MINISTAR FINANCIJA

ZDRAVKO MARIĆ OTKRIO KAKO ĆEMO PLATITI RABLJENE IZRAELSKE AVIONE, PROGOVORIO I O PDV-u 'Hoćemo li ga smanjivati? Ajde recimo da da'

Zdravko Marić
 Marko Todorov / Hanza Media

Nakon što je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o nabavi višenamjenskih vojnih aviona, o svemu je progovorio i ministar financija Zdravko Marić.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV na pitanje o tome jesu li tri milijarde kuna svi troškovi vezani uz nabavu, Marić je kazao da su to tako rekli već na početku priče, te da su u MORH-u u samom zahtjevu za ponude tražili da se dostave cjelovite ponude bez skrivenih troškova. Naglasio je da nema dodatnih aneksa u 10 godina koliko će se avioni otplaćivati.

- Nisam stručnjak za avione, ali puno sam puta čuo prezentaciju, i od naših pilota. Ti avioni imaju određeni broj naleta koliko ih mogu imati u količinama od tisuća sati. Oni se u nekom trenutku mogu i zanoviti - kazao je Marić.

- Pred nama je definiranje ugovora, to bi bilo izravno plaćanje iz državnog proračuna u godišnjim ratama kako smo već i planirali ovu godinu, po 300-tinjak milijuna kuna - objasnio je Marić.

Upitan o zaduženju države za cestarske kredite, s kojima smo sad otprilike nekih 3 milijardi skupih kredita zatvorili jeftinijim, ministar financija kaže da još iduće godine imamo jedan kredit od 400 milijuna eura.

- Njega bi već stavili u ovaj paket, ali s obzirom na te klauzule koje znače visoke troškove same prijevremene otplate, odlučili smo pričekati. Važno je reći da se ovim transakcijama ne povećava javni dug. Postojeći dug se zanavlja i restrukturira i ostvaruje se značajna ušteda na kamatama, oko 400 milijuna kuna godišnje - kaže Marić.

Upitan je i o najavi HDZ-a da PDV smanji za dva postotna poena do kraja mandata. Marić kaže da su poreznu reformu prezentirali u cijelosti.

- Kada gledate zasebno svaki pojedinačni dio, onda možemo naći pozitivne i negativne strane. PDV ima određenu važnost s obzirom na to da je među najvećima u Europi. Između ostalog, ona ima i simboličku to jest reputacijsku snagu. Nismo se samo fokusirali na PDV, gledat ćemo i ostale porezne oblike. Stvorili smo prostor u javnim financijama kako bismo uopće mogli govoriti o poreznom rasterećenju - rekao je Marić, a na pitanje hoće li to biti neke međustope ili će se smanjivati dva postotna poena, rekao je "da ćemo to vidjeti".

- Sigurno da uzimamo u obzir određene kategorije te da je fokus na općoj stopi i ostalim poreznim oblicima - kaže ministar.

Upitan hoće li iduće godine biti 'iili niži PDV ili neka niža međustopa', kazao je da ćemo još vidjeti.

- Ove godine sigurno neće biti poreznih promjena, već radimo analize i skeniramo stanje. S 1. siječnjem 2019. ide - zaključio je, a na ponovljeno pitanje o "manjem PDV-u", kazao je "Ajde recimo da da".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50