BUDUĆNOST SURADNJE S BANDIĆEM

PRIJELOMNI SASTANCI U ZAGREBAČKOM HDZ-u Predsjedništvo i Gradski odbor podržali Plenkovićev prijedlog da se na Bandićev GUP ulože amandmani

 
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 19:36 Završila je sjednica Gradskog odbora HDZ-a na kojoj je prihvaćena taktika vrha stranke za sutrašnju sjednicu Gradske skupštine. 41 je bio za Plenkovićev prijedlog, 9 ih je bilo protiv, a 1 suzdržan. Andrija Mikulić kaže da će predložiti 15-ak amandmana.

U obraćanju novinarima izvijestio je o odluci vezanoj uz amandmane.

- Informacije koje ste ranije imali nisu bile točne jer ne idemo sa sedam, već s 15-ak amandmana. Taj prijedlog je prošao s velikom većinom od čak 41 glasa. Dakle, 15, a ne sedam amandmana. Svi amandmani za cilj imaju poboljšati život naših građana, osigurati zelene koridore, povećati broj parkova, stvoriti više zelenila, izgraditi crkvu blaženog Alojzija Spepinca na Trnjanskoj Savici i slično.

Na pitanje zašto su se amandmana tek sad sjetili, Mikulić je odgovorio: - Nismo se tek sad sjetili. To je jedan proces koji traje. Razrađivali smo amandmane na terenu i oni će sutra biti prezentirani.

Što ako gradonačelnik ne prihvati amandmane?

- Mi ćemo amandmane ponuditi i inzistirati da budu prihvaćeni. Ako i jedan bude odbijen, nećemo podržati izmjene GUP-a. Mi nipošto ne želimo kočiti gospodarski razvoj grada, no sve ono što smo na terenu vidjeli i sve prijedloge koje smo dobili, prihvatit ćemo. Ni ne razmišljamo o mogućnosti da se amandmani ne usvoje.

Na ponovljeno pitanje zašto se s amandmanima ide tek sada, Mikulić je dogovorio:

- Procedura što se tiče amandmana je takva da se oni mogu predložiti i mi smo to učinili u propisanom roku. Mi i Milan Bandić smo partneri i predlažemo samo stvari koje su u interesu građana. 11 amandmana imali smo već u srpnju, no tada ti amandmani nisu usvojeni jer su izmjene GUP-a povučene. Sad, poslije rasprave, imamo kvalitetene amandmane i uopće ne sumnjamo da će ih Bandić prihvatiti. Predsjedništvo i Gradski odbor su tijela koja donose odluke i ništa nije učinjeno po direktivi Andreja Plenkovića. Amandmane nismo pustili tri dana nakon rasprave, jer smo čekali rezutate s terena. To je proceduralno ispravno. Ne radi se o tome kad ćete amandman uložiti, već da je amandman dobar. Ako ste roku, u roku ste. Sutra će ići 15 amandmana i ne vidim razloga da se ne usvoje.

Na pitanje koliko će to biti dodatni trošak za građane, Mikulić je odgovorio protupitanjem: - Bitno je da se nešto poboljša, a koji bi iznos troška bio adekvatan da se poboljša život građana?

Novinari su ga pitali i jesu li onih devet glasova koji su bili protiv upravo oni iz tabora Kovača i Stiera.

- Ne bih to gledao kroz prizmu unutarstranačkih izbora koji će biti raspisani sutra. Što se mene tiče, ja uvijek o svemu imam stav pa sam imao i sada, ali prema mojim kolegama bi bilo korektno da to prvo njima kažem pa tek onda iznesem u javnost.

---------------------------

19:22 Na sjednicu Gradskog odbora HDZ-a, zanimljivo, nije došao zasad najozbiljniji Plenkovićev protukandidat na skorašnjim izborima za novog šefa stranke Miro Kovač. Nije došao niti saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, kojeg mnogi HDZ-ovci smatraju simpatizerom 'Tima alternativa', odnosno trojca Kovač-Penava-Stier. Na današnju sjednicu na kojoj se odlučuje o stavu HDZ-a o GUP-u, odnosno o budućem odnosu HDZ-a i Milana Bandića, nije došao ni drugi čovjek stranke Milijan Brkić. (Marko Špoljar)

---------------------------

19:00 Prema neslužbenim informacijama od izvora iz Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, protiv prijedloga nacionalnog stranačkog vodstva, odnosno Andreja Plenkovića, glasali su Ivan Ćelić, Dinko Budić i Tomislav Kelić.

Predsjednik zagrebačke organizacije Andrija Mikulić, prema našim informacijama, na koncu se ipak priklonio većini i glasao za Plenkovićev prijedlog.

U 19 sati počinje i sjednica Gradskog odbora HDZ-a, na kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka, odnosno na kojoj će se raspravljati o ovom prijedlogu gradskog Predsjedništva.

HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman, dolazeći u središnjicu, na pitanje je li suradnja s Milanom Bandićem koristila HDZ-u, odgovorio je: - Drugi put ćemo o tome, vaše pitanje je jednostavno, ali odgovor na njega nije. (Marko Špoljar)

---------------------------

18:50 Završila je sjednica Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a. Prema neslužbenim informacijama, prošao je prijedlog vodstva HDZ-a prema kojemu će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupoštine HDZ-ovi zastupnici podnijeti 7 amandmana na Bandićev prijedlog GUP-a. Među tim amandmanima su navodno Društveni dom na Pešćenici i crkva na Savici. Također prema neslužbenim informacijama, taj prijedlog je prošao preglasavanjem 10 naprama 3 u Predsjedništvu zagrebačkog HDZ-a. (Marko Špoljar)

---------------------------

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković očito je odlučio kupiti vrijeme kad je riječ o prijedlogu GUP-a zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. O prijedlogu Generalnog urbanističkog plana trebalo se glasati u četvrtak u zagrebačkoj Skupštini, a s obzirom na to da su u HDZ-u podijeljena mišljenja o podršci GUP-u, Plenković se, čini se, odlučio za kompromis. HDZ tako na prijedlog GUP-a planira uložiti šest amandmana čime će se glasanje o tome odgoditi do daljnjeg.

Da se ide s amandmanima, potvrdio je i sam Plenković nakon sastanka koji je održao u srijedu ujutro sa šefom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem i predsjednikom zagrebačke Skupštine Dragom Prgometom. Plenković je rekao kako je važno da odluku o GUP-u donese gradska organizacija te da mu je, s nacionalne razine, važno da je cijela procedura obavljena prema zakonu i da je ''GUP u skladu s višim planom''.

- Cijela je stvar zakonita, a političku odluku donijet će oni - rekao je Plenković te potvrdio da HDZ ima nekoliko amandmana.

Izvori iz stranke navode kako u gradskom HDZ-u postoje jaki otpori da se GUP podrži. Navodno su se i na sastanku s Plenkovićem čula različita mišljenja pa je tako, kažu neki od sugovornika, Mikulić zastupao stav da GUP-u treba reći ne, dok su Prgomet, šef saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i ministar Tomislav Ćorić bili za to da se GUP prihvati. Sam je Plenković, navodno, kazao da ne želi nikakve trzavice u Saboru te je bio za varijantu s amandmanima.

- Ovakve odluke ne treba donositi preko noći, ni preko koljena - rekao je sugovornik blizak šefu HDZ-a.

Iako je Plenković nakon sastanka izjavio da amandmani nisu podneseni zbog odgode izglasavanja GUP-a, nego da njima žele poboljšati GUP, neki od sugovornika iz HDZ-a ističu kako je posrijedi upravo odgoda, i to zbog unutarstranačkih izbora. Plenković je, naime, u nezgodnoj situaciji jer zbog koalicije s Bandićem ne može biti protiv GUP-a, a zbog toga što u stranci ima mnogo onih koji se protive GUP-u nije mu ga zgodno niti podržati, pogotovo sada, netom prije unutarstranačkih izbora. Stoga se očito išlo na amandmane kojima se cijeli proces odgađa. Procedura je takva da nakon amandmana slijedi rasprava, a ako zastupnici većinom glasova podrže HDZ-ov prijedlog, amandmani idu na verifikaciju ili odbijanje Ministarstva graditeljstva. Time se cijeli proces prolongira, a tek nakon odluke Ministarstva GUP ide u Skupštinu na konačno izglasavanje.

Sve to može se otegnuti do poslije izbora za šefa HDZ-a 15. ožujka, što bi Plenkoviću i najviše odgovaralo.

- Iako zagovaram tezu da bi bilo najbolje da zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini u četvrtak dignu ruke za Bandićev prijedlog GUP-a i tako tu temu napokon skinu s dnevnog reda, nakon konzultacija čelnih ljudi zagrebačkog HDZ-a sa šefom stranke Andrejom Plenkovićem danas je definitivno odlučeno da će HDZ uložiti nekoliko amandmana, čime će se cijeli proces donošenja GUP-a odgoditi za otprilike mjesec dana. Do tog je rješenja došlo na sastanku na kojem su Drago Prgomet, Tomislav Ćorić (ministar i mogući kandidat za novog šefa zagrebačkog HDZ-a) i Branko Bačić zastupali izglasavanje GUP-a bez odgode, dok je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić zastupao tezu da bi za stranku politički najbolje bilo srušiti Bandićev GUP. Na kraju je Plenković presjekao i iznio kompromisno rješenje prema kojem se ide na izglasavanje GUP-a s odgodom, dakle putem amandmana - tvrdi izvor iz vodstva gradskog HDZ-a.

Dodaje kako im za taktiku odgode putem amandmana treba podrška Bandićevih zastupnika u Skupštini jer bez njihovih ruku HDZ-ovi amandmani ne mogu proći.

- Ne znam kako će glasati Bandićevi zastupnici, valjda će nas podržati. A što im zapravo i preostaje? - kaže naš sugovornik.

Dugogodišnji Bandićev suradnik i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Miodrag Demo u srijedu je za Jutarnji list rekao kako će HDZ-ovi amandmani najvjerojatnije biti prihvaćeni, odnosno kako će Bandić pristati na još jednu malu odgodu izglasavanja GUP-a.

- Prihvatljivo nam je sve što je u funkciji razvoja grada. Bitno je da GUP na kraju prođe. Stoga su nam prihvatljivi i HDZ-ovi amandmani, bez obzira na to što to znači još jednu malu odgodu donošenja GUP-a. Vojnički treba otrpjeti sve što je u interesu razvoja Zagreba. Isto to očekujem od svih naših koalicijskih partnera u Zagrebu - rekao je Demo.

No, do zaključenja ovog članka službena taktika HDZ-a za sutrašnju sjednicu Skupštine nije bila poznata s obzirom da će odluka formalno biti donesena na večerašnjih sjednici Gradskog odbora HDZ-a. Mnogi naši sugovornici očekuju da će rasprava biti žestoka zbog skorih unutarstranačkih izbora.

- Miro Kovač će sigurno biti protiv, s njim će se solidarizirati još neki članovi Gradskog odbora koji će na unutarstranačkim izborima podržavati tim Kovač-Penava-Stier, a sudeći prema današnjim izjavama člana Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a Ivana Ćelića, i on će biti protiv Bandićeva prijedloga GUP-a - tvrdi izvor iz zagrebačkog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:04