POLITIČKE TURBULENCIJE

ZBOG ULJANIKA SE TRESE AMSTERDAMSKA KOALICIJA Puljak sazvala presicu o sudbini koalicije: 'Jakovčić ne može biti naš kandidat za EU parlament!'

 
Marijana Puljak, Ivan Jakovčić
 Duje Klarić / CROPIX, Goran Šebelić / CROPIX

Nakon što je IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić u utorak, govoreći o svojoj povezanosti s mogućim strateškim partnerom posrnulog Uljanika Dankom Končarom, poručio kako 'u ovom krajnje osjetljivom trenutku za Uljanik i cijelu hrvatsku brodogradnju' ne želi odgovarati na 'razna podmetanja i neistine dok se cijeli proces ne završi' te dodao da je 'spreman preuzeti odgovornost ako je u nečemu pogriješio', o toj se situaciji oglasila i Marijana Puljak iz stranke Pametno.

Kao što je poznato, stranka Pametno, IDS i GLAS nedavno su se udružile u Amsterdamsku koaliciju i govorilo se da će na predstojećim izborima za Europski parlament sastaviti zajedničku listu, čiji bi najistaknutiji kandidat bio upravo Jakovčić, inače bivši predsjednik IDS-a i nekadašnji istarski župan.

Marijana Puljak je objavom na Facebooku pozvala na utvrđivanje odgovornosti za stanje u Uljaniku, a o Jakovčiću je rekla da on ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore.

- Stranci Pametno je neprihvatljivo da je gospodin Jakovčić primao novce od firme u vlasništvu gospodina Danka Končara. Smatramo da je to sukob interesa i da zbog toga gospodin Jakovčić ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore. Jasno pozivamo da se treba utvrditi tko je odgovoran za sadašnje stanje u Uljaniku. Svi oni koji su odgovorni, pa bili to i naši partneri, moraju snositi i posljedice. Stoga smo od IDS-a zatražili pojašnjenje nastale situacije čim smo saznali za Uljanik i o svemu ćemo vrlo skoro obavijestiti javnost, napisala je Puljak na Facebooku.

U međuvremenu je iz stranke Pametno najavljena konferencija za medije koja će se održati u petak prijepodne na temu 'Sudbina Amsterdamske koalicije'.

“Jakovčić nije primio 2 mil. kuna od Afaraka, nego upola manje”

Europarlamentarac Ivan Jakovčić, bivši član Nadzornog odbora Afaraka, nije primio više od dva milijuna kuna naknade niti je bio u sukobu interesa oko Uljanika, sudeći prema objavljenim podacima finske tvrtke i odgovoru Kermas energije.

“Jakovčić je u Nadzorni odbor Afaraka primljen 8. svibnja 2015. godine, ne 2013., a ostavku je podnio 31. srpnja 2018. Uprava žali zbog nedosljednosti u godišnjem izvješću, a točan datum je naveden u izvješću o naknadama”, priopćila je jučer na svojim stranicama Afarak grupe, u kojoj je manjinski dioničar Danko Končar, čija je Kermas energija odabrana kao strateški partner Uljanika. U tom kontekstu, ni iznos naknade koji se provlači po medijima - više od dva milijuna kuna - a koji je Jakovčić primio, nije točan, što je istaknuo i on sam.

- Odlučio sam ne govoriti o bilo čemu dok Europska komisija ne donese odluku o Uljaniku. Svi objavljeni podaci potpuno su netočni. Inače, još 72 člana Europskog parlamenta sudjeluju u radu raznih nadzornih odbora diljem Europe - kratko nam je rekao Jakovčić.

Slično su komentirali i iz Kermas energije, u kojoj ističu da je točan iznos naveden u imovinskoj kartici. Riječ je, naime, o bruto iznosu koji se kretao od 1000 do 5000 eura.

“Naknada koju je u tom periodu primio, a čiji je mjesečni iznos transparentno prikazao u svojoj imovinskoj kartici, otprilike je upola manji od iznosa kojim mediji ovih dana barataju. Nikakav sukob interesa ovdje ne postoji, i to prije svega zato što je riječ o uobičajenoj praksi u Europskom parlamentu, gdje su brojni zastupnici članovi, nerijetko, i nekoliko nadzornih odbora raznih privatnih tvrtki u Europi”, odgovor je Kreše Raguža, člana Uprave Kermas energije, na naš upit o naknadama.

Zbog svega toga pojavile su se spekulacije da je Jakovčić u sukobu interesa, odnosno doveden je u izravnu vezu s odabirom Končara kao strateškog partnera Uljanika, te da je IDS sudjelovao u cijeloj priči.

“Izbor za potencijalnog strateškog partnera odluka je Uprave Uljanika, koju je potom prihvatio Nadzorni odbor, u kojem su predstavnici radnika, banaka i ostalih predstavnika vlasnika. Iz svega ovog je razvidno da Jakovčić nije mogao imati utjecaj na odluku o izboru potencijalnog stateškog partnera, kao i da nisu prekršeni nikakvi zakoni ili europska praksa.

Njihov međusobni odnos isključivo je privatne naravi”, naglasio je Raguž te napomenuo da bilo koja od tvrtki povezanih s Končarom nikada, pa tako ni sada, nije imala dovoljan utjecaj za samostalno odlučivanje u Afaraku, bez dogovora s ostalim dioničarima. (J. Trstenjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:14