BURNI PROSVJED

Zatočeni djelatnici studentima vikali 'stoko'

 Šime Šokota/Cropix

U 15 sati započeo je prosvjed studenata pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u Donjim Sveticama. Inicijatori prosvjeda su studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji su jučer inače prekinuli blokadu, a pridružile su im se kolege s Filozofskog i Ekonomskog fakulteta, objavljeno je na web stranici Moj faks.

Nkon obustave blokade na Fakultetu političkih znansoti, na kojem se nastava danas normalno odvijala, blokada je jučer prekinuta i na Filozofskom fakultetu u Splitu. U Rijeci je dekan Filozofskog fakulteta, Branko Rafajac, od ponedjeljka organizirao nastavu na alternativnim lokacijama. Rafajac tvrdi da je predavanja i tijekom blokade pohađalo oko 30 posto studenata.

Prema stranici Moj faks studenti današnjim prosvjedom žele još jednom ukazati na svoje neslaganje s prijedlogom ministra Radovana Fuchsa, te potrebu ukidanja školarina i drugih vrsta plaćanja studija.

Pred Ministarstvom se danas okupilo 300-tinjak studenata koji su djelatnicima onemogućili izlazak iz zgrade. Oni su posjedali po podu oko zgrade, drže se za ruke i onemogućavaju prolaz. Neki od studenata čak su legli pred ulazima u garažu kako zaposlenici ne bi mogli izaći svojim automobilima. U jednom je trenutku izbila svađa s djelatnicima Ministarstva; neki od njih vikali su na prosvjednike i vikali im stoko, a došlo je i do naguravanja. Intervenirala je i policija koja je razmaknula studente i napravila dva prolaza.

Jedna od djelatnica Ministarstva objasnila je da je vikala na prosvjednike jer su je vrijeđali i onemogućili je da na vrijeme stigne u vrtić po svoje dijete.

Studenti palili svijeće pred Ministarstvom znanosti

Prošli tjedan studenti su već održali prosvjed pred Ministarstvom znanosti u sklopu akcije "Bdijenje za oživljenje". Prisutni su uz upaljene svijeće poslali poruku prosvjetnim vlastima da treba "oživjeti ideju" o financiranju visokoškolskog obrazovanja.

Neki fakulteti odustali od blokade

Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Filozofskog fakulteta u Splitu, koji su jučer odustali od blokade fakulteta, objavili su da i dalje ustraju na ideji javnog financiranja visokoškolskog obrazovanja. Svoja prava nastojat će ostvariti nekim drugim sredstvima i inicijativama, a jedna od njih je i današnji prosvjed pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

Na jučerašnjem plenumu studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasali su nastavak blokade fakulteta te zaključili da Ministarstvo pokušava unijeti razdor među studente "izmišljanjem" dviju grupacija - studenata koji blokiraju fakultete i tihe većine koja želi prekid prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:04