ŠEF ODBORA

ŽELJKO DILBER 'Proračun ministarstva branitelja neće se smanjiti za 50 milijuna kuna. Ako bude potrebno, ići ćemo amandmanom'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2016. u 10:11

Luka Gerlanc/CROPIX

Premijer Tihomir Orešković danas bi trebao dobiti ime novog HDZ-ova kandidata za ministra branitelja. Nakon što se Milijan Brkić povukao iz utrke, sve se više spominje Tomislav Medved, umirovljeni general HV-a, pripadnik Tigrova i predsjednik Udruge ratnih veterana.

Željko Dilber, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje, kazao je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kako je Tomislav Medved ozbiljan kandidat HDZ-a za ministra, ali to nije konačno. Vjeruje da će se točno ime kandidata znati do kraja dana, što je dogovoreno i s Mostom. Po njegovom sudu najbolji ministar bi bio Milijan Brkić.

- Brkić je preponosan čovjek da bi i dalje čekao poziv premijera Oreškovića - kazao je Dilber koji smatra da HDZ nije trebao popustiti u vezi s njegovom kandidaturom.

Dilber tvrdi da se proračun ministarstva branitelja neće smanjiti za 50 milijuna kuna.

- Vidjet ćemo danas, ali ja vas uvjeravam da to nije točna informacija. Ako bude potrebno, ići ćemo amandmanom, no mislim da neće biti potrebno. Jučer smo na tu temu imali sastanak s ministrima i ajmo to nazvati amandmanom, ali u konačnici proračun se neće ništa bitno mijenjati - kazao je Dilber no proznao da ne zna gdje će se naći 50 milijuna.

Vesna Nađ je kazala kako Ministarstvo branitelja funkcionira tehnički, no kako projekti stoje pošto nije donesen proračun.

- Rečeno je da proračun mora biti na razini izvršenja od prošle godine - kazala je te dodala je iskazan minus od 51 milijun kuna, što bi mogao biti problem krajem godine, ukoliko se ne uštedi na drugim stavkama. Međutim, poručila je - branitelji ne mogu biti oštećeni - trajna prava su im zagarantirana, a 94% proračuna je određeno.

Smatra da je funkcija ministra branitelja 'vrlo nezahvalno mjesto'. Nije željela licitirati s imenima, ali smatra da ima dobrih kandidata. O Tomislavu Medvedu ima pozitivno mišljenje, piše HRT.

Izdvajamo