OBJAVILI PRIOPĆENJE

'ZBOG JEDNE PRESUDE NIJE POŠTENO BLATITI ČITAV SUSTAV' Udruga hrvatskih sudaca osvrnula se na hajku nastalu zbog slučaja Horvatinčić

 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u ponedjeljak se osvrnula na brojne negativne komentare oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. poginuli talijanski supružnici, ističući kako "zbog jedne nepravomoćne presude" nije pravedno "blatiti čitav sudbeni sustav i sve suce koji pošteno i vrijedno obnašaju svoju dužnost".

- Povodom brojnih komentara u tzv. predmetu Horvatinčić koje iznose gotovo svi mediji, brojne nevladine udruge pa i političari, UHS ističe da niti je točno, niti pravedno, zbog jedne nepravomoćne presude općinskog suda, koja još nije doživjela svoj pisani otpravak, pa njezini razlozi nisu niti u cijelosti poznati, blatiti čitav sudbeni sustav i sve suce koji pošteno i vrijedno obnašaju svoju dužnost.

Zbog takvog, u suštini nepravednog pristupa, ne oduzimajući nikome pravo da komentira konkretnu presudu i rad konkretnog suca ili sudskog vijeća (što je u konkretnom povodu slučaj), ovim putem pozivamo sve koji kreiraju javno mnijenje, a u zaštiti sudaca i sudačke profesije, da jedan primjer ne koriste za napad na sudbenu vlast u cjelini - stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik UHS-a Damir Kontrec.

Horvatinčić je u petak na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio iz namjere ni iz nehaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:00