RIZIK ZA ZDRAVLJE

Zbog opasne koncentracije histamina iz prodaje se povlači 75.000 konzervi K plus tunjevine

Cakovec, 190810.U Pribislavcu kraj Cakovca otvorena je nova Konzumova prodavaonica, koja je povrsine oko 500 metara kvadratnih, te nudi vise od 10000 artikala.Prodavaonicu su otvorili gdja Visnja Ivacic, nacelnica Pribislavca, i Josip Zaher, Agrokorov direktor poslovne grupe maloprodaja.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Švoger / CROPIX

Zbog utvrđenih nedopuštenih/povišenih koncentracija histamina Ministarstvo zdravstva i ministarstvo poljoprivrede naredili su Konzumu da sa hrvatskog tržišta povuče i opozove proizvode „Tunj komadi u ulju - K plus “, 95 g, označen: najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015, serije MN5DNN AL02SEA 3EW1H. „Tunj komadi u ulju - K plus“, 95 g za Konzum proizvodi Thai Union Manufacturing co. ltd. iz Tajlanda.

U ministarstvu poljoprivrede potvrđeno nam je da je na tržištu završilo 75.000 komada konzervi ove tunjevine, a Konzum je odmah krenuo u akciju povlačenja iz prodaje, dok je jedan veliki dio bio u skladištu i nije niti stigao na police. Redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno je uzorkovanje konzervirane ribe „Tunj komadi u ulju -K plus“, 95 g na hrvatskom tržištu.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju, objavljeno je na internet stranici ministarstva poljoprivrede, ali ne i na internet stranici ministarstva zdravstva. Iz ministarstva zdravstva jučer nam nisu mogli dati dodatna objašnjenja. Rečeno nam je tek kratko kako će to moći napraviti danas jer je završilo radno vrijeme, pa nisu u mogućnosti osigurati pismeni odgovor nadležnih sanitarnih inspektora.

Histamin u velikim količinama može dovesti do trovanja

Histamin je tvar koja se prirodno nalazi u svakom organizmu pa tako i u ribi. Konzumiranje histamina u velikim količinama može biti toksično, a do povećanja njegove razine dolazi ako ribe nakon ulova nisu primjereno ohlađene. Pretjerano konzumiranje te tvari koju imaju svi organizmi može izazvati simptome trovanja, a oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine. Prije dvije godine je i koprivnička Podravka povlačila iz prodaje u Sloveniji tunjevinu u konzervama Eva, jer se utvrdilo kako taj proizvod sadrži prevelike količine histamina. ( M. Kuskunović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:21