TIGAR IZ 'BANIJSKIH PRASKOZORJA'

TKO JE TOMO MEDVED Novi ministar junak je Ledererova filma, upravo je on zvao generala JNA Rašetu da po ranjenog snimatelja pošalje helikopter

 screenshot YouTube, EPH

Novi ministar branitelja Tomislav Medved je više od pet godina bio sudionik Domovinskog rata, o čemu svjedoče i podaci iz Registra o njegovom broju dana u borbenom sektoru – ukupno 2055, od toga više od 1700 u MORH-u. U studenom 1990. godine dragovoljno se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, a godinu kasnije postavljen je na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a uskoro je postao i zapovjednik satnije.

Jedan je od junaka u poznatom spotu Gordana Lederera "Banijska praskozorja", a upravo je Medved nakon što je Lederer 10. kolovoza 1991. ranjen iz snajpera zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter koji bi ga prevezao u bolnicu. Rašeta je odbio i Lederer je iste noći preminuo u vozilu Hitne na putu za Zagreb.

Nakon završetka Domovinskog rata, Medved nastavlja vojnu karijeru. Prvostupnik je ekonomije i školovani časnik koji je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Josip Jelačić. Prije sedam godina promaknut je u čin brigadnog generala, a nositelj je i niza državnih odličja poput onog Kneza Domagoja koji se dodjeljuje za junaštvo u ratu. U prošlom sazivu Sabora bio je vanjski član saborkog Odbora za obranu.

Iako nije bio među organizatorima braniteljskog prosvjeda u Savskoj, podržavao ga je, pa je tako bio i na prosvjedu protiv bivše Vlade na Markovu trgu što je i sam potvrdio. No, tvrdi da je tom prilikom sa krova Starogradske vijećnice skidao branitelja koji je prijetio da će skočiti.

A protiv nekih odluka bivše Vlade borio se i sudskim putem. Nakon što je I Milanovićeva Vlada smanjila povlaštene mirovine, pa tako I braniteljske upravo je Udruga veterana Tigrova kojoj je Medved predsjednik, pokrenula tužbe protiv takve odluke.

U veljači 2014. poslali su javni poziv koji je potpisao Medved, a kojim pozivaju branitelje kojima su smanjene mirovine da im se jave kako bi dobili tehničku potporu za podnošenje tužbi Upravnom sudu protiv izmjena Zakona kojima su smanjene mirovine za 10 posto.

- Udruga će kroz organizaciju dežurstva, tehničku organizaciju i pravnu pomoć omogućiti članovima pokretanje postupaka – objavila je tada Udruga Tigrova.

Medved najavio žurno rješavanje problema i razgovor o šatoru

Kandidat za ministra branitelja Tomo Medved rekao je u utorak da mu je vizija Ministarstvo branitelja učiniti dostupnim i raspoloživim svim hrvatskim braniteljima.

"Nakon prihvaćanja moje kandidature od strane predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića vizija je Ministarstvo branitelja učiniti dostupnim i raspoloživim svim hrvatskim braniteljima, s jasnim ciljem, kako bi ono ispunilo svoju svrhu u skladu s današnjim vremenom", rekao je Medved gostujući u Dnevniku HRT-a.

Upoznat je, kaže, s određenim umanjenjima za Ministarstvo branitelja u okviru prijedloga državnog proračuna te najavljuje da će, nakon što preuzme Ministarstvo, sagledati sve stavke i vidjeti na kojim pozicijama bi eventualno bilo poteškoća. "Sagledat ćemo sve okolnosti i uvjeren sam da će Ministarstvo funkcionirati s ovim predloženim financijskim planom", istaknuo je.

Za prosvjed i šator u Savskoj komentirao je da je posljedica niza problema koji su se događali u braniteljskoj populaciji unazad nekoliko godina. "Preuzimanjem Ministarstva započet ćemo žurno rješavanje tih problema, a nakon toga i razgovor o samom šatoru", najavio je Medved. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:15