VRUĆE NA IBLEROVOM TRGU

ZAVRŠILA DRAMATIČNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDP-a Pred novinare izašao Rajko Ostojić: 'Postavili smo dijagnozu - neki članovi rade suprotno statutu!'

 
 Bruno Konjević / CROPIX, Damjan Tadić / CROPIX

>>> NOVO 19:30 - Zaključena je sjednica, i imamo dva zaključka, kazao je okupljenim novinarima izrazito nervozni Rajko Ostojić.

- Predsjedništvo utvrđuje da su dva člana postupila protivno statutu usvojenom na Glavnom odboru stranke. To je prvi zaključak. Drugo, pozivamo sve članove stranke, i na nacionalnim i na lokalnim razinama da se so svim pitanjima raspravlja u stranci.

Za ove zaključke je glasovalo 12 članova, a 5 je bilo protiv. Sjednica predasjedništva je ovim službeno zaključena, kazao je Ostojić.

- U životu kao i u medicini treba postaviti dijagnozu, a ona je sljedeća. Pojedini članovi predsjedništva su radili protivno statutu. No, nije bilo govora o izbacivanju iz stranke ili nekakvim sankcijama.

Što se tiče pisama koja su kolala, od njih je najviše profitirala Hrvatska pošta. Pismo je bilo naslovljeno na Bernardića, a ne na mene, ja ne znam što tamo piše.

Mogu raspravljati o pismu 8 gradonačelnika, ovo za Bernardića nisam vidio pa ne mogu pričati o njemu, zaključio je Rajko Ostojić.

Novinarima se obratio i Peđa Grbin, koji je sa sjednice izašao u društvu Siniše Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića, Vedran Babića i Bojana Glavaševića.

Grbin je kazao kako ih je predsjednik SDP-a Davor Bernardić udaljio sa sjednice, kako bi ostali mogli dalje neformalno razgovarati. Tvrdi kako Bernardić nije dopustio čitanje pisama koje su mu predali i koje je potpisalo 90 SDP-ovaca, šest članova predsjedništva, 23 saborska zastupnika i jedna zastupnica Europskog parlamenta.

Na pitanje da li će biti podnesene sankcije protiv njih, nitko od izbačenih nije znao reći.

- Dva i pol sata se raspljavalo o našim javnim istupima, a suštinska se pitanja nisu raspljavala, objasnio je Grbin.

------------------------------------------

U 16 sati u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu započela je sjednica Predsjedništva nakon koje se očekuje rasplet sukoba u stranci i odgovor na pitanje hoće li SDP smijeniti predsjednika stranke, raskoliti se, ili će pobuna biti ugušena, a nezadovoljnici neutralizirani.

Nakon otvorene pobune i zahtjeva za odstupanje s čela SDP-a, Davor Bernardić trebao bi preživjeti pokušaj smjene, ali samo u prvoj rundi. Stranačka struja koju predvodi Zlatko Komadina na sjednicu Predsjedništva SDP-a došla je s taktikom da se otvori rasprava o načinu na koji su Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Vedran Babić, Vojko Obersnel i ostali pokrenuli rušenje predsjednika stranke. Njihov je stav da otvoreni napadi na Bernardića i javno skupljanje potpisa podrške pod zahtjev da odstupi s čela SDP-a štete stranci, što bi bio povod da zatraže suspenziju najodgovornijih.

Članica Predsjedništva Romana Jerković je uoči sjednice Predsjedništva kazala kako će ona sigurno tražiti sankcije za odgovorne. Neslužbeni izvori iz Komadinine struje navode da sankcije ne bi bile izbacivanje iz SDP-a, nego suspenzije sa svih stranačkih dužnosti.

- Suspenzije bi se tražile za Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića jer su oni javno istupali i nanijeli najviše štete stranci. Vedran Babić je imao samo ulogu prikupljanja potpisa i za njega se ne bi tražile sankcije - rekao nam je upućeni SDP-ovac.

Plan je bio da većina podrži tu odluku što znači da bi Predsjedništvo umjesto 18 imalo 15 članova i da bi automatski Komadinina struja imala većinu.

Daljnji plan je da u narednih pet do deset dana Bernardić sam podnese ostavku na funkciju predsjednika SDP-a što bi značilo da vođenje stranke preuzima Zlatko Komadina, i to dok se ne izabere novi predsjedndik. Novi vođa SDP-a navodno bi se birao tek nakon izbora za Europski parlament.

Druga struja koja je inicirala promjene na čelu SDP-a na sjednicu Predsjedništva došla je s potpisima pod pismo Bernardiću u kojemu se ocjenjuje da neuspješno vodi stranku, da je odgovoran za loš rejting stranke i traži da odstupi. Navodno je tu inicijativu potpisalo sedam članova Predsjedništva i 23 saborska zastupnika.

Među viđenijim stranačkim dužnosnicima tu su još i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, te gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Njihov je plan bio da uz predočavanje pisma i potpisa zatraže raspravu o tome kako Bernardić vodi SDP te da na dnevni red pokušaju progurati glasanje o (ne)povjerenju. Kada smo pojedine pripadnike ove struje pitali što im je korak nakon toga, posebno ako ne prođe njihov zahtjev za pokretanjem procedure opoziva predsjednika stranke, nisu imali odgovor. Dojam je da ipak nisu svi "pobunjenici" spremni istjerati stvari na čistac i masovno odstupiti iz SDP-a ukoliko budu poraženi u zahtjevu za smjenom Bernardića.

Sve ovo znači da bi SDP s dramatične sjednice na kojoj se sučeljavaju dvije suprotstavljene struje mogao izaći bez rješenja. Ključno je, naime, što u Predsjedništvu ni jedna struja nema većinu. Pobunjenici nemaju većinu s kojom bi mogli inicirati Bernardićevu smjenu, a druga struja nema većinu s kojom bi mogla odjednom neutralizirati pobunjenike.

U procjepu između dvije struje u Predsjedništvu našli su se Predrag Fred Matić, Domagoj Hajduković, Franko Vidović i Arsen Bauk.

- Na kraju ću proći kao Josip Reihl Kir. Tu nema dobrog rješenja - kazao nam je jedan od "neodlučnih" članova Predsjedništva uoči sjednice. Na pitanje kako će glasati ako se otvori pitanje opoziva Davora Bernardića kazao je da ne zna, da će donijeti tu odluku u trenutku kada (ako) bude na stolu, ovisno o raspravi i argumentaciji koja se iznese. Na isti je način odgovorio i na pitanje kako će se postaviti ukoliko se zatraži suspenzija Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića.

Na sjednicu koja je bila zakazana u utorak u 16 sati većina je članova Predsjedništva došla na stražnji ulaz kako bi izbjegli novinare. Na prednji ulaz došli su samo Bojan Glavašević koji je dao izjavu u kojoj se ispričao biračima što se SDP već dvije godine bavi sam sa sobom i što je zbog toga nedovoljno aktivna oporba. Pored novinara još je prošao Predrag Fred Matić, no on nije davao izjave. Zadnji su došli "pobunjenici" i to zajedno, Hajdaš Dončić, Grbin, Zmajlović i Babić, no ni oni nisu imali nikakvih izjava prije Predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:04