NIŠTA OD PROMJENA

ŽESTOK OTPOR ŠTEDNJI Osječki vijećnici odbili si smanjiti plaće: ‘To su tražili licemjeri i populisti’

Naknade su iste kao u prošlom sazivu, ali je masa povećana jer je sada 11 vijećnika više
 Vlado Kos/CROPIX

Vijećnici osječkog Gradskog vijeća odbili su prijedlog da im se za 30-ak posto umanje vijećničke naknade koje primaju svaki mjesec u godini tijekom 4-godišnjeg mandata.

Štoviše, uz to što su se odbili solidalizirati i svojim primjerom pokazati građanima da su spremni podnijeti teret krize koji je doveo i do smanjenja prihoda u gradski proračun, zbog čega su podržali rebalans, dio vijećnika vladajuće većine obrušio se na predlagatelje s nezavisne GOGO liste.

Nazvali su ih licemjerima i populistima, a njihov prijedlog o smanjenju iznosa naknade odlučno odbili. Podsjetimo, vijećnik Miroslav Šimić predložio je u ime GOGO liste da se iznosi naknada smanje na način da godišnji trošak za to izdvajanje ostane jednak trošku iz ranijih godina.

Naime, do prošlih lokalnih izbora Gradsko vijeće brojalo je 25 članova, no po novom zakonu sada ih je 36.

Pojedinačni iznosi naknada ostali su isti, ali je zbog više vijećnika ukupan trošak naknada skočio za 300.000 kuna na godišnjoj razini. Sa 817.823,97 kuna na 1,121.289 kuna. Stoga su s GOGO liste predložili da se naknade umanje, a tih 300.000 kuna iskoristi za neke druge javne svrhe.

No, naišli su na žestok otpor vladajuće koalicije koju čine SDP, HNS, HDZ, SU, Nezavisna lista Ante Đapića i Hrvatski laburisti. Posebno su na to osjetljivi bili HNS-ovci, laburisti te vijećnici s Đapićeve liste, koji su prednjačili u prozivkama na račun GOGO liste.

Tako je, među ostalima, laburist Jaroslav Pecnik prijedlog nazvao populističkim, na što mu je Miroslav Vanek s GOGO liste odgovorio da se čudi takvom njegovu stavu s obzirom na to da je predsjednik njegove stranke Dragutin Lesar u Saboru tražio da se saborskim zastupnicima, zbog krize, plaće smanje za 25 posto.

Uglavnom, rasprava o ovom prijedlogu poprilično se oduljila, bila je dosta vatrena i gorljiva, ali prijedlog nije prošao. Za je bilo samo šest vijećnika (dvojica s GOGO liste i četiri HDSSB-ovca), jedan iz HDSSB-a bio je suzdržan, dok je 20 vijećnika glasovalo protiv. Drugim riječima, u trenutku glasovanja u vijećnici ih je bilo 27 od 36.

Vijećnici inače primaju naknadu svaki mjesec, iako u godini odrade šest do sedam jednodnevnih sjednica. Za dobar dio njih, osobito iz vladajuće koalicije, praktički se i ne zna da postoje, jer u vijećnici uglavnom sjede sa samo jednim zadatkom - da podignu ruku za ili protiv, ovisno o tome kako je ranije dogovoreno.

Godišnje 16.000 kuna za 56 sati rada

Iako se prijedlog GOGO liste možda može nazvati i populističkim i licemjernim, možda bi mogao biti povod za širu raspravu o tome zasluže li i zarade li uopće vijećnici u gradskim i općinskim vijećima te županijskim skupštinama svoje naknade, koje nisu zanemarive. Jedan obični vijećnik, naime, trenutno godišnje dobije 15.835,32 kune za otprilike 56 sati rada.

Neki od njih to dobiju za 56 sati sjedenja jer ništa ne rade. Nerijetko, brojni od njih i ne ostanu do kraja na sjednicama. Možda bi se doista trebalo razmisliti o drugom modelu plaćanja tih naknada ili je to čista iluzija jer se postavlja pitanje tko će sam sebi piliti granu na kojoj sjedi? Tome u prilog govori i činjenica da niti u jednom gradu u Hrvatskoj nisu ni pomislili da si smanje naknade nakon što je od prošle godine povećan broj vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:03