SPAS U ZADNJI ČAS

Željko Kerum predlaže velikim poduzetnicima spas Peveca

Prijedlog splitskog gradonačelnika je da svako od velikih hrvatskih trgovačkih poduzeća zaposli nekoliko Pevecovih radnika koji su bez posla i plaće
Bjelovar 281109.U Pevecovom prodajnom centru u Bjelovaru radnici su u subotu od 10 do 14 sati prosvjedovali trazeci odgovore na pitanja o daljnjoj sudbini njihovih radnih mjesta i isplati placa i drugih primanja za posljednja tri mjerseca, no odgovore im kao niti radnicima u drugim prodajnim centrima Pevecova trgovackoga carstva nitko ne dajeFoto: Miroslav Martinic / CROPIX
 Miroslav Martinić / CROPIX

Splitski je gradonačelnik Željko Kerum odlučio spojiti svoju poduzetničku i humanitarnu stranu. Naime, predložio je rješenje za radnike Peveca koji zbog velikih financijskih problema te bjelovarske kompanije nisu primili plaću zadnja tri mjeseca, a zbog zatvaranja Pevecovih prodajnih centara ostaju i bez radnih mjesta.

- Želim se dogovoriti s čelnim ljudima desetak ostalih trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj te razraditi svoj prijedlog. Kako je sudbina 70-ak zaposlenika splitskog Peveca neizvjesna, predlažem da svaki od velikih poduzetnika, poput Konzuma, Studenca, Gavrilovića, zaposli sedam-osam radnika i tako riješi njihov status. Volio bih pomoći radnicima, ako se ostali slože s prijedlogom, ja sam za - objasnio je Kerum za Slobodnu Dalmaciju.

Radnici Peveca štrajkom zahtjevaju barem djelomičnu isplatu plaća za rujan, listopad i studeni, a posebno su ogorčeni postupcima vlasnika. Međutim, i dalje im je stalo do tvrtke u kojoj su 'zaposleni' te organiziraju dežurstva u prodajnim centrima kako kradljivci ne bi pokrali ono malo robe što je ostalo.

Trgovački je sud u utorak zaprimio zahtjev Sindikata trgovine Hrvatske u kojoj se traži stečaj Peveca s preustrojem.

Podsjetimo, Pevec Grupa gospodarska je kriza posebno pogodila te se tvrtka vrlo brzo našla u velikim financijskim problemima, a banke su, uz prestanak daljenjeg kreditiranja, započele s pljenidbom imovine.

Vlasnici popularnog 'pijevca', Zdravko i Višnja Pevec, spas kompanije pokušavaju pronaći kod inozemnih banaka te ističu kako im je žao što Vlada ne čini ništa da spasi jednu hrvatsku tvrtku.

Radnici zatvorili Prodajni centar Pevec u Splitu i ne daju da se iznosi roba

SPLIT - Nakon što su u četvrtak navečer dobili obavijest Uprave Peveca, bez potpisa i pečata, u kojoj stoji kako više ne moraju dolazi na posao i kako Prodajni centar više kupcima neće otvarati vrata, sedamdesetak preostalih djelatnika ovog nekadašnjeg trgovačkog giganta organiziralo je 24-satne straže.

Zatvorili su centar i okupili se u mirnom prosvjedu, upozoravajući kako neće dozvoliti da itko dođe po robu koja nije prodana i koja je ostala u Centru.

- Dežurati ćemo i danju i noću sve dok se ne naplatimo, ovo unutra je naša imovina, kazao nam je Ignacije Nino Županović kojem Pevec, baš kao i njegovim kolegama, duguje tri plaće.

Doznajemo kako su dobili platne liste za rujan u kojima stoji kako im je izvršena uplata rata kredita, ali svi su redom dobili opomene od strane svojih banaka.

- Lagali su nam, dakle, lažirali su i platne liste, svašta još možemo od njih očekivati, kazuje nam ljutito jedna od radnica.

- Sami ocijenite kako živim. Imam troje djece, samohrana sam majka, ostali smo bez supruga i oca prošle godine, a sada sam doživjela ovu katastrofu. Djeca dobijaju očevu mirovinu, ali moja plaća je bila sve, tužno će Ruža Jurić Pešić kojoj su jutros, priznaje, kada je ugledala zatvorena vrata Centra zaklecala koljena i uzlupalo se srce.

- Još jučer sam se nadala, a danas se uzdam u Boga i dobre ljude, kazuje nam.

Dolaze i kupci pred Prodajni centar Pevec. - A, šta je? Ne radite? Puno van se oni gazda rastega, a vi ste sad na ulicu, dobacuje postariji Splićanin, savjetujući: "Odmah nek država preuzme sve i isplati ljudima što propali tajkun duguje". - A puno smo lipo radili, po milijun kuna prometa dnevno, stizala nam je plaća u dan, nikad nije kasnila i to nas je i držalo ovdje, žale se radnici... Milena Budimir/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:08