SKUPA LAŽ

ZBOG MIROVINE ZATAJILI KĆER Sada kći koju su prešutjeli da bi dobili veću penziju mora vratiti 73.500 kuna iako ona taj novac nikad nije ni vidjela!

 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Ana Luketić iz Plitvičkih Jezera i njezina kći Katica Žigić iz Bačkog Brestovca u Srbiji morat će Republici Hrvatskoj vratiti svaka po 73,5 tisuća kuna jer su koristile dodatak na mirovinu od 2036 kuna iza kćeri, odnosno sestre, braniteljice Gordane Štefanac, iako na to nisu imale pravo. Katica u ovom slučaju novac mora vratiti kao nasljednica pokojnog oca Marka, koji je to pravo u stvarnosti konzumirao.

Rješenjem županijskog ureda u Lici s kojim je bilo suglasno Ministarstvo branitelja još prije deset godina bračnom paru Luketić priznato je pravo na obiteljsku invalidninu, uvećanu obiteljsku invalidninu i povećanu obiteljsku invalidninu iza smrti kćeri, no to je rješenje prije dvije godine stavljeno van snage te im je priznato samo pravo na obiteljsku invalidninu, čime je smanjen iznos za isplatu za sporne iznose. Dodatak kakav su imali Luketići mogli su ostvariti samo roditelji poginulih branitelja koji više nisu imali djece, no oni su državnim službenicima zatajili da imaju još jednu kćer koja živi u Srbiji, što je otkriveno tek na ostavini iza pokojnog Marka.

Kaznena prijava

Svjedokinja Božica Šuper, zaposlena kao voditelj Odjela za hrvatske branitelje, u svom iskazu je navela da je donijela rješenje o priznatom statusu člana obitelji smrtno stradalog branitelja na temelju zahtjeva koji su podnijeli Ana i Marko Luketić, a uz zahtjev pored ostale dokumentacije dali su izjavu da nakon smrti kćeri nemaju više žive djece.

Nakon smrti Marka Luketića, a po izvršenom uvidu u rješenje o nasljeđivanju, utvrdila je da su Marko i Ana imali još jedno živo dijete. Protiv Ane i Marka Luketića podnesena je i kaznena prijava zbog sporne izjave dane kod nje, no ona je u postupku odbačena. Tužena Ana Luketić to ne osporava, ali objašnjava da ju je Božica Šuper prilikom odlučivanja o pravu na obiteljsku invalidninu pitala koliko ima djece, a da je ona na to odgovorila da “ima četvero i da je troje sahranila”. Budući da je nije pitala za četvrto, ona, kaže, nije ništa pojašnjavala. Na rješenja koja su iz toga uslijedila nije se žalila niti je dobila neka rješenja o tome da je dužna vratiti neki iznos. Navela je da nije znala da je za ostvarivanje njenog prava kao člana obitelji smrtno stradale hrvatske braniteljice relevantna činjenica da ima još jednu kćer. Nju, kaže, tijekom postupka nitko nije jasno upozorio da je ta činjenica bitna za ostvarivanje njenih prava. Nije smatrala da je pogrešno postupila. Tek je na ostavinskoj raspravi saznala da ima dug.

Ostavinska rasprava

Njezina tužena kći Katica navela je također da je na ostavinskoj raspravi iza pokojnog oca Marka Luketića doznala da ima nekakav dug.

- Ana Luketić i pokojni Marko Luketić su u upravnom postupku dali izjavu da nemaju druge žive djece osim pokojne Gordane Štefanac, iako su imali kćer Katici Žigić rođenu Luketić. Tu činjenicu nadležna upravna tijela saznala su u postupku donošenja rješenja kojim je Marku Luketiću prestalo pravo na obiteljsku invalidninu zbog smrti. Nakon saznanja nadležno upravno tijelo retroaktivno odbija zahtjev za priznavanje prava na povećanu obiteljsku invalidninu i uvećanu obiteljsku invalidninu ocu Marku Luketić i majci Ani Luketić - zaključio je nepravomoćno Općinski sud u Gospiću naloživši majci i kćeri i plaćanje troškova postupka od 5500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:55