USKORO NA IZBORE

PLENKOVIĆ 'Raspuštanje Sabora u ponedjeljak, 18. svibnja' KADA ĆEMO NA PARLAMENTARNE IZBORE 'U ustavnom roku su ova četiri datuma...'

 
Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera, da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja.

'Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu reći kako su sve sastavnice odlučile da predložimo raspuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak, 18. svibnja. Želimo to jer je naša Vlada u protekle 3 godine i 7-8 mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016.godine. Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s obzirom na sve izazove koji su pred RH, novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika dobra i da ćemo uz odgovorno ponašanje biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donosi odluku', rekao je Plenković i dodao da je o svemu obavijestio Milanovića.

Ističe da datum izbora nije problematičan.

'Svatko može pogledati zakone i datume kada su bili koji izbori, što je koja većina donosila. Mi smo u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa da većina bira trenutak kada se treba ići na izbore. Oporba je od prvog dana činila sve da sruši ovu Vladu, sruši koaliciju, uspori gospodarske i društvene reforme. Sada mi ne djeluje odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli zadnje 4 godine. To mi ne djeluje viteški i politički samouvjereno', kaže Plenković.

'Sve što se tiče sigurnosti i zdravstva možemo raditi, tu nema nikakvih problema. Ja sam uvjeren da ćemo zajedno s našim partnerima oformiti parlamentarnu većinu. Naši građani znaju kakva je bila gospodarska situacija prije, osjetili su povećanje plaća, plaće su porasle i u privatnom sektoru, smanjila se nezaposlenost, imali smo prije pandemije tri rekordne turističke sezone, osnažili smo međunarodni položaj Hrvatske... Preostaje nam još 6 tjedana predsjedanja EU. I taj posao ćemo do kraja obaviti odgovorno i nakon toga idemo po novo povjerenje hrvatskih građana i birača i ja sam uvjeren da ćemo ga dobiti.'

Kada je riječ o predsjedniku Milanoviću, Plenković kaže:

'Naš stav i njegov stav je da se izbori provedu na zakonit način i da RH dobije što prije funkcionalnu vlast. Ne vidim tu razloga da bi bilo što bilo neobično', dodao je.

'HDZ će ići na ove izbore da pobijedi. Nakon toga ćemo razgovarati s našim partnerima. Suradnja je bila korektna, svi su se iskreno zahvalili na povjerenju i na postignućima, ako budu izabrani ovi partneri, mi ćemo biti spremni za to. Tražit ćemo koalicije sa svjetonazorski i programski bliskim strankama.'

Osvrnuo se i na Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa.

'Usuglašen je Zakon kao prijedlog za javnu raspravu. Svi koji imaju sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Ovo je situacija bez presedana, štete su ogromne, ovakav potres nismo imali 140 godina. Odluke koje smo donijeli su jako dobre. Rebalans će se usvojiti u ponedjeljak da se to riješi. Dužni smo osigurati našim sugrađanima, svima koji su ostali bez kuća i stanova, naći ćemo sredstva za plaćanje najamnime u prikladnim okvirima. Država će financirati najamninu onome tko nema kamo ići, ali sigurno ne onima koji imaju pet nekretnina. Kada se formira nova vlast i nova većina, usvajat ćemo Zakon.'

Upitan brinu li ga velike vrućine tijekom kampanje, Plenković kaže da to neće biti problem.

'I zadnja je kampanja počela 16. kolovoza 2016. Ova kampanja će početi prije, kad bude manje vruće', zaključio je Plenković.

Održan sastanak koalicijskih partnera

U četvrtak poslijepodne sastali su se koalicijski partneri koji čine parlamentarnu većinu na Trgu svetog Marka. Reporter N1 televizije Elvir Mešanović neslužbeno je doznao da je koalicijskim partnerima predloženo raspuštanje Sabora u ponedjeljak i nitko od partnera nije protiv. Dio zastupnika dao je kratke izjave prije početka sastanka.

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da ako se predstavnici parlamentarne većine usuglase oko prijepornih točaka, onda možemo očekivati prijedlog premijera Andreja Plenkovića za datumom raspuštanja Hrvatskog sabora.

"Ako su se svi partneri unutar koalicije uspjeli usuglasiti oko prijepornih točaka, onda možemo očekivati i prijedlog premijera za datum raspuštanja Sabora i eventualno datum održavanja izbora", rekao je Hrg novinarima pred Banskim dvorima.

Kaže kako ne zna kada bi mogao biti raspušten Sabor, to je stvar koju premijer mora preuzeti na sebe.

"Ako bi se usuglasili, to bi moglo biti čak i u ponedjeljak", kazao je.

Hrg: 'Budimo svjesni da bi se na jesen virus mogao vratiti...'

Na pitanje žuri li HDZ s izborima, Hrg je kazao da parlamentarna većina i vodeća stranka u njoj uvijek ima mogućnost određivanja datuma izbora u izbornoj godini.

"To je legitimno pravo i ne treba ga drugačije gledati. Budimo svjesni da epidemiolozi i ljudi iz struke najavljuju da bi se najesen mogao vratiti koronavirus", kaže Hrg.

Na pitanje je li mu svejedno kada bi se održali izbori, Hrg kaže - apsolutno da.

"Znamo da je prijepor zakon o gradu Zagrebu, nadam se da će partneri unutar sebe to usuglasiti. To je prijepor između gospodina Bandića i HNS-a. Vjerujem da je premijer dobro napravio kada je to prerezao", smatra Hrg.

Izbori uvijek odgovaraju SDSS-u, rekao je saborski zatsupnik Boris Milošević.

'HDZ-ovo je pravo da predloži izbore, a oni će biti kada se procijeni da je najbolji trenutak', kaže Milošević.

Vrdoljak: 'Važno je na izbore što prije, gospodarstvo ne može čekati'

Hrvatska narodna stranka (HNS) izaći će samostalno na izbore koji su potrebni čim prije, ocijenio je u četvrtak predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

''Važno je da na izbore idemo čim prije jer gospodarstvo ne može čekati, a građanima treba dati pravo da izaberu tko će ih voditi iduće četiri godine. O izlasku na izbore očekujem suglasje u čitavom Saboru'', rekao je Vrdoljak uoči sastanka koalicijskih partnera.

Upitan za prijepore HNS-a sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u vezi s Zakonom o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, Vrdoljak je kazao da je na taj zakon bilo puno primjedbi koalicijskih partnera, oporbe i Grada Zagreba.

''Nisam vidio da je itko drugi dao neki drugi prijedlog. Mi iz HNS-a u takvoj atmosferi imamo već gotov prijedlog zakona. Želja nam je bila čim prije izaći građanima u susret, ali ako je bilo puno prijepora onda će taj prijedlog zakona proći javnu raspravu'', rekao je.

Komentirajući loše rezultate koje je ostvario HNS u nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja, Vrdoljak je rekao da je HNS spreman za izbore na koje će stranka izaći samostalno.

''Na predstojećim izborima će se birati hoće li idući premijer biti Andrej Plenković (HDZ) ili Davor Bernardić (SDP). Ali bit će i drugi izbori na kojima će se vidjeti koja će opcija nad Plenkovićem i Bernardićem držati oko. U ovom mandatu je to bio HNS, a u idućem bi to mogli biti populisti ili suverenisti iz Škorine ekipe ili građansko-liberalni centar i HNS'', zaključio je Vrdoljak. (Jutarnji.hr, Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:33