a 'U Hrvatskoj su 72 žene ubijene u 5 godina, nemamo vremena za čekanje. Moramo ratificirati Istanbulsku konvenciju'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Zastupnica vladajućeg HNS-a Bernarda Topolko u petak je iznijela alarmantne podatke o zlostavljanju žena u Hrvatskoj, kao što je primjerice onaj da su u zadnjih pet godina ubijene 72 žene, te pozvala sve zastupnike da se čim prije ratificira Istanbulska konvencija.

Vremena za čekanje namamo, čim prije treba ratificirati Istanbulsku konvenciju kao konkretan korak u zaštiti prava žena i stvaranja učinkovitijeg sustava u borbi protiv nasilja nad ženama, poručila je Topolko u Hrvatskom saboru i iznijela alarmantnu statistiku.

U zadnjih pet godina u Hrvatskoj su ubijene 72 žene, lani njih 20, najviše u zadnjih sedam godina, policija dnevno zbog obiteljskog nasilja intervenira 45 puta, žrtve zbog nepravovremene reakcije okoline šute i trpe nasilje u sve brutalnijem obliku, navodi zastupnica.

Vremena za čekanje namamo, rast broja ubijenih žena ukazuje da mjere suzbijanja nasilja ne daju željeni rezultat, upravo zbog toga moramo čim prije ratifici ratificirati Istanbulsku konvenciju, izjavila je Topolko.

Klisović: Permijer je obećao ratifikaciju Istanbulske konvencije

SDP-ov Joško Klisović proziva Vladu, odnosno premijera Andreja Plenkovića, da nisu ispunili obećanje da će Hrvatska ratificirati spomenutu Konvenciju.

Na današnji dan prošle godine, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, premijer je najavio da će Hrvatska ratificirati Istanbulsku konvenciju, kasnije je to ponovila i ministrica Nada Murganić, no do danas se to nije dogodilo, primjetio je zastupnik i poručio da bi "nas zbog toga treblo biti sram", te da je HDZ takvim postupanjem zadao još jedan udarac vjerodostojnosti u hrvatskoj politici.

U praksi, umjesto ratifikacije Konvencije, imamo nasilje nad ženama, uključujući visokih političkih dužnosnika, pa i župana, rekao je Klisović i poručio da se ubojstvima žena treba stati na kraj, ali da se to neće postići ako se kaže da je nositelj visoke dužnosti koji zlostavlja ženu unutarnja stvar svoje stranke.

"Ne, on je stvar hrvatskog pravosuđa i društva, ovakve stvari diskvalificiraju ljude od obnašanja visokih državnih funkcija", poručio je zastupnik i naglasio da Istanbulska konvencija nije pitanje rodne ideologije, nego zaštite žena.

HDZ: Licemjerno je da SDP govori o ratifiakaciji

Licemjerno je od SDP-a da govori o ratifikaciji Istanbulske konvencije kad od 2013. do danas, nije učinio konkretne korake koje je aktualna Vlada učinila u ovo kratko vrijeme, uzvratila mu je Irena Petrijevčanin Vukasinović (HDZ).

U zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je predložila Vlada, već je, kaže, uključen dobar dio članaka Istanbulske konvencije, a kroz njega su postignuta dva važna cilja: zlostavljača se pravovremeno udaljava od žrtve i zabranjuje mu se pristup, spriječava se dodatna traumatizacija i viktimizacija žrtve.

Nitko nije za nasilje nad ženama, nad djecom i u obitelji, a u daljnjem razdoblju će se vidjeti tko govori konkretno, a tko ima naknadnu pamet. Klub HDZ-a iskreno i nedvosmisleno osuđuje nasilje nad ženama, djecom i nasilje u obitelji, poručila je HDZ-ova zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38