URUŠAVA SE CARSTVO

Željko Kerum ostao je bez novca

Supruga će tražiti blokadu imovine, ali sudovi zasad nisu primili njezin zahtjev
 Damjan Tadić/Cropix

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum nalazi se u financijskim problemima. Zastao je njegov najveći poslovni pothvat, hotel Hilton Marjan, a supruga Ankica odlučila je tražiti blokadu imovine do okončanja brakorazvodne parnice i podjele bogatstva. Za sada ni Općinski sud u Splitu, ni Trgovački sud nisu još zaprimili zahtjev Ankice Kerum za blokadu imovine, stečene u braku koji se sada raspada zbog ljubavne veze s mladom Fani Horvat.

Spekulacije o posrnuću Kerumova carstva šire se Splitom još otkako je najavio kandidaturu za gradonačelnika. Prema nekim informacijama, Kerum traži tvrtku kojoj će prodati svoju glavnu tvrtku Kerum d.o.o. Pregovarao je već s Merkatorom, ali dogovor nije postignut.

Uz zastoje u obnovi hotela Central i Vile Matić, izazvane čekanjem konzervatorskih i građevinskih dozvola, sada je došao u pitanje i projekt hotela Marjan, koji je baš uoči izbora postao dijelom lanca Hilton. Tada se najavljivalo da bi prve goste trebao primiti već početkom srpnja. Kad je bivši gradonačelnik Ivan Kuret prigovorio Kerumu da će još jedno ljeto ostaviti Split bez takvog hotelskog zgoditka, kasniji pobjednik izbora obrecnuo se na njega onako kako je u to vrijeme običavao, protupitanjem: “A što je to Kuret u životu napravio?”

Pusti dijelovi gradilišta

No, Kuretove slutnje su se obistinile, srpanj je došao i prošao, kao i cijela sezona, a sada se kao novi rok za dovršetak radova spominje Božić, no kako stvari izgledaju na gradilištu, i u to je teško vjerovati. Osim što je neboder hotela obložen staklenom oplatom, malo je aktivnosti koje bi ukazivale na to da će Split do Božića dobiti makar prvu fazu “svog” Hiltona.

Za ovu godinu bilo je planirano otvaranje 220 soba, lobbyja, restorana, spa i wellness centra, te tri manje konferencijske sale. Druga faza - s dijelom soba i konferencijskih sadržaja - trebala je biti gotova do 2010. Uz to, Kerum čeka i odluku Gradskog vijeća, u kojem ima većinu, o 20-metarskom proširenju obale ispred hotela, što mu je navodno potrebno zbog dobivanja željene visoke kategorije.

Na zapadnom dijelu gradilišta, koje je, doznajemo, Kerum osobno ovih dana posjetio i tražio ubrzanje radova, još se ponešto i radi - dizalica iz miješalice nalijeva nove kubike betona u temelje tamo smještenog hotelskog aneksa. Istočni dio ogromne građevinem radnici su, međutim, skoro napustili; napravljeni su samo najgrublji građevinski radovi, a prostor je prekriven građevinskim otpadom.

Kredit zbog dugova

Kako doznajemo, investicija koja uključuje kupnju nekadašnjeg ponosa splitskog hotelijerstva i njezino preuređenje u luksuzni objekt s pet zvjezdica vrijedna je oko milijardu kuna, a u početku je Keruma kreditno u tome poslu pratila Splitska banka, tada u vlasništvu talijanskog Unicredita. Kad su Talijani banku prodali francuskom Societe Generalu naglo je prestala i volja za nastavak suradnje. Kerum se tada, uz optužbe na račun Splitske banke da stopira splitske investicije, okrenuo Hypo banci, a da bi vratio dugove Splitskoj banci navodno je, kako se doznaje, morao podignuti još jedan kredit.

Pala Zarada: U godinu dana 20 milijuna manja dobit

SPLIT - Prema podacima Fininog registra godišnjih financijskih izvješća, s posljednjim danom 2008. Kerum d.o.o. zabilježio je dobit od 1,1 milijun kuna, a godinu prije imao je 21,1 milijun. Tako dramatičnu razliku u tvrtki objašnjavaju troškovima gradnje velikog trgovačkog centra Joker. Taj je shopping centar otvoren u listopadu 2007., a prije nekoliko dana proslavio je svoj drugi rođendan. Za usporedbu, Kerum d.o.o. najveću je neto dobit prijavio za 2005. - 29 milijuna kuna, a sljedeće dvije godine ona je padala prvo na 23,3 milijuna, a potom na 21,8 milijuna kuna. Ukupni prihod je za 2008. iznosio 1,44 milijarde kuna. S druge strane, porasle su i obveze prema dobavljačima i kreditorima na 1,29 milijardi kuna, ili oko 270 milijuna više nego godinu dana prije. Primjerice, dobavljačima Kerum duguje nešto više od 256 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:52