ASTRONOMSKE CIJENE

Zbog paprenih režija i poreza Zagreb najskuplji u regiji

Svi gradovi u regiji su daleko ispod Zagreba, čijim je stanovnicma život najskuplji
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Unajmiti pristojan stan, popiti kavu, kupiti dnevne novine ili neki CD u Zagrebu jeftinije je nego u velikim europskim gradovima, ali je mnogo skuplje nego u gradovima iz susjedstva.

New York kao baza

Tako pokazuje istraživanje Mercera, američke konzultantske kuće koja svake godine objavljuje rang-listu oko 200 svjetskih gradova po skupoći.

Prema metodologiji te kuće, Zagreb je zauzeo 71. mjesto, Varšava je, primjerice, na 96. mjestu, Ljubljana na 137., a samo dno ljestvice zauzeli su Skoplje (197), Sarajevo (196) i Tirana (200). Istraživanje troškova života koje provodi Mercers obuhvaća 200 proizvoda ili usluga, uključujući stanovanje, prijevoz, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu. New York je uzet kao baza za formiranje samog indeksa, a cijene se preračunate u dolare.

- To je najobuhvatnije istraživanje troškova života na svijetu i koristi se kao pomoć međunarodnim tvrtkama i vladama da utvrde troškove za svoje zaposlenike koje šalju u druge zemlje - objašnjava Mercer u svom izvješću. Sudeći prema usporedbi cijena odabranih proizvoda i usluga pretvorenih u funte, kako donosi britanski Guardian, Zagreb je konkurentan jedino po cijeni karte za kino.

Skuplja hrana i piće

Upola je jeftinija nego u vodećim svjetskim gradovima, a oko 30 posto niža nego u Varšavi ili Pragu. Po cijeni najma stana slična je glavnim gradovima Češke i Poljske, ali od njih ima znatno skuplju hranu i piće. Kako bilo, u zbiru ispada da je Zagreb skup grad i njegovi stanovnici s nekoliko puta manjom plaćom kupuju proizvode koji su po cijeni sličnije onima u velikim europskim gradovima, nego u gradovima iz regije.





To da je hrvatska metropola skuplja od Sarajeva, Skoplja ili Tirane i nije iznenađenje, ali neobičnim se čini da su cijene u njoj mnogo veće nego u Ljubljani.

- Općenito, što je zemlja bogatija, to je i skuplja jer sve ovisi o cijeni radne snage koja je u razvijenijim zemljama veća, a to znači i platežno sposobna potražnja. Unutar toga, naravno, ima mnogo specifičnosti, poput visine porezne opterećenosti ili tržišne konkurentnosti - objašnjava Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

Na pitanje zašto je Zagreb mnogo skuplji od Ljubljane kaže da je teško naći konkretan odgovor, ali pretpostavlja da je riječ o nizu troškova koji se ‘skupe po putu’.

Režije, komunalije, PDV...

- S obzirom na to da je Zagreb puno veći, veći je i u pritisak na gradsku infrastrukturu. Tomu treba dodati ukupno porezno opterećenje, od raznih komunalija, vode, struje, rente za turizam, pa na koncu do samog PDV-a - kaže Nestić. U Sloveniji je, primjerice, opća stopa PDV-a 20 posto, a u Hrvatskoj 23 posto. Na koncu, treba uzeti u obzir i cijenu građenja nekog trgovačkog centra i ukupnu konkurentnost ekonomije, odnosno efikasnost i produktivnost. No, Zagreb i Ljubljana nisu jedino ‘iznenađenje’ Mercerove rang-liste. Mnogi pretpostavljaju da su gradovi u zemljama u razvoju jeftiniji, navodi Mercer, ali to često nije tako. Da bi zaposlenicima u svijetu osigurali isti standard kao kod kuće, u manje razvijenim zemljama nerijetko moraju platiti više.

- U nekim afričkim gradovima cijena svakodnevnog života može biti iznimno visoka, osobito hrana i smještaj - kaže u priopćenju Nathalie Constantin-Metral, istraživačica koja je odgovorna za formiranje liste. Doista, najskuplji grad na svijetu, ispred japanskog Tokija je Luanda iz Angole, a na visokom trećem mjestu je glavni grad Čada N’Djamen. Na četvrtom je mjestu Moskva, a na petom Ženeva.

Utjecaj slabljenja dolara

Na cijenu nekog proizvoda utječe cijeli niz faktora, od razvijenosti infrastrukture, transporta, visine poreze, konkurentnosti proizvođača, razvijenosti tržišta, pa do tečaja. Slabljenje američkog dolara u odnosu na većinu valuta, primjerice, kao i pad cijena najma nekretnina, znatno su smanjili troškova života u američkim gradovima. Najskuplji je New York koji je na 27. mjestu, Los Angeles je na 55, mjestu, ali prilično jeftin grad za život ispada Washington koji je zauzeo 111. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:44