GODIŠNJA LISTA KONKURENTNOSTI

Želite li investirati u Hrvatskoj, Zagreb je najpoželjnije mjesto

Požeško-slavonska županija na dnu je ljestvice Nacionalnog vijeća za konkurentnost, nešto bolje je u Lici, Vukovaru i Sisku

Najkonkurentnije hrvatske regije su Grad Zagreb, Varaždinska, Istarska, Međimurska i Primorsko-goranska županija. S druge strane, dno ionako slabe hrvatske ljestvice konkurentnosti drže Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska te na samom začelju Požeško-slavonska županija.

Pokazuje to najnovije istraživanje Nacionalnog vijeća za konkurentnost provedeno po metodologiji Svjetskog gospodarskog foruma i Instituta za ravoj menadžmenta, a temelji se na analizi statističkih pokazatelja i anketa te se odnosi na prošlu godinu. Svrha je istraživanja pokazati atraktivnost svake hrvatske županije za poslovanje i život.

U biti, objašnjavaju u NVK, radi se o svojevrsnom “investicijskom vodiču” po Hrvatskoj koji bi trebao poslužiti kao poticaj za promjene poslovne klime u svakoj od županija, a sve u cilju jačanja i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

- Nalazi ovog istraživanja potvrđuju da nema dovoljno brzih promjena, stoga ni vidljivog napredovanja konkurentnosti županija - poručio je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK, na skupu o konkurentnosti hrvatskih županija.

Preskočili Varaždin

Sporost promjena ogleda se već i u poretku županija na hrvatskoj rang-listi konkurentnosti, koja se već godinama značajnije ne mijenja.

Ipak, promjena ima. Tako je, primjerice, Grad Zagreb u najnovijem istraživanju potisnuo Varaždinsku županiju zasluživši epitet najkonkurentnije hrvatske regije. S obzirom na veliku koncentraciju gospodarske aktivnosti u metropoli, to i ne čudi. Ipak, slaba točka konkurentnosti ekonomije u glavnom gradu ostaje povezivanje inovacija i gospodarstva, čemu gradski oci, prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, namjeravaju doskočiti stvaranjem zagrebačkog brenda inovativnosti.

Rijeka u rastu

Znatan rast konkurentnosti ima Primorsko-goranska županija.

S druge strane, najveći pad konkurentnosti u promatranom su razdoblju zabilježile Bjelovarsko-bilogorska i Sisačko-moslavačka županija.

Hrvatske regije pri europskom su začelju

Hrvatske regije - Jadranska i Kontinentalna Hrvatska - po stupnju konkurentnosti nalaze se pri dnu ljestvice EU. Naime, od 262 statističke regije u EU, Kontinentalna Hrvatska nalazi se na 213., a Jadranska na 225. mjestu.

Najkonkurentnije regije u EU su Utrecht i London.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:04