FAMOZNI DOPIS

Želite izbjeći ovrhu? Časna je pronašla način, stručnjaci složni: ‘Danas joj nitko ništa ne može‘

Vjerovnici ne mogu naplatiti potraživanja od časne - jednostavno je - ona ništa nema jer se svega morala odreći ulaskom u samostan
samostan
 
 Matija Djanjesic/CROPIX

Jedan od načina kako se može izbjeći ovrha, odnosno naplata dospjelih potraživanja, jest zarediti se, postati svećenik ili časna sestra u nekom od strožih, siromaških redova, što međutim podrazumijeva da više nemate nikakve vlastite imovine. Pokazuje to primjer klauzurne časne sestre, a od koje agencija za naplatu potraživanja neuspješno pokušava "utjerati dug". Jutarnji list već je objavio dopis u kojem se predstojnica tog samostana obraća agenciji s molbom da ih više ne nazivaju i ne uznemiravaju pokušajima da dođu do časne sestre

- ...vaša tvrtka, zbog navodnog postojanja obveze sestre u više navrata zove samostan, ometajući časne sestre telefonom, tražeći navedenu. Navedenim radnjama uznemiravate sve časne sestre u posvećenom životu i kontemplaciji... Ranije ste od strane ove zajednice obaviješteni o njenom statusu, gdje je ona klauzurna časna sestra stoga de facto fizička osoba koju tražite više ne postoji. Ona je sad dio zajednice..., koja nema vlastite imovine i prihoda te je svoj život povjerila Bogu, od čije Providnosti živi. Časna sestra nema svoj osobni telefon ni e-mail adresu - navodi u dopisu predstojnica samostana. Predstojnica samostana, rekli su nam pravni stručnjaci, većim dijelom je u pravu.

Kako ističu, ne radi se o tome da je časna sestra kao fizička osoba prestala postojati kad je, ulaskom u klauzurni samostan, postala sestra, niti je štiti kanonsko pravo.

Stečaj potrošača

No ona je definitivno postala osoba koja nema vlastite imovine i zbog te činjenice nitko od nje ne može ništa naplatiti. Pojasnili su da je poanta u tome što je ona ušla u samostansku zajednicu koja ima strogi režim i potpuno su odvojeni od vanjskog svijeta. S vanjskim svijetom ne mogu niti komunicirati, nego to čine isključivo prior ili predstojnica samostana kao u ovom slučaju.

- Ulazeći u takvu siromašku samostansku zajednicu, morala se odreći svega, pa tako i vlastite imovine ako ju je prethodno imala. Pritom je potpuno irelevantno je li imovinu prepustila nekome drugome ili ju je, što je također moguće, dala samostanu. Ako se radi i o potonjem to je onda postala zajednička imovina samostana, a samostan nikako ne može biti njezin pravni sljednik, od kojega bi se pojedini vjerovnik mogao naplatiti - pojasnio nam je pravni stručnjak koji se bavi i civilnim i kanonskim pravom.

Nije bilo moguće doznati kad se spomenuta osoba zaredila i postala časna sestra. No prema javno dostupnim podacima, nad njom je 2019. na Općinskom sudu u Novom Vinodolskom proveden tzv. skraćeni postupak stečaja potrošača, jer je prethodno bila u blokadi dulje od tri godine. U tom se postupku izjasnila da nema vlastite imovine iz koje bi se vjerovnici mogli naplatiti. Sud je, pak, 7. ožujka 2019. pozvao vjerovnike potrošača da u zakonskom roku ospore njezine tvrdnje i obavijeste sud o mogućoj imovini. No nitko to nije učinio. Tako je sud na koncu oslobodio "potrošača od preostalih obveza" u odnosu na vjerovnike koji su prijavili potraživanja.

Stečaj: Teleoperateru je dugovala iznos od oko 7500 kuna

Prema podacima iz sudske odluke sestra je oslobođena plaćanja obveza teleoperateru A1 Hrvatska. Radilo se o glavnici od oko 7500 kuna, troškovima od 2100 kuna i naknadi provedbe od 245 kuna.

"Vjerovnici potrošača nisu ... obavijestili sud o postojanju imovine koja bi se mogla unovčiti...", navodi se u obrazloženju sudske odluke u kojoj je naznačeno da su ispunjeni zakonski uvjeti za provedbu i zaključenje jednostavnog postupka jer je potrošač bio u blokadi duže od tri godine za iznos glavnice manji od 20.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:48