VLADIN AMANDMAN

ZELENO SVJETLO ZA UZGOJ KANABISA Uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa bavit će se isključivo farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne

 
 Ante Cizmic / CROPIX

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila prihvatiti amandman dr. Ivana Ćelića, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva, na izmijenjeni Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, pa će tako po prvi put pravnim osobama biti dozvoljen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Zakon se mijenja na način da se “konoplja može uzgajati i proizvoditi u medicinske svrhe”, a odobrenje za uzgoj daje Ministarstvo zdravstva na temelju podnesenog zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode za proizvodnju lijeka ili djelatne tvari. Dakle, uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje već imaju dozvolu za proizvodnju lijekova, poput Teve, Jadran-Galenskog laboratorija, PharmaSa, Belupa, Gradske ljekarne Zagreb i Imunološkog zavoda.

Teške bolesti

Odobrenje, pak, Ministarstvo zdravstva dostavlja MUP-u, dok će se naknadno, šest mjeseci nakon stupanja zakona na snagu, donijeti pravilnik koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja. Pravilnik propisuje ministar zdravstva uz suglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutarnjih poslova.

- U prvom koraku vjerojatno će se uvoziti biljka sirovina iz koje će se raditi ulje, a kad se naprave studije, siguran sam da će i neke farmaceutske tvrtke krenuti u vlastitu proizvodnju u strogo kontroliranim uvjetima, čime će takvi pripravci biti dostupniji i jeftiniji pacijentima - pojašnjava Ćelić.

Dr. Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva, koje je 2015. na temelju opsežne studije i preporučilo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, pozdravlja ovu odluku Vlade, ali upozorava na probleme.

- Dugoročno je to dobro, ali kratkoročno je pacijentima potpuno nedostupan medicinski kanabis. U ljekarnama ga uopće nema za kupiti, pacijenti to ne mogu platiti jer je lijek preskup, a dodatni problem je i taj što ga liječnici još uvijek nerado propisuju. Dugoročno je dobro da će se moći uzgajati i proizvoditi, jer bi to moglo umanjiti cijenu na tržištu - kaže Brborović.

Podsjetimo, na preporuku njegovog Povjerenstva od 2016. lijekovi na bazi kanabisa mogu se kupiti u ljekarnama, ali riječ je o isključivo uvoznim proizvodima koji dosežu cijenu i do 1000 kuna po bočici od 30 mililitara ulja. Te godine uvezeno je 1200 bočica, ali budući da je cijena bila previsoka, pacijenti koji boluju od teških bolesti i dalje su bili okrenuti crnom tržištu, pa su bočice zbog isteka roka trajanja povučene iz ljekarni i već ih gotovo godinu dana nema na tržištu. Ministarstvo zdravstva je, kako doznajemo, naručilo novih 400 bočica i čeka se isporuka.

Huanito

Vlada je krajem 2015., podsjetimo, dopustila da se pripravci od konoplje prodaju u ljekarnama i da ih liječnici na recept prepisuju pacijentima koji boluju od multiple skleroze, raznih tumora i drugih bolesti kod kojih marihuana ublažava teške simptome.

Medicinski kanabis danas je legalan u 15-ak europskih zemalja među kojima je i Hrvatska. Makedonija je nedavno počela uzgajati marihuanu za vlastite medicinske potrebe, a takav će primjer vrlo skoro slijediti i Grčka, Malta, Portugal, Njemačka, Danska - sve redom zemlje koje svojim građanima dopuštaju i da sami kod kuće posade određen broj biljaka koje će sami konzumirati. Hrvatska se ipak nije odlučila na taj korak. Poznat je slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvije godine zatvora jer sadio marihuanu, koja mu je ublažavala bolove zbog multiple skleroze, u vrtu. Na kraju ga je pomilovala predsjednica Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:33