TEŠKE RIJEČI

ŽELJKO GLASNOVIĆ U SABORU NIJE BIRAO RIJEČI 'Strijeljao bih jednog suca, ali nažalost, ne možemo. Još nemamo takvu državu'

Željko Glasnović
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski sabor započeo je u petak sjednicu stankom na zahtjev nekolicine zastupnika među kojima je bio i Željko Glasnović, da bi se zasjedanje nastavilo nakon deset minuta, a prvi je govorio SDP-ovac Joško Klisović. U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvao je saborske zastupnike na ratifikaciju Istanbulske konvencije, ustvrdivši kako je HDZ to pitanje pretvorio u ideološko, dok su iz HDZ-a odbacivali tu tvrdnju, a zahtjevu za ratifikaciju pridružio se i HNS.

‘Brojevi koji postoje u Hrvatskoj o nasilju nad ženama su uzemiravajući i traže hitnu akciju. Preko 15 tisuća godišnje žena je objekt nasilja njima bliskih osoba. Od 2015. u odnosu na 2013. je 184 posto poraslo nasilje u obitelji nad ženama i takvo stanje nam je neprihvatljivo’, rekao je SDP-ov zastupnik Klisović nakon stanke.

I HNS-ovka Marija Puh smatra kako vremena za čekanje nema te je apelirala da se što prije ratificira Istanbulska konvencija kao korak prema zaštitu ljudskih prava. ‘Neprihvatljivo mi je da postoje i zastupnici koji ne žele prihvatiti ovaj dokument’, dodala je Puh i rekla: ‘Ja nisam drugotna i ne želim da moja kćer bude drugotna, da nijedna žena bude drugotna, nemojmo šutjeti jer nasilje nema opravdanja.’

Potom je riječ dobio Željko Glasnović koji je skrenuo na temu pravosuđa. ‘Kaos u pravosuđu je vezan za subjekt nasilja nad ženama. Džaba zakoni ako imamo čisti amaterizam i nedorečene zakone. Kako opisati stanje u pravosuđu? Ima jedan vic. Nedavno u Zagrebu je održana konferencija poštenih sudaca u Sheratonu, obojica su se pojavila. Moramo shvatiti jednu stvar. Bez pravnog okvira za investicije, nitko neće doći ovdje. 50% ljudi radi u državnim službama, tu nema strateških investicija. … Ovo ovdje je Divlji zapad i mi samo glumimo tu pluralnu demokraciju i pod fasadom te demokracije vlada pravni kaos’, rekao je.

Nastavio je u sličnom tonu prebacujući se s teme na temu pa se dotaknuo i stanja u Kanadi: ‘U Kanadi sam radio 10 godina u pravosudnoj policiji. Tamo noćni sudovi rade dan i noć za nekriminalne prekršaje. Dođeš, to melje. Nisi plaćao alimentaciju, je li to nasilje nad ženama? Itekako je. Imaš ti bandita, ima 10 ljubavnica, ženu, briga njega, desetero djece. To je uvijek skliska banana. To znaju i ovi u Saboru neki, skliska banana. Dvije kore, seks i lova, a nećeš plaćati za djecu. Ja sam tamo radio, tebe uhapse, imaš troje djece, nisi plaćao alimentaciju. A ovdje nikom ništa.’

Međutim, u žaru govora u kojem se dotaknuo i lustracije, izjavio je da bi jednog suca strijeljao: ‘Meni se hvalio jedan crveni kmer, sudac u bivšem sustavu, kako nije riješio nijedan slučaj u svom mandatu. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, ali nažalost, ne možemo. Nemamo takvu državu još.’

U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena. Policija dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja. Svaka treća žena je u Hrvatskoj žrtva je nasilja u obitelji. U prvih osam mjeseci je ubijeno osam žena i to su poražavajući podaci, ocijenila je Puh.

Saborska zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović odbacila je tvrdnje da je pitanje Istanbulske konvencije ideološko.

‘Nismo samo deklarativno protiv nasilja nad ženama. Mi smo protiv svih oblika nasilja, međuvršnjačkog, navijačkog... Da bi hrvatsko društvo doživjelo transformaciju ključna je koordinacija svih aktera na ovom području jer imamo često situaciju da se od šume ne vidi drvo’, rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

‘Nasilnik je nasilnik neovisno o idelogiji svjetonazoru. Nećemo prihvatiti verificiranje ove teme kao ideološke. Možemo reći da je nasilje sramota, a ne ideologija’, zaključila je HDZ-a zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:34