ARČENJE

ŽEDNI LUKSUZA: VODOVOD NA RAČUN GRAĐANA ŽELI AUTO OD 375.000 KUNA! Čovjek razrogači oči kad vidi apetite javne ustanove, nema što nisu poželjeli

Direktor Vodovoda Igor Uremović (HDZ) priznaje da se pretjeralo: “Naredio sam da se to promijeni jer je ovo zbilja previše. Vidite, danas sam otkrio što je sve specificirano u tom tenderu i odmah vam mogu reći da će se to morati mijenjati”
 vodovod-zrnovnica.hr

Kako je jednom od službenih automobila koji koriste djelatnici Vodovoda Žrnovnica iz Novog Vinodolskog već polako “prošao rok”, jučer je u Narodnim novinama osvanuo natječaj za nabavu novog vozila.

Natječaj kao natječaj, nema tu samo po sebi ništa neobično, no stvari postanu pomalo začudne u trenutku kad čovjek otvori dokument s tehničkim specifikacijama pa razrogači oči nad apetitima ove kvarnerske javne ustanove.

Kao prvo, nije se štedjelo s ambicijama po pitanju tehničkih karakteristika vozila pa bi tako djelatnici Vodovoda, dovrši li se natječaj, uskoro trebali voziti novi automobil s maksimalnih 250 konjskih snaga, pogonom na sva četiri kotača te automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa.

Potom je natječajnim specifikacijama unaprijed točno određena i boja vozila - i unutarnja i vanjska - pa će tako na javnom natječaju biti odbijeni svi ponuditelji koji na lageru ne budu imali automobile platinum silver karoserije i crnog interijera, kako su to poželjeli u vinodolskom Vodovodu. Pa ipak, bilo bi dobro da su se apetiti zadržali samo na tehničkim karakteristikama, no cjepidlačenje oko modela novog službenog vozila maha je uzelo tek na dijelu gdje se definira oprema novog automobila, i to na način nezabilježen u dosadašnjim javnim nabavama.

Konkretno, novi automobil za koji će vinodolski Vodovod Žrnovnica izdvojiti maksimalno 375 tisuća kuna s PDV-om, iako je službeno vozilo namijenjeno isključivo za radne zadatke, trebalo bi imati sigurnosne dječje brave na stražnjim vratima, tonirana stakla, panoramski krov, pa čak i jedan “set za pušače” te “osvijetljeni pretinac za rukavice sa zaključavanjem”.

Taj isti pretinac za rukavice, stoji u dokumentima, pritom obavezno mora biti klimatiziran, a propisuje se i kako sva sjedala u automobilu obavezno moraju biti kožna, stražnja stakla moraju biti dodatno zatamnjena, u obzir ne dolaze modeli bez pretinca za naočale, a na središnjoj konzoli mora se nalaziti i držač čaša.

Nezaobilazni su, naravno, i alu-naplaci te gume od 19 cola, kromirane unutarnje i vanjske ručkice, grijanje prednjih i stražnjih sjedala te zaštitne zastavice kod kotača. Ukratko, nema što si nisu poželjeli djelatnici vinodolskog Vodovoda, a čak nam i sam direktor te institucije, HDZ-ovac Igor Uremović, priznaje kako se natječajem u najmanju ruku pretjeralo.

“Danas sam otkrio što je sve specificirano u tom tenderu i to će se morati mijenjati. Mislim da bi zahtjeve trebalo reducirati za najmanje 50 posto. Nama treba sigurno vozilo, ali bez toliko dodataka koji su propisani ovim natječajem”, izjavio je Uremović za Jutarnji list.

Na pitanje kako je uopće bilo moguće da ovakve specifikacije izađu na stranicama Narodnih novina, Uremović kaže kako je natječaj pripreman u vrijeme godišnjih odmora kad je u uredu bio manji broj djelatnika te kada je s posla izostao i on, zbog čega nitko nije stigao prekontrolirati objavljeni tekst.

“Već sam naredio da se to promijeni jer je ovo zbilja previše. Još ne znam hoćemo li obustaviti natječaj ili ćemo izmijeniti specifikacije, ali u ovom obliku se natječaj sigurno neće provesti”, obećao je Uremović.

Zahtjevi

- 250 konjskih snaga

- pogon na sva četiri kotača

- automatski mjenjač

- kožna sjedala

- sigurnosne dječje brave

- tonirana stakla

- panoramski krov

- set za pušače

- osvijetljen i klimatiziran pretinac za rukavice

- pretinac za naočale

- držač čaša

- kromirane ručkice

- grijanje svih sjedala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:38