ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Zelenski zna za zarobljenog Hrvata, nastavljaju se razgovori. Slučaj Čavajda? To je pitanje za liječnike‘

‘Dali smo snažnu potporu Ukrajini i Hrvatska će nastaviti pomagati financijskih, humanitarno i tehnički Ukrajini‘

Andrej Plenković 

 Srdjan Vrancic/Cropix

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon čega je predsjednik Vlade Andrej Plenković dao izjavu za novinare.

Na početku se osvrnuo na uvođenje eura te je rekao da očekuje da se u petak izglasa Zakon o uvođenju eura.

- Izvijestili smo i o pripremama za rebalans proračuna te smo procijenili da je dobro da na rebalans idemo na Vladu u četvrtak. Također, razgovarali smo i cijeni energenata. Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo - s obzirom na okolnosti - može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedan bilježimo kontinuirani rast cijena, rekao je premijer.

Od ostalih tema izvijestio sam kolege i kolegice o posjetu Kijevu. Dali smo snažnu potporu Ukrajini i Hrvatska će nastaviti pomagati financijskih, humanitarno i tehnički Ukrajini. Razgovarali smo i o zarobljenom hrvatskom državljaninu Prebegu, Zelenski zna za njega, rekao je premijer te potom najavio i obilježavanje 100. godišnje rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- To je, načelno govoreći, bilo najbitnije od izrečenog na sastanku. Zadovoljni smo i rejtingom stranke koja je već 6. godinu na vlasti, a uvjerljivo je najjača stranka u zemlji, rekao je premijer.

Na pitanje novinara Plenković je rekao da su ukrajinski pregovarači i vlast upoznati sa slučajem hrvatskog ratnog zarobljenika te je rekao da će izvjesiti javnost čim bude novosti.

- Razgovore o tom slučaju vodi Ministarstvo vanjskih poslova, rekao je premijer.

Premijer je rekao i da je dijalog s ruskom stranom i dalje u tijeku i da diplomatski odnosi Hrvatske i Rusije nisu prekinuti.

Posjet Kijevu

Upitan o detaljima posjeta Kijevu Plenković je podsjetio da je već treći put u 10 mjeseci bio u Ukrajini te je dodao da "smo željeli doći tamo baš 8. svibnja da pošaljemo jasnu poruku".

- Što se tiče posjeta Irpinu i Buči, koji otprilike na udaljenosti od Kijeva kao Velika Gorica i Zaprešić. Razaranja u Irpinu su nevjerojatna, zgrade su razrušene, zapaljene od ruskih snaga koje su tamo došle s teškom artiljerijom. Gotovo je cijeli grad evakuiran, ali tu je i zaustavljen napad na Kijev. Što se tiče Buče tu su se za vrijeme višetjedne okupacije dogodili brutalni zločini nad civilima, kojih je ubijeno više od 400. To se događalo na način da su njihova tijela ležala na ulici, a jedan svećenik pokazao nam je i masovnu grobnicu s tijelima civila. To je situacija koja podsjeća na neke u Domovinskom ratu, a teško je povjerovati da se to događa u Europi 2022. godine. Rusija je pogazila sve vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, rekao je premijer.

Zamoljen da komentira Putinov govor za "Dan pobjede" koji Rusija danas slavi, Plenković je rekao da nije imao vremena čuti taj govor te da ga ne bi komentirao.

- Nije na meni da komentiram nijanse i tonove tog govora, ja smatram da bi bilo dobro da se ruske snage povuku iz Ukrajine. Treba gledati što se događa na terenu, rekao je premijer.

Na pitanje hoće li dogovoriti na zahtjev predsjednika Republike o sazivanju Vijeća nacionalne sigurnosti premijer je rekao da će odgovoriti kada procjeni da je za to došlo vrijeme.

Plenković je također dodao da su mu Ukrajinci poručili da dron koji je pao na Jarunu nije bio lansiran od strane ukrajinskih snaga.

Situacija u BiH

Na pitanje kako očekuje da će se razviti situacija u BiH kada je u pitanju položaj Hrvata u toj zemlji, ali i donošenje novog izbornog zakona, Plenković je rekao:

- Što se tiče današnje izjave Hrvatskog narodnog sabora, u kojoj je najavljen novi posjet visokog europskog dužnosnika BiH, on će doći u idućih desetak dana. To neće biti Ursula von der Leyen. Također, HNS BiH je odlučio sudjelovati u izborima u BiH, što je bitno. Mi smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike, a to želimo učiniti uz partnerstvo i dijalog s drugim državama i našim saveznicima, a ne uz otuđivanje njih i Bošnjaka. Vrlo je važno da se to postigne uz dogovor - uostalom, i Daytonski, to jest Pariški sporazum doneseni su uz kompromis. Aktualna situacija jednostavno nije dobra, a i mi u Vladi smo frustrirani. Mi smo gotovo za 100 posto podigli proračun za Hrvate u BiH kako bismo dali potporu njihovim projektima.

Plenković je rekao i da se na izbore može ići u novom zakonskom okviru, ako se svi o tome dogovore.

- Nisam optimist, ja sam realist. Hrvati u BiH su nerijetko žrtve izbornog inženjeringa. Treba tražiti rješenje kroz dijalog, rekao je premijer.

Upitan o Zakonu za prijedlog trudnoće, premijer je rekao da zasad neće reći ništa dok se rasprava u Saboru oko tog zakona ne održi.

- Mi zasad nemamo namjeru mijenjati Zakon. Ustavni sud je 27 godina čekao da donese odluku na temelju inicijative jednog pojedinca. Okvir koji je ta odluka dala govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se modificirao postojeći zakon, ali ne govori ništa supstancijalno više od toga, rekao je premijer.

Plenković je rekao i da je slučaj Čavajda nešto vrlo posebno te je dodao da bi svaka njegova suvišna izjava o tome bila pogrešna i da je to pitanje za liječnike.

- Oni ga mogu komentirati, rekao je.

- Ovo je sve samo ne uobičajeno pitanje, ovo je zdravstveno pitanje, inzistirao je premijer nakon opetovanih upita novinara da komentira slučaj trudnice Čavajda. Dodao je i da ne može "komentirati svaki zarez koji dolazi od ministara".

Plenković je rekao i da Hrvatska nije potpisnik "non papera" više država članica EU.

- Nismo mi ništa potpisali, to je stav više zemalja. Mi imamo stav o tome kako da se postupno napusti korištenje energenata iz Rusije, a da to što manje utječe na opskrbu u državama članicama. Ići naglo u izmjenu ugovora bi po našoj procjeni bilo preuranjeno. Veliko poštovanje prema nizu prijedloga i sugestija građana - kada se steknu uvjeti za izmjenu ugovora onda o tome možemo razgovarati. Ne moramo na stol staviti sve teme prije nego o njima raspravimo, rekao je Plenković.

- Mi smatramo da sada to nije prioritet. Sada trebamo raspraviti kako pomoći Ukrajini i kako pomoći građanima da izdrže rast cijena, rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46