RATIFIKACIJA ISTANBULSKE KONVENCIJE

ZBOG BERNARDIĆEVIH IZJAVA ISTAKNUTE AKTIVISTKINJE UPUTILE OTVORENO PISMO SDP-u 'Ne pomažite fundamentalistima i nemojte po drugi put iznevjeriti žene'

Sanja Sarnavka
 Dragan Matić / CROPIX

Skupina istaknutih aktivistkinja uputila je u srijedu otvoreno pismo SDP-u u kojem traže da ta stranka podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama koja je, kako ističu, civilizacijsko pitanje i ni na koji način ne smije se koristiti za političke obračune.

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju ženskih ljudskih prava, poručile su aktivistkinje SDP-u otvorenom pismu.

Zabrinute zbog izjava predsjednika Davora Bernardića i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, aktivistkinje su zatražile da se bezuvjetno prekinu najave, a možda i sabotiranje ratifikacije Istanbulske konvencije zbog navodnih ograda koje će biti stavljene u interpretativnu prateću izjavu.

"Sama prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu i ni na koji način ne može onemogućiti provedbu ovog prevažnog međunarodnog ugovora kojim se dižu standardi prevencije i zaštite žrtava nasilja – prvenstveno žena, ali i svih slabijih članova obitelji", istaknule su.

Isto tako, napominju, važno je znati da je rezervacija na Članak 30. Konvencije vezano uz financijske obveze nasilnika i države za naknadu štete koja je predložena od strane Radne skupine za ratifikaciju, ujedno i najčešća ograda i drugih država, a moralo ju se staviti zbog trenutne neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem članka 30. Konvencije.

Svaka rezervacija može se povući kada se steknu uvjeti za njezino ukidanje – primjerice u sljedećem, sazivu Hrvatskog sabora, naglasile su.

"Ženski životi nisu ni politička niti vjerska igračka", stoji u pismu koje su potpisale: aktivistkinja za ljudska prava Sandra Benčić, zastupnica u Gradskoj skupštini Rada Borić, teološka aktivistkinja Lana Bobić, članica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov, članica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle i članica Radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije Sanja Sarnavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:42