SOLIDARNOST S UKRAJINOM

Filharmonija promijenila program koncerta u Lisinskom, ukloljen je dio skladbi Čajkovskog

HNK Zagreb je stavio obavijest kako se koncert Ruska serenada 6. ožujka također neće održati
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebačka filharmonija promijenila je program večerašnjeg koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski, maknuvši niz skladbi Petra Iljiča Čajkovskog. Na taj će se način, kaže nam ravnatelj Mirko Boch, izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima. Na programu će ostati djelo Koncert za violinu i orkestar u D-duru, dok će se djela Talijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijeniti djelima drugih skladatelja.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Jučer smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri diljem svijeta. Mi smo umjetnici, ne možemo se nikako drugačije boriti nego glazbom - kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Glazba je univerzalna i potrebna je svima, dodaje, ali nitko u ovom trenutku ne smije bili ravnodušan na trenutna događanja.

- Ideja je sačinjena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je iznimno uznemirila situacija u Ukrajini. U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su s onima koji žele mir u ovom teškom vremenu - zaključio je Boch.

Zagrebački HNK je na svojim stranicama stavio obavijest kako se planirani koncert Ruska serenada, koji je trebao biti izveden 6. ožujka, neće održati. Pokušali smo kontaktirati HNK kako bi nam objasnili jesu li se na to odlučili iz istih razloga kao i njihovi kolege iz Filharmonije, no do ravnatelja opere Giorgia Suriana tijekom jutra nismo uspjeli doći. Iz HNK su nam kasnije javili kako odgoda nema veze s društvenom situacijom, nego je riječ o tehničkim razlozima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:27