AFERA HAC

ZATVOREN OBRUČ OKO KALMETE Što će USKOK-u danas reći petorica uhićenih?

'Čekam da me hapse', rekao je našem novinaru Livaković noć prije uhićenja

ZAGREB - Uskokovi istražitelji danas bi trebali ispitati osobe koje je policija jučer privela u akciji Remorker, zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC), doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbeno se doznaje da bi u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici petorica osumnjičenih trebala biti dovedena u prijepodnevnim satima.

Na razgovor u policiju jučer je najprije doveden bivši državni tajnik u ministarstvu prometa Zdravko Livaković, kojemu su u Zadru potom pretraženi stan i poslovni prostor. Nakon njega policija je privela Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz ministarstva bivšeg ministra Božidara Kalmete, ali i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te direktore iz Viadukta Ivana Berketa i Damira Kezelea.

Kako su sva petorica, a posebno dvojica bivših državnih tajnika, bliski bivšem ministru Kalmeti, mediji nagađaju da se istražni obruč 'steže' upravo oko tog HDZ-ovog dužnosnika.

Osumnjičenike koje će danas ispitati Uskokovi istražitelji u svom je istražnom iskazu prokazao financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, također uhićen u akciji Remorker.

Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna.

Još nije poznato što im se točno stavlja na teret, no osim novca izvučenog preko HAC-ovih podizvođača, istražitelje navodno zanima i gradnja ceste poznatije kao "Kalmetina".

Livaković novinaru Jutarnjeg: 'Čekam da me hapse'

- A kako sam... Čekam da me hapse. Ali, ja sam miran - rekao nam je noć prije hapšenja Livaković. No, dok su novinari čekali uhićenje ispred njegove zgrade, Livaković je u utorak predvečer krenuo u zagreb. Otišao je po sina, koji se iz Češke vraćao s nogometnom reprezentacijom U-17. Naši izvori tvrde kako je dvoje pripadnika PNUSKOK-a Split u jutarnjim satima na kućnoj adresi tražilo Livakovića. Nisu ga našli, ali su saznali da je u Zagrebu, gdje je jučer i priveden.

Livakovića se smatra posljednjom branom prema Božidaru Kalmeti te se tvrdi da bi upravo on mogao odvesti istražitelje bivšem ministru. Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević rekao je da će njegov klijent odgovoriti na sva pitanja istražitelja. (Marin Dešković, Krešimir Žabec)

SVI DIREKTORI IZ AFERE HAC: Dogovori s Kalmetom u restoranu Baltazar

Stjepko Boban, Damir Kezele, Ivan Berket i Milivoj Mikulić poznato su društvo još iz afere Fimi-Media. “S Fimi-Medijom sam počeo suradnju na preporuku direktora Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta Stjepka Bobana, Milivoja Mikulića i Josipa Sapunara.

Sugerirali su da bi bilo dobro uzeti Fimi-Mediju jer imaju veze s protokolom s obzirom na to da su na svečanosti otvaranja i zatvaranja velikih građevinskih radova koje je plaćao Viadukt dolazili visoki državni dužnosnici”, tvrdio je Kezele na suđenju za Fimi-Mediju.

Berket je također svjedočio na tom suđenju i prisjetio se kako ga je s Nevenkom Jurak spojio Sapunar. Boban je tvrdio da je posrednik između njega i Mladena Barišića bio Božidar Kalmeta. I on je, kao i Mikulić i Sapunar, na dogovore s Kalmetom išao u restoran Baltazar, gdje im je tadašnji ministar prometa objašnjavao kako se moraju javiti Barišiću. Milivoj Mikulić bio je jedan od članova Uprave Bechtela u Hrvatskoj dok je ta tvrtka gradila autocestu Bosiljevo - Sveti Rok. Za to ga je mjesto preporučio njegov osobni prijatelj i Bechtelov lobist Miomir Žužul.

Dvije godine nakon dolaska na ministarsko mjesto Božidar Kalmeta ga dovodi u Upravu HAC-a, gdje je bio zadužen za infrastrukturu. Nakon HAC-a Mikulić odlazi u Kalmetino Ministarstvo za državnog tajnika. Stjepko Boban deset je godina vodio nacionalne tvrtke koje upravljaju cestama: od kraja 2002. do 1. prosinca 2009. U HAC-u je zamijenio Juricu Prskala kojeg je Kalmeta, kao i dio Uprave, smijenio zbog loše klime u tvrtki. Samo nekoliko dana poslije dio te Uprave je bio uhapšen.

Boban je također bio na famoznom satanku u Vladi kada je direktorima javnih tvrtki prezentirano da moraju poslovati s Fimi-Medijom. U sedam godina u Hrvatskim cestama zatvorio je sve moguće pristupe javnosti u tu tvrtku i klonio se javnih nastupa. Tako je nastavio raditi i u HAC-u. (Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13