HDZ RUŠI PRORAČUN?

ŽESTOKA OFENZIVA HDZ-a S CILJEM PRESLAGIVANJA VEĆINE Žele smijeniti čelnika Gradskog vijeća jer savjetuje Miroslava Škoru u kampanji

 
Željko Požega
 Vlado Kos / CROPIX

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić mogao bi izgubiti većinu koja njegovu izvršnu vlast podržava u Gradskom vijeću, i to bi se moglo dogoditi već krajem ovog mjeseca, kada na dnevni red dođe izglasavanje proračuna za 2020. godinu.

HDZ je, prema našim informacijama, krenuo u žestoku ofenzivu kako bi osigurao preslagivanje većine u osječkome Gradskom vijeću i preuzimanje kontrole nad gradskim predstavničkim tijelom. To je, doduše, priča koja se u gradskim kuloarima vrtjela još od ljeta 2017. godine, ali nikada dovoljno ozbiljno. Osim nezadovoljstva stanjem u Osijeku, prema kuloarima, ovaj put dodatni razlog za udar krije se i u tome što je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega jedan od savjetnika predsjedničke kampanje Miroslava Škore, kojem je, uzgred, bio i mentor na doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

HDZ-u, čiji je županijski predsjednik te župan osječko-baranjski Ivan Anušić ujedno i voditelj kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, odnos Požege i Škore zasigurno je potpuno neprihvatljiv. No, s druge strane postavlja se pitanje je li to baš ključan razlog da se ide na rušenje vladajuće većine u Osijeku. HDZ-ovci to demantiraju, dok druga strana ističe kako su do njih došle takve informacije i uvjereni su da su one točne. Sigurno je da je HDZ pokrenuo akciju Požegine smjene i preuzimanja Gradskog vijeća, a hoće li ona uspjeti i je li motiv ili povod i predsjednička kampanja, doznat će se prije ili kasnije.

Opstruiranje

- I do mene su došle kuloarske priče kako je jedan od razloga zbog kojih me HDZ želi smijeniti to što savjetodavno pomažem svome prijatelju Miroslavu Škori i da će to biti učinjeno, između ostalih, i preko kolega Dragana Vulina i Karla Šatvara, koji su već dvije i pol godine dio vladajuće većine. Službeno o tome sa mnom nitko nije razgovarao i ja svoj posao radim odgovorno i pošteno. Iskreno, ako se to dogodi, ne znam što će HDZ time dobiti, osim opstruiranja rada legalno izabranog gradonačelnika Vrkića - rekao nam je Požega, a za komentar ovih informacija zamolili smo i samog Anušića.

- Za te informacije morat ćete pitati kolegu Ivana Radića, predsjednika HDZ-a Osijek. Ono što sigurno znam jest to da bi tako nešto bilo besmisleno dovoditi u vezu s predsjedničkom kampanjom, kao i s odnosom Požege i Škore. S druge strane, činjenica je da Grad vrlo inertno funkcionira i da propada projekt za projektom - kratak je bio Anušić, a ništa konkretniji nije bio ni Radić.

Lokalni izbori

- Činjenica je da Grad Osijek već dvije godine ne funkcionira kako bi mogao i trebao, a to je posebno izraženo unazad pola godine, otkako se gradonačelnik razbolio, pri čemu propadaju brojni projekti. U svakom slučaju, mi često i puno razgovaramo o stanju u gradu koje nije zadovoljavajuće, a potpuno je besmisleno tu situaciju dovoditi u vezu s predsjedničkom kampanjom - odbacio je Radić tezu da to ima veze s predsjedničkim izborima, ali nije demantirao da HDZ priprema preslagivanje Gradskog vijeća.

Da je tomu tako potvrdio nam je i sam Vrkić, čija dužnost nije ugrožena, jer ga Gradsko vijeće ne može smijeniti, ali bi takva situacija mogla donijeti puno problema u funkcioniranju grada do redovnih lokalnih izbora 2021. godine. Istaknuo je i da on u tome neće sudjelovati.

Odnosi snaga

- Iz HDZ-a su mi najavili da planiraju rušiti Požegu, čak su spominjali i želju da idu sa mnom u kohabitaciju, no meni je to neprihvatljivo, jer bi značilo da napuštam jednog partnera i idem s drugim. Od prvoga dana sam rekao da neću izdati one na čijoj sam platformi izabran i ostajem pri tome. Neću se u to petljati, a oni ako imaju većinu neka rade što hoće - poručio je Vrkić.

Jutarnji list je iz više izvora dobio potvrdu kako je upravo suradnja Požege i Škore kap koja je prelila HDZ-ovu čašu i da su zbog toga krenuli u ovaj obračun za koji moraju pridobiti troje vijećnika. Trenutačni omjer snaga u Gradskom vijeću Osijeka je 21-16, a među tih 21 vladajućih, uz vijećnike koalicije SDP-HNS-HSS-ANU je i petero mostovaca, među kojima i Požega, zatim dvojica bivših HDSSB-ovaca Vulin i Šatvar te dojučerašnja HDZ-ovka Ivana Šojat.

Upravo bi Vulin i Šatvar mogli biti dvojica koji će pomoći HDZ-u, a treći se još traži. Njih su dvojica, inače, u odličnim odnosima s Anušićem i HDZ-om, što se očituje i u Skupštini Osječko-baranjske županije kojom HDZ suvereno vlada te je samo pitanje vremena kada će i službeno postati članovi HDZ-a.

- Razgovara se i sve su opcije moguće, ali još se ništa konkretno nije dogodilo i što se tiče odnosa snaga u Gradskom vijeću trenutačno je situacija nepromijenjena - poručili su i Vulin i Šatvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:37